24 C
İstanbul
Cumartesi, Eylül 7, 2024

Textilegence Temmuz Ağustos 2024 sayısı yayınlandı

Tekstil ve baskı sektöründe Türkiye ve dünyadan...

Dokuma tarihinin ayak izleri İkiztepe’de su yüzüne çıkıyor

Samsun’un Bafra ilçesinde 1974 yılında başlatılan ve...

İSO 500 listesinde tekstil firmalarının sayısı 26’ya düştü

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan Türkiye’nin...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Pamuk piyasası tahminlerinde yapay zeka dönemi başladı

GüncelPamuk piyasası tahminlerinde yapay zeka dönemi başladı

- Haber Sponsoru -

Pamuk piyasasındaki riskleri doğru yönetmek amacıyla pamuk fiyatlarıyla ilgili tahmin yapan yapay zeka destekli bir uygulama geliştirildi. Türkiye’nin önde gelen iplik üreticilerinden Nazar Tekstil’in Yönetim Kurulu Başkanı Emre Balduk ve Başkan Yardımcısı Nazlı Ceylan Balduk Kurtul ile Hey Teknoloji kurucu ortağı Ertuğrul Kazancı’nın girişimleriyle TÜBİTAK projesi kapsamında geliştirilen cotcast.ai uygulaması, Microsoft Azure altyapısıyla kullanıma sunuldu. Tamamen yerli olduğu belirtilen uygulama kullanıcılarına İngilizce ve Türkçe olarak hizmet veriyor.

“Yurt içi ve yurt dışında 1000’in üzerinde kullanıcıya ulaştık”

Cotcast.ai Yönetim Kurulu Üyesi Nazlı Ceylan Balduk Kurtul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üç kuşaktır faaliyet gösterdikleri tekstil sektörünün pamuk alanındaki tecrübesini TÜBİTAK projesi kapsamında teknolojinin yapay zeka alanındaki vizyonuyla birleştirdiklerini söyledi.

Tekstil fabrikasına pamuk alırken maliyet ve risk analizi yapmak için çalışmalar yürüttüklerini, bu kapsamda TÜBİTAK projesiyle bu uygulamanın geliştirildiğini anlatan Kurtul, bir kadın olarak yapay zeka tabanlı bir teknolojinin gelişim sürecinde olmaktan gurur duyduğunu belirtti. Uygulamanın pamuk fiyatlarında daha isabetli tahminler yapma ihtiyacından doğduğunu ve şu anda Belçika, İsviçre, Katar, Brezilya ve ABD başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışında 1000’in üzerinde kullanıcıya ulaştıklarını ifade eden Kurtul, sistemin geleneksel yöntemlerle yönetilmesi zor süreçleri daha iyi yönetebilme potansiyeli sunduğunu belirtti.

Nazlı Ceylan Balduk Kurtul   Görsel Kaynak: Gökhan Çalı/AA
Cotcast.ai Yönetim Kurulu Üyesi Nazlı Ceylan Balduk Kurtul Görsel Kaynak: Gökhan Çalı/AA

“Ham madde fiyatını doğru belirleyen şirketler 1-0 önde”

İlk olarak pamuk sektöründe yapay zeka teknolojilerinin mevcut durumunu ve potansiyel kullanım alanlarını araştırdıklarını ve geliştirdikleri modele benzer bir uygulamanın başka ülkelerde de olmadığını gördüklerini kaydeden Nazlı Ceylan Balduk Kurtul; “Yerli bir yapay zeka uygulaması dünyada bir ilk olacağı için de ayrıca heyecanlandık. Yapay zekanın pamuk piyasasında nasıl bir katma değer yaratabileceğini belirledik. Bu aşamada, yapay zekanın verimlilik, maliyet azaltma ve piyasa tahminlerindeki rolünü anlamak için detaylı analizler yaptık. Pamuk üretimi ve piyasasına dair geniş bir veri tabanı oluşturduk. Bu veriler arasında hava durumu bilgileri, üretim miktarları ve piyasa fiyatları gibi çeşitli parametreler yer aldı. Toplanan verileri düzenledik ve yapay zeka algoritması için hazırladık” dedi.

Tekstil sektöründeki zor rekabet koşullarında ham madde fiyatını doğru belirleyen şirketlerin 1-0 önde başladığını ve avantajlı hale geldiğini söyleyen Kurtul, iplik fabrikalarında çok fazla pamuk kullanıldığını ve 1 sentlik doğru ya da yanlış tahminin firmanın mali yapısında ciddi değişikliklere yol açabildiğini, uygulama ile gerçek zamanlı piyasa verileri kullanarak doğru zamanda satın alma kararı verilebildiğini ifade etti.

Cotcast.ai pamuk piyasasına ilişkin ayrıntılı bilgi ve analizler sunuyor

Cotcast.ai uygulamasının kar marjlarını güvence altına alarak sürdürebilir bir iş modeli oluşturabilme imkanı da sunduğuna değinen Nazlı Ceylan Balduk Kurtul, pamuğun küresel endüstride kullanılan tüm elyafların yaklaşık yüzde 31’ini oluşturarak sektör için hayati bir önem taşıdığını dile getirdi. Nazlı Ceylan Balduk Kurtul, küresel verilerle ve güncel bilgilerle desteklenen uygulama sayesinde dünya çapında pamuk üretimi, talep, stoklar ve fiyatlara ilişkin ayrıntılı bilgilere de erişmenin mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

Simülasyonlar cotcast.ai’nin yüzde 99,45'lik bir doğruluk oranıyla tahmin yaptığını ortaya koydu   Görsel Kaynak: Gökhan Çalı/AA
Simülasyonlar cotcast.ai’nin yüzde 99,45’lik bir doğruluk oranıyla tahmin yaptığını ortaya koydu Görsel Kaynak: Gökhan Çalı/AA

Uygulamanın hava durumu verileri (sıcaklık, yağış, nem) ile pamuk üretim miktarları arasında doğrudan ilişki kurabildiğine vurgu yapan Kurtul; “Örneğin, belirli sıcaklık ve nem seviyelerinin pamuk verimliliği üzerindeki etkisini analiz edebilir, uzun vadeli iklim değişikliklerinin üretim trendlerini nasıl etkilediğini tespit edebiliriz. Tarihsel fiyat verilerini analiz ederek, mevsimsel ve dönemsel fiyat dalgalanmalarını belirleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“cotcast.ai’ın doğruluk payı yüzde 99,45”

Modelle ilgili birçok testin de yapıldığını ifade eden Nazlı Ceylan Balduk Kurtul; “Modelimizin doğruluğu kanıtlamak adına geçmiş veriler üzerinde uygulandığında nasıl ciddi kazançlar elde edilebileceğini gösteren backtest simülasyonları gerçekleştirdik, bu simülasyonlar cotcast.ai’nin yüzde 99,45’lik bir doğruluk oranıyla tahmin yaptığını ortaya koydu” dedi.

Cotcast.ai algoritmasını kullanarak pamuk piyasasının yanı sıra diğer tarım emtialarında da gelecekteki trendleri daha doğru bir şekilde tahmin ve analiz edeceklerine değinen Kurtul, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu, çiftçilere ve yatırımcılara daha güvenilir ve detaylı piyasa bilgileri sağlayarak stratejik karar alma süreçlerini destekleyecektir. Cotcast.ai veri analitiği ile sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik edecek ve destekleyecek yeni teknolojiler geliştirerek sürdürülebilirlik hedeflerine katkıda bulunacağız. Pamuk piyasasında küresel rekabet gücümüzü artırmak için cotcast.ai teknolojisini kullanarak inovasyonu teşvik edeceğiz.”

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler