Saf Group’un iplik üretimi gerçekleştiren Saf Mensucat ve HRN markaları, Trützschler’in son teknoloji makinelerini ve bakım ihtiyaçlarını azaltmada garnitürlerin kullanım süresini artıran taraklama için yeni SUPERTIP garnitürlerini kullanıyor. Türkiye Kahramanmaraş’taki firmalarında bu yenilikçi garnitürleri tarak uygulamalarında ilk elden kullanma deneyimini paylaşan Saf Mensucat ve HRN Teknik Müdürü Kazım Vurur, bu sayede elde ettikleri avantajları ve bunun üretim süreçlerine etkilerini anlatıyor.
1994 yılında kurulan Saf Group, Saf-Lon ve Saf-Ten markaları ile çelik sektöründe faaliyet göstermenin yanı sıra tekstil sektöründe bir iplik üreticisi olarak hizmet veriyor. Saf Group’un ‘Saf Mensucat’ işletmesi 260 kişiye istihdam sağlayarak, her gün Ne 4/1’den Ne 40/1’e kadar 70 ton dokuma ve triko ipliği üretimi gerçekleştiriyor. Ayrıca pandemi sırasında günde 45 ton kompakt ring ipliği üreten HRN’yi de tanıtan Saf Group, 2022 yılında Saf Mensucat ve HRN markalarıyla tekstil alanında 110.000.000 dolar ciro elde etti.
“Yeni tesisimizde 63.360 iğ ile günde 45 ton kompakt ring iplik üretimi gerçekleştiriyoruz”
Ürünlerinin yaklaşık %60’ının örgüde, %30’unun dokumada, kalan %10’luk kısmının ise fırça bezi, araç döşemesi ve medikal sektör malzemeleri gibi teknik tekstiller için kullanıldığını belirten Kazım Vurur, pandemi öncesi ürünlerinin çoğunun ihraç edildiğini, şu anda ise ürünlerinin yaklaşık yarısının iç piyasaya, diğer yarısı ise ihracat pazarlarına gittiğini söylüyor. Pandemi süresince HRN’nin yapım, kurulum ve montaj işlemlerini gerçekleştirdiklerini söyleyen Vurur; “Aynı zamanda gerekli tüm önlemleri alarak üretimimize tam zamanlı olarak devam ettik. 39 TC19i Trützschler tarak içeren bir hazırlık grubu da dahil olmak üzere, müşteri talepleri doğrultusunda planladığımız kompakt ring işimize başladık. Yeni tesisimiz artık Ne16-Ne80 aralığında 63.360 iğ ile günde 45 ton kompakt ring iplik üretimi gerçekleştiriyor” diyor.
“X2 SUPERTIP’in en büyük avantajı, garnitürün ömrü boyunca istikrarlı performans seviyelerine ulaşması”
Saf Mensucat tesisinde X2 SUPERTIP kullandıklarını söyleyen Kazım Vurur, bu sayede elde ettikleri faydaları şu şekilde anlatıyor: “En büyük avantajı, garnitürün ömrü boyunca istikrarlı performans seviyelerine ulaşmasıdır. Bunun da ötesinde, X2 SUPERTIP çok daha uzun bir kablo ömrüne sahip, bir NOVOSTAR X1 kablosundan yaklaşık %30 daha uzun. NOVOSTAR X1 sadece 1350 ton sunarken, X2 SUPERTIP 1800 tona kadar garnitür ömrü beklentisine de ulaşıyor. Aslında, şu anda hatlarımızdan birinde 2000 tonla deneme yapıyoruz. Daha uzun hizmet ömrü ve azaltılmış bakım ihtiyaçları nedeniyle garnitür maliyetleri de daha düşük oluyor.”
Bir diğer büyük avantajın da kalite olduğunu belirten Vurur, NOVOSTAR X1’e kıyasla X2 SUPERTIP kablosunu kullanırken taraklar arasında çok daha küçük bir kalite farkı gördüklerini dile getiriyor. Ayrıca X2 SUPERTIP garnitür ile kullanmaya başladıkları MAGNOTOP 52 kapakların iplik kalitesinde büyük fayda sunduğunu sözlerine ekleyen Vurur, ürettikleri tüm Ne aralıklarında toplam IPI değerlerinde %50’ye varan önemli bir iyileşme sağlandığını ve özellikle nepslerde, iyileşmenin %280 oranında olduğunu söylüyor. Vurur sözlerini şöyle noktalıyor: “Bence Trützschler Türkiye’nin sürekli artan müşteri odaklı hizmet kalitesi, X2 SUPERTIP garnitürlerinin başarısını da sağlıyor. Bu röportaj vesilesiyle, tüm Trützschler ekibine bizi her şekilde destekledikleri için teşekkür etmek istiyorum.”
Röportajın orijinal metnine Trützschler’in blog sayfasından ulaşabilirsiniz.