7.5 C
İstanbul
Cuma, Kasım 29, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Sabancı, Yünsa’yı 70 Milyon TL’ye Sürmegöz Tekstil’e Sattı

GüncelSabancı, Yünsa’yı 70 Milyon TL’ye Sürmegöz Tekstil’e Sattı

- Haber Sponsoru -

Sabancı, Yünsa’yı 70 Milyon TL’ye Sürmegöz Tekstil’e Sattı
Sabancı, Yünsa’yı 70 Milyon TL’ye Sürmegöz Tekstil’e Sattı

Sabancı Holding iştiraklerinden, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük yünlü kumaş üreticisi Yünsa, Sürmegöz Tekstil’e satıldı. Borsa İstanbul’a yapılan açıklamada, Sabancı’nın elindeki %57,88’lik hissenin tamamının satış bedeli 70 milyon TL olarak belirtildi. Geçtiğimiz günlerde Temsa İş Makinaları’ndaki %41 hissesini de ortağı Japon Marubeni’ye satan Sabancı Holding, Yünsa satışı ile bu süreci sürdürmüş oldu.

Firma, Yünsa’nın satılacağına dair 26 Ağustos tarihinde Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklama yaptıktan sonra, 27 Ağustos tarihinde de satışın gerçekleştiğine dair Borsa’yı bilgilendirdi. Yünsa’nın satışıyla ilgili olarak Sabancı Holding’in borsaya yaptığı açıklamada şunlar belirtildi;

“Şirketimiz iştiraklerinden Yünsa Yünlü Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de sahip olduğumuz şirket sermayesinin %57,88’ini temsil eden 16.878.507,00 TL nominal değerli hisselerin tamamının Sürmegöz Tekstil Yatırım A.Ş.’ye satışına ilişkin hisse devir anlaşması 27 Ağustos 2019 tarihinde imzalanmıştır.

Hisse devir anlaşmasına göre, Şirketimizin Yünsa Yünlü Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de sahip olduğu %57,88 oranındaki hisselerin devir bedeli 69.458.876,54 TL’dir. Hisse devir bedeli pazarlık usulüyle belirlenmiştir. Hisse senetlerinin devri, ilgili mercilerden alınacak izinler sonrası gerçekleştirilecektir. Alıcı şirket ile aramızda denetim ve sermaye bakımından dolaylı veya dolaysız bir ilişki yoktur.”

Önce Bossa, şimdi Yünsa satıldı, Kordsa yola devam ediyor

Geçmişte Sabancı Holding’in içinde tekstil önemli bir iş kolunu oluşturuyordu. Tekstil endüstrisindeki farklı segmentler için 1955 yılında Bossa, 1973’te Yünsa ve yine aynı yıl Kordsa kuruldu. 2008 yılında Bossa’yı satan Sabancı Holding, Yünsa satışı sonrasında, teknik tekstiller konusunda uzmanlaşan Kordsa ile tekstil endüstrisinde yoluna devam ediyor.

Avrupa’nın en büyük entegre yünlü dokuma kumaş üreticisi ve dünyadaki beş büyük üst segment yünlü kumaş üreticisinden biri olan Yünsa, 1973 yılında kurulmuştu. Erkek giyim için yünlü dokuma kumaş üretimiyle yola çıkan Yünsa, 1998 yılında ürün portföyüne kadın giyimini de ekledi. Entegre tesisinde kendi ipliğini üreten Yünsa, yıllık 4,500 ton kamgarn iplik kapasitesinin yanı sıra, 12,5 milyon metre kumaş dokuma kapasitesiyle segmentini domine ediyor.

Küresel çapta 400’den fazla müşteriye ürünlerini sunan Yünsa, 2018 yılında net karını ikiye katlayarak 28 milyon TL elde etmişti. 2019 yılının ilk yarısında ise, ciro bazında %32’lik büyüme elde eden firma bu cirosunun %69’unu ihracattan sağladı. Türkiye’nin yünlü tekstiller ihracatının %70’ini tek başına gerçekleştiren Yünsa, dünya toplam kumaş pazarının yaklaşık %5’ine sahip. Almanya, İtalya ve İngiltere’de ofisleri bulunan Yünsa, İspanya, Fransa, Çekya, Sırbistan, Kanada, Rusya, Japonya, Kore, Slovakya ve İtalya’da ise acentaları ile çalışmalarını sürdürüyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

En çok okunan haberler