Basınçlı hava çözümleriyle kompresör sektörünün önde gelen üreticilerinden Lupamat Kompresör, kurumsal yapısının verdiği güçle Covid-19 pandemisi karşısında hızlı ve etkili önlemler aldı. Firma bu sayede hem çalışanlarının sağlığını korumayı hem de müşterilerine kesintisiz hizmet sunmayı başardı. Lupamat Kompresör Yurt İçi ve Yurt Dışı Pazarlama Müdürü Tolga Kaynar, aldıkları önlemler ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Pandeminin bütün dünyayı etkisi altına aldığını söyleyen Kaynar, salgın henüz ülkemizde görülmeden önlemleri almaya başladıklarını açıkladı. Önceliklerinin çalışanları ve ailelerini, iş ortaklarını ve tedarikçilerini bu salgından korumak olduğunun altını çizen Kaynar, bu amaçla salgın henüz ülkemize gelmeden süreci takip etmek ve yönetmek için bir ekip oluşturduklarını açıkladı. Kaynar şunları dile getirdi; “Üretim ve tedarik faaliyetlerimizin kesintisiz sürebilmesi için resmi makamların yönlendirmelerini takip ettik ve gerekli tüm önlemleri aldık. Tesislerimizde periyodik dezenfektasyonlar yapılırken, teması en an aza indirdik. Personelimizin önemli bir kısmı evden dijital ortamda çalışmaya başladı. Üretim ve sevkiyat süreçlerinde ise, işi aksatmayacak şekilde dönüşümlü çalışma sistemine geçildi. Müşteri görüşmelerimizi dijital ortamda gerçekleştirmeye başladık. Pandemi sürecinde yeni ‘normale’ geçiş için izleyeceğimiz bir yol haritası oluşturduk.”
Bekleyen projeleri pandemi döneminde hayata geçirme kararı aldıklarını açıklayan Kaynar, bunun için organizasyon yapısını geliştirdiklerini söyledi. Kaynar, hazırladıkları kapsamlı raporlarla bu süreci en iyi şekilde yönettiklerini vurguladı.
Pandemiye rağmen yılsonu satış hedeflerine ulaşılacak
Pandemi sürecini başarıyla yönettiklerinin altını çizen Tolga Kaynar, ihracatta yaşanan kısa süreli aksamanın hızlıca çözüldüğünü dile getirdi. “Yılsonu hedeflerimizi yakalamak için daha çok çalışıyoruz” diyen Kaynar, üretimlerinin hız kesmeden devam ettiğini belirtti. Haziran ayından itibaren başlayan yeni dönemde yurtdışı bayilik taleplerinde artış yaşadıklarını açıklayan Kaynar, pandemiye rağmen sağlık, gıda, içecek, ilaç ve koruyucu ekipman sektörlerinde bir duraksama yaşanmadığına değindi. Kaynar; “Bu sektörlerde ciddi bir talep artışı görüyoruz. Özellikle hastanelerde basınçlı hava kullanımı büyük önem kazandı. 2020 yılında salgın kaynaklı aksamalara rağmen yılsonu satış hedeflerimizi yakalayacağımızı söyleyebilirim” dedi.
Pandeminin küresel pazara etkilerine değinen Kaynar, özellikle Bangladeş, Pakistan ve Rusya bölgelerinde ciddi daralmalar yaşandığını söyledi. Kaynar, bu ülkeler arasında Rusya’nın süreci daha iyi yönettiğini savundu. Kaynar, ayrıca Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre pandeminin bir yıl daha bu şekilde devam etmesinin beklendiğini, bu süreçte belirli pazarlarda hızlı toparlanmanın başladığını belirtti. Gelen taleplerden bu gelişmeyi direkt ölçebildiklerini ifade eden Kaynar, diğer yandan, pandemi konusunda tedbir almakta geç kalan ülkelerde toparlamanın daha uzun süreceğini dile getirdi.
“Pandemi krizinde büyümeyi başardık”
Tolga Kaynar pandemi nedeniyle ertelenen veya iptal edilen fuar ve etkinliklerin oluşturduğu boşluğu dijital pazarlamaya ağırlık vererek dengelediklerini açıkladı. Her krizin bir fırsat yarattığını belirten Kaynar, küresel pazarda birçok firmanın üretimi yavaşlatma, durdurma ve personel eksiltme yoluna giderken kendilerinin üretimi hızlandırdığını aktardı. Bu süreçte ilave yatırım yaptıklarını ve daha fazla istihdam oluşturduklarını kaydeden Kaynar; “Kısaca, bu kriz sürecinde daha çok hızlandık ve daha agresif bir yapı içerisinde büyümeyi sürdürdük” diye konuştu.
Dijital teknolojileri aktif olarak kullanıyoruz”
Bu dönemde dijitalleşme, otomasyon ve yapay zeka kavramlarının sıklıkla gündeme getirildiğini söyleyen Tolga Kaynar, Lupamat Kompresör olarak dijitalleşme için altyapının hazır olduğunu ve aktif olarak bunların kullanıldığını belirtti. Kaynar bu konuda yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı; “Sürdürülebilir bir büyüme için hızlı dönüşüm oldukça önemli. Yapmış olduğumuz dijital çalışmaların başında enerji verimliliği, enerji yönetimi, veri analizi geliyor. Müşterilerimize sunduğumuz basınçlı hava çözümlerimiz tamamen Endüstri 4.0 ve akıllı fabrikalar konseptine uygundur. IoT cihazlarla da veri güncellemeleri sunabiliyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde verimlilik artışlarının %50’sinin dijitalleşmeden kaynaklanacağını söyleyebilirim. Ülke olarak bu sürece hazır olmalıyız.”