10.4 C
İstanbul
Perşembe, Aralık 26, 2024

IFC’den Küçükçalık’a 50 milyon dolarlık yatırım

Dünya Bankası Grubu üyesi IFC, Türkiye ve...

Türk hazır giyim markaları 2030’dan sonra dünya sahnesindeki yerini artıracak

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Müşterek Başkanı...

Ücretsiz eğitim veren Moda Akademisi sektöre kalifiye eleman yetiştiriyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince moda sektöründe kariyer yapmak...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Entegre tesis olma yolunda ilerleyen Rubenis, örme yatırımı yaptı

ÖrmeEntegre tesis olma yolunda ilerleyen Rubenis, örme yatırımı yaptı

- Haber Sponsoru -

Yüzde yüz organik pamuktan iplik üreten, Türk tekstil üreticisi Rubenis İplik, yatırımlarla adım adım bir entegre tesise dönüşme yolunda ilerliyor. 2015 yılından bu yana iplik üretimi yapan firma, 2020 yılı sonuna doğru örme tesisini açarak, üretime başladı. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde 10 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu olan yeni örme tesisi, günlük 20 ton ham kumaş üretme kapasitesine sahip. Toplam 32 Mayer & Cie. örme makinesiyle donatılan örme tesisiyle birlikte Rubenis, değişen ve gelişen bir tekstilci kimliği taşıyor. Rubenis’in sektörel çalışmaları ve örme yatırımları hakkında firmanın Satış Müdürü Selami Karaağaç ile konuştuk.

Entegre tesis olma yolunda ilerleyen Rubenis, örme yatırımı yaptı - Selami Karaağaç
Entegre tesis olma yolunda ilerleyen Rubenis, örme yatırımı yaptı – Selami Karaağaç

Rubenis’in 1980’li yıllarda kurulduğunu hatırlatan Selami Karaağaç, 2013 yılında iplik yatırımına karar verildiğini ve 2015 yılında iplik üretim tesisinin faaliyete geçtiğini söyledi. Karaağaç, yeni nesil iplik makineleriyle donatılan iplikhanede, %100 organik pamuk işleyerek günlük 25 ton iplik üretme kapasitesine sahip olduklarını açıkladı. Karaağaç; “İplik satışı yaptığımız müşteriler bizden ısrarla ham kumaş talebinde bulundular. Bunun üzerine 2019 yılında bir fizibilite çalışması başlattık ve örgü tesisi için yatırım kararı alındı. Programlanan süre içinde yatırım tamamlandı ve 2020 Kasım ayında tesisimizi hizmete açtık. Günlük 25 ton iplik üretimimizin 20 tonunu burada ham örgü kumaşa dönüştürüyoruz. İplik üretimimizin geriye kalan 5 tonunu da pazara sevk ediyoruz” dedi.

Kalitesi nedeniyle Mayer & Cie. örme makineleri tercih edildi

Örme yatırımı hakkında bilgi veren Selami Karaağaç, tüm tesisin Mayer & Cie. çözümleriyle donatıldığı bilgisini verdi. “Mayer & Cie. markasını kaliteli makine üretimi ve örme pazarında ürünlerinin sıklıkla talep edilmesi nedeniyle tercih ettik” diyen Karaağaç, sözlerini şöyle sürdürdü; “Makinelerin üretimi, sevk edilmesi, montaj ve montaj sonrası işlemlerde kalite anlayışı da Mayer & Cie.’yi tercih etmemizde etkili oldu. Satın alımdan sevkiyat ve kuruluma kadar bütün aşamalarda teknik olarak verilen destekten çok memnun kaldık. Kurulum aşamasında ustalarımıza ve teknik personelimize gerekli eğitimin verilmesi memnuniyetimizi artıran önemli faktörlerden biridir.”

Entegre tesis olma yolunda ilerleyen Rubenis, örme yatırımı yaptı
Entegre tesis olma yolunda ilerleyen Rubenis, örme yatırımı yaptı

Örme tesisinde 32 adet Mayer & Cie örme makinesinin kurulduğunu ve başarıyla çalışmaya başladıklarını dile getiren Karaağaç, makine parkurundaki çözümleri şöyle sıraladı; 12 adet açık en 32 pus 28 fein makine, 6 adet açık en 30 pus 28 fein makine, 4 adet açık en 26 pus 28 fein makine, 2 adet interlok 34 pus 24 fein makine, 2 adet ribana 36 pus 18 fein makine ve 4 adet üç iplik 32 pus 20 fein makine.

Karaağaç, tesisteki makinelerin dört çelikli ve likra tertibatlı olduğunu da vurguladı. Tesiste kurulu makinelerin üçte ikisini endüstriyel çerçeveli Relanit 3.2 HS makineleri oluşturuyor. Yüksek şaseli Mayer & Cie. makineleri ile Rubenis, dikiş ekine ihtiyaç duyulmadan, 10 kg, 15 kg, 200 kg ve 20 kg rulolar halinde %100 organik kumaşlar üretebiliyor.

Mayer & Cie. makinelerinin üstün teknolojisine dikkati çeken Karaağaç; “Makineler üzerinde bulunan optik okuyucular sayesinde iğne kırılması, iplik kopması anında tespit edilerek, makineler otomatik olarak duruyor. Bu nedenle ürettiğimiz kumaşlarda parafin ve iğne kırığı izi bulunmuyor. Ayrıca her bir makineyi birbirinden yalıtmak için özel kabin alanlara yerleştirdik. Bu sayede havadaki uçuntular kumaş üretiminde olumsuzluk yaratmıyor. Bütün bunlar verimliliğimizi olumlu yönde etkiliyor.

Zengin örme kumaş portföyü pazara sunuluyor

Yeni örme tesisi Rubenis’e geniş bir portföyde üretim yapabilme kapasitesi sunuyor. Bu konuya değinen Selami Karaağaç; “%100 organik iplik üreticisi kimliğimize artık ham kumaş üretimi de eklenmiş bulunuyor. Ürün gamımızda; süprem, iğne oyunlu jakarlı süprem, interlok, ribana, kaşkorse, pike, iki iplik, üç iplik, isteğe göre diagonal üçlü ve dörtlü, mini üç iplik, Selanik, Ottoman, krep, double fresh, çelikli interlok, iğne çıkartmalı interlok kumaşlar bulunuyor” dedi.

İplik ve kumaş üretiminde yüksek kalite standartlarının korunduğuna dikkati çeken Karaağaç, Organik, Hohenstein, GOTS, OCS, BCI, USTERIZED kalite sertifikalarına sahip olduklarını dile getirdi. Tesisin INDITEX standartlarına uygun olduğunu ve üretilen kumaşların kalite kontrol sistemlerinden geçerek barkodlandığını aktaran Karaağaç, standartlara uygun üretim için personele sürekli eğitim ve bilgilendirmeler verildiğini de ifade etti.

Entegre tesis olma yolunda ilerleyen Rubenis, örme yatırımı yaptı
Entegre tesis olma yolunda ilerleyen Rubenis, örme yatırımı yaptı

Orta vadede yatırımlar devam edecek

Örme tesisinde kendi ürettikleri %100 organik pamuktan ipliğin kullanıldığını yineleyen Selami Karaağaç, iplik üretimlerinin önemli kısmını örmede kendilerinin kullanmayı sürdüreceğini belirtti. Karaağaç; “Örme yatırımı sonrasında, kısa vadede iplik kapasitemizde bir artış öngörmüyoruz. Ancak, orta vadede iplik ve örme yatırımlarımızı büyütmeyi hedefliyoruz. Bununla birlikte, boyahane ve baskı tesisi yatırımlarına ilişkin altyapı ve inşaat çalışmalarımız başlamış bulunuyor. 2022 yılının ilk çeyreğinde boyahane ve baskı tesisini faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Böylece tam entegre bir tekstil tesisine dönüşeceğiz. Bu entegrasyon sağlandıktan sonra iplik tesisimizi büyütmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Pazara ilişkin hedeflerine de değinen Karaağaç, kumaş üretiminde kendi ipliklerini kullandıkları için bir avantaja sahip olduklarını söyledi. Karaağaç bu maliyet ve kalite avantajıyla pazara daha uygun fiyatla ham kumaş satarak öne çıkmayı ve pazarı yönlendirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Karaağaç sözlerini şöyle tamamladı;

“İhracatta önemli tedarikçilerden biriyiz. Örme kumaşın ardından boyahane tesisimizin faaliyete geçmesini takiben, ciddi bir ihracat potansiyelimiz ve sorumluluğumuz olduğunun bilincindeyiz. Üretmiş olduğumuz iplik ve kumaşın tamamına yakını dış pazara, ihracata gidiyor. Katma değeri yüksek, özellikli ürünlerimiz bu pazarlarda yüksek oranda talep görüyor. Rubenis olarak, ihracattaki payımızı artırarak ülkemize döviz girdisi sağlamayı yeni yatırımlarla istihdamı artırmayı hedefliyoruz. Bu yatırım sürecinde bizleri destekleyen sektör paydaşlarımıza, partnerlerimize ve özverili personelimize teşekkür ederiz.”

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler