Santex Rimar dokuma ve terbiye çözümlerini ITMA 2019’da sundu. ITMA fuarına toplam 800 m2’lik iki ayrı salondaki stant ile katılan Santex Rimar Group, çatısı altındaki dokuma ve terbiye markalarına ait hem yeni hem de mevcut çözümlerini sergiledi. Salon 2 C106 numaralı stantta terbiye çözümlerine yer veren grup, Salon 4 D107 numaralı standında ise dokuma teknolojilerini ziyaretçilerle paylaştı. Hem terbiye hem de dokuma alanındaki yeniliklerde sürdürülebilirlik ve artan rekabet ortamında verimli ve karlı üretim için müşterilerin desteklendiği vurgulandı.
Textilegence özel açıklamalarda bulunan Santex Rimar Group CEO’su Simone Rancan, ITMA 2019’a yeniliklerle katıldıklarının altını çizdi. Rancan; “Dokumadan terbiyeye kadar her alanda yeniliklerimiz var. Dokuma makinelerimiz yepyeni tasarımlarıyla daha yüksek hızlara çıktıklarını gösterdi. Örneğin denim dokuma için burada tezgahımızı sergiledik ve ziyaretçilere güvenilir ve hızlı üretimin mümkün olduğunu kanıtladık. Yüksek kalite ve hammadde tasarrufundaki artışla karlılık seviyesi de yukarılara çıkıyor” dedi. Rancan, jakarlı dokumada daha fazla kanca ve kumaşta daha fazla karmaşık desen talebinin arttığını, Smit ile bu taleplere yanıt verdiklerini belirtti.
Santex Rimar dokuma ve terbiye çözümlerini ITMA 2019’da sundu: daha şeffaf ve kontrol edilen bir terbiye için çözümler
Terbiye salonundaki Santex Rimar standında 3 yeni ürün öne çıktı; doğal ve karışımlı elyaflardan yapılmış, dokuma ve örme kumaşlar için Sperotto Rimar COMPAS sanforu; verimli ve uygun maliyetli çamur yönetimi için Solwa DRYWA, Endüstri 4.0 için gelişmiş derin öğrenme teknolojisi Santex Rimar Group ATHENA.
Santex Rimar Group terbiye alanındaki bu üç yeniliğin yanı sıra, pazarda çok satan ve bilinen çözümlerini de sergiledi. Bu ürünler şöyle sıralanabilir; Değiştirilebilir kaplama modüllerine sahip hotmelt (sıcak eritmeli) kaplama ve laminasyon makinesi Cavitec CAVIFLEX; teknik tekstiller için son derece kişiselleştirilebilen kaplama ve laminasyon hattı Isotex ISOCOAT; açık en örme kumaşların yüksek kalitede işlenmesi için keçe blanketli sanfor makinesi Santex SANTACOMPACT RD; yüksek performanslı buhar sistemi ile donatılmış olan basınç altında sürekli dekatür işlemi için SperottoRimar DECOFAST 4.0 ve şardon makinesi SperottoRimar VELURA DD28.
Dokuma yenilikleri daha fazla üretkenlik sağlıyor
Salon 4’teki dokuma standında ise Smit markası dokuma çözümleri ve numune kumaşlar ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi başardı. İlk kez sergilenen ürünler arasındaki Smit 2FAST dokuma makinesi esnek gelişmiş mekiksiz teknolojiye sahip. Serbest hareket (free flight) dokumada tüm potansiyeli ortaya çıkarmayı sağlıyor. Diğer bir yenilik ise kalite kontrol sistemi Santex Rimar Group GUARD ONE. Bu koruma ile karlılık ve üretim tutarlılığı garanti altına alınıyor. Firma standında lansmanı yapılan bir diğer ürün ise kumaş teleflerini azaltarak sürdürülebilirliğe ve maliyet tasarrufuna katkı sağlayan Santex Rimar Group 2SAVE oldu.
ITMA ziyaretçileri sadece yeni çıkan Smit dokuma makineleri görmedi, aynı zamanda pazarda çok satan modelleri de görme fırsatı yakaladı; %100 pamuklu, ipliği boyalı havlu kumaşların dokunması için Smit GS980 260 F8J, %100 pamuklu çarşaf dokumak için Smit GS980 360 C8 J, sentetik spor kıyafetlerin kumaşları için Smit GS980 220 C8 D. Ayrıca Salon 4’teki Van de Wiele standında Bonas jakarlı ve Van de Wiele akıllı cağlığıyla donatılmış olan Smit ONE 190 C8 J.
Türkiye pazarı durgunluğu er ya da geç aşacak
Türkiye pazarına ilişkin görüşlerini açıklayan Simone Rancan, bu pazarın önemli bir pazar olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti; “Bu nedenle yatırım yapmaya devam ediyoruz, Türk müşterilerimizin ihtiyaçlarını anlamak için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Türk müşterilerimize daha yakın olabilmek adına İstanbul’da kendi ofisimizi (PJ Teks Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ) açtık. Sürdürülebilirlik Türk müşterilerin çok duyarlı olduğu bir konu haline geldi. Özellikle denim üreticileri daha fazla kaynak kullanımında tasarruf sağlamak istiyor.” Türkiye pazarında 2020 yılının başarılı olacağını umduklarını söyleyen Rancan, ITMA fuarında gördükleri ilginin bu beklentilerini teyit ettiğini belirtti.
Türk tekstilcilerin aynı zamanda müşteri taleplerine çok daha hızlı tepki vermek istediğini dile getiren Rancan; “Türkiye’nin özel pozisyonu lojistik olarak kullanılması gerektiğinden, piyasanın yeni gereksinimlerine hızla uyum sağlayabilecek makinelere ihtiyaçları var. Avrupa’ya çok yakın olan Türkiye, Bangladeş ve Çin’le kıyaslandığında tedarik süreci bağlamında rekabette daha fazla avantaja sahip. Dokuma ve terbiye makinelerimizin sağladığı esneklik ve hız Türk tekstilcilerin ihtiyaçlarına tam yanıt veriyor” şeklinde konuştu.
Endüstri 4.0 ve dijitalleşme konusunun gündemlerinde önemli bir başlığı oluşturduğunu ifade eden Rancan, geliştirdikleri akıllı Athena sisteminin hem dokuma hem de terbiye için kullanılabildiğini hatırlattı. Rancan veri toplayan Athena sisteminin yanı sıra kumaş dokuma kalitesinin takip edildiği sisteme de sahip olduklarını sözlerine ekledi.
Santex Rimar Group, önümüzdeki yıl İstanbul’da organize edilecek olan ITM 2020’ye katılarak çözümlerini Türkiye ve bölge tekstil pazarlarına tanıtacak. Fuarda SMIT markası Salon 2 Stant 213A’da Santex Rimar Group ise Salon 12 Stant 1216A’da yer alacak.