12.7 C
İstanbul
Cuma, Kasım 15, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Şanlıurfa pamukta yüksek rekolte bekliyor

GüncelŞanlıurfa pamukta yüksek rekolte bekliyor

- Haber Sponsoru -

Şanlıurfa ’da çiftçiler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2020 yılında toprağın uzun yıllar verimli kalabilmesi için uygulanan “nöbetleşe ekim” uygulamasıyla 1 milyon 287 bin dekar alanda pamuk ekimi yaptı. Buradan ortalama 600 bin ton kütlü pamuk hasadı gerçekleştiren çiftçi, bu yıl daha fazla alanda ekim yaptıkları pamukta bereketli bir hasat sezonu geçirmeyi bekliyor. 

Şanlıurfa’da pamuk ekim alanları 2 milyon 100 bin dönüme ulaştı

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada Türkiye’de pamuğun yüzde 42’sinin Şanlıurfa’da yetiştirildiğini söyleyerek, geçen yıl nöbetleşe ekim nedeniyle pamuk ekim alanlarının büyük bir düşüş yaşadığını aktardı. Nöbetleşe ekimin uygulandığı geçen yılın ardından bu sene yeniden Şanlıurfa’da pamuk ekim alanlarının arttığını dile getiren Eyyüpoğlu; “Bu rakam 2 milyon 100 bin dönüme ulaştı. Bu yıl şu an için bitkide herhangi bir hastalık, haşere görünmüyor, çok güzel bir rekolte bekliyoruz. İyi olmasını beklediğimiz verimle çiftçilerimizin pamukta yeni bir altın yıl yaşamasını bekliyoruz” diye konuştu. 

“Çiftçi yüksek maliyetlere rağmen pamuğa ilgi gösterdi”

Geçen yıl birinci ürün buğday, ikinci ürün olarak mısır ekimi gerçekleştiren çiftçilerin yüksek maliyetlere rağmen pamuğa ilgi gösterdiğini ifade eden Ahmet Eyyüpoğlu bu nedenle geniş alanlarda ekiminin yapıldığını belirtti. Eyyüpoğlu pamuğun ekim alanının artmasıyla üretim miktarının da büyük oranda artacağına dikkat çekerek, bu yıl kentte 1 milyon ton kütlü pamuk üretiminin yapılmasını beklediklerini, hatta bu rakamı da aşmayı hedeflediklerini açıkladı. Eyyüpoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Çünkü bitkiyi olumsuz etkileyecek bir durum yaşanmadı. Ayrıca kütlü pamuğun fiyatı da bizi mutlu ediyor, kilogram fiyatının 10 lira olmasını bekliyoruz. İnşallah çiftçilerimiz hasat döneminde ürünlerini 10 liradan satışa sunacaklar” dedi. 

Şanlıurfa pamukta yüksek rekolte bekliyor

“Güzel bir hasat dönemi bekliyoruz”

Geçen yıl buğday ve mısır ekimi yaptığı arazisine bu yıl yeniden pamuk ektiğini söyleyen pamuk üreticisi Mehmet Demir, şu anda pamuğun ilaçlama döneminde olduklarını ve 90 dönüm arazisinde pamukların güzel göründüğünü aktardı. Demir; “Biz de ilaçlamasını yaparak haşerelerden korumaya çalışıyoruz. Bitkilerin, boyu, çiçek ve koza tutumu çok iyi görünüyor. Dönüm başına inşallah 750-800 kilograma kadar verim almayı bekliyorum. Aile olarak pamuğun bakımını yapıyoruz. İnşallah güzel bir hasat dönemi yaşamayı bekliyoruz” dedi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler