12.7 C
İstanbul
Cuma, Kasım 15, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Organic Cotton Accelerator, Türkiye’de faaliyete geçiyor

AdvertorialOrganic Cotton Accelerator, Türkiye'de faaliyete geçiyor

- Haber Sponsoru -

Organic Cotton Accelerator (OCA), bu önemli üretim ülkesinde organik pamuk tedarik zincirindeki oyuncuları bir araya getirme yolunda önemli bir adım atarak Türkiye’de faaliyete geçeceğini duyurdu. OCA, yerel organik pamuk çiftçilerini ve buna geçiş yapmak isteyenleri desteklemek için tasarlanmış dönüştürücü programını sunacak ve böylece dünya çapındaki organik pamuk arzını ölçeklendirecek. Lansman kapsamında 25 Haziran’da İstanbul’da, ülkedeki organik pamuğun geleceğini ele almak üzere kilit oyuncuları bir araya getiren bir paydaş etkinliğine ev sahipliği yapan OCA, katılımcıları Türkiye’deki organik pamuk pazarına ilişkin detaylı olarak bilgilendirdi.

Organik pamuğa yönelik tek çok paydaşlı girişim olan ve 60’a yakın kuruluşu bir araya getiren OCA, Türkiye’de kapasitenin artırılmasına ve çiftçilerin organik tarım uygulamalarını benimsemeleri için gerekli bilgilerle donatılmasına odaklanan özel bir teşvik edici olarak faaliyet gösterecek. Hindistan’da çiftlik düzeyinde sekiz yıllık deneyiminden ve her iki ülkede 100.000’den fazla çiftçiyle çalıştığı Pakistan’daki son faaliyetlerinden yola çıkan OCA, Türkiye’nin tarımsal bağlamında çiftçilerin gelişen bir organik işletmeyi yönetebilmeleri için doğru koşulların yaratılmasına yardımcı olmaya kararlı.

“Bu, OCA’nın organik pamuğu dünya çapında ölçeklendirme konusundaki kararlılığında önemli bir adım”

“Ortaklarımızla birlikte Türkiye’deki çalışmalarımızı hayata geçirmek için sabırsızlanıyoruz” diyen Organic Cotton Accelerator Genel Müdürü Bart Vollaard sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu, OCA’nın organik pamuğu dünya çapında ölçeklendirme konusundaki kararlılığında önemli bir adım. OCA olarak çiftçiler, çırçırcılar, ticari markalar, perakendeciler ve sivil toplum örgütleri gibi kilit oyuncuları bir araya getirerek çiftçiler için pazar bağlantıları ve güçlü destek sistemleri oluşturuyoruz. Organik pamuk üretiminin büyümesini hızlandırmak için şeffaf, sorumlu ve dirençli bir organik pamuk tedarik zinciri oluşturuyoruz. Çiftçilerin refahına öncelik veren ve tüm paydaşların sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarını sağlayan bir zincir. Bu desteği artık Türkiye’de sunabileceğimiz için çok heyecanlıyım ve ilgili tüm ortaklarımızı bu misyonumuzda bize katılmaya davet ediyorum.”

Organic Cotton Accelerator Genel Müdürü Bart Vollaard   Görsel Kaynak: OCA
Organic Cotton Accelerator Genel Müdürü Bart Vollaard Görsel Kaynak: OCA

OCA, Türkiye’de faaliyete geçmeden önce yaklaşımını Türkiye’deki çiftçiler için organik iş durumunun kapsamlı bir şekilde anlaşılması ve pazar içgörüleri ile desteklenen yerel koşullara adapte etti. OCA’nın ilk yerel ortaklıkları, 48 çiftçiyle birlikte dört projenin hayata geçirilmesiyle neticelendi. Bu projeler, çiftçilere peşin alım anlaşmaları ve prim ödemelerini garanti ederken, benzer düşünen organik pamuk üreticilerinden oluşan destekleyici bir topluluğu da teşvik ediyor.

Rejeneratif ve organik tarım uygulamalarının teşvik edilmesi ve kolaylaştırılması sayesinde OCA, pamuk çiftçilerinin toprak sağlığını, biyoçeşitliliği ve genel ekosistem direncini artıran yöntemleri benimseyebilmelerini sağlayarak daha sürdürülebilir bir tarıma öncülük ediyor. Bu taahhüt, Türk pamuk çiftçiliği camiasının özgül ihtiyaçlarına uygun uzun vadeli girişimler içeriyor. OCA’nın sistemleri, çiftçilere organik uygulamaları benimsemeleri ve sürdürmeleri için cazip bir ticari gerekçe sağlarken yüksek dürüstlük standartlarını korumak üzere tasarlandı.

Türkiye’de OCA ile iş birliği yapan çiftçilerden biri olan Bünyamin Çam, “Organik pamuk sadece toprağımızı ve çevremizi zenginleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda bize daha iyi pazar fırsatları ve adil fiyatlar sağlıyor” dedi ve ekledi: “Bu, toplumumuza ve gelecek nesillere faydalı olacak sürdürülebilir bir süreç. Organik pamuk üretimimizi artırırken Organic Cotton Accelerator ile çalışmayı iple çekiyoruz.”

Organic Cotton Accelerator, Türk organik çiftçilerinin küresel değer zincirindeki farkındalığını artırmayı hedefliyor

Türkiye’yi dünyanın en büyük ikinci organik pamuk üreticisi olarak değerlendiren OCA, organik pamuk üretimini hızlandırmayı ve Türk organik çiftçilerinin küresel değer zincirindeki farkındalığını artırmayı hedefliyor. Yaklaşımı, çiftlik büyüklüklerini, çiftçiler için ekonomik hususları ve yaygın yönetim uygulamalarını ele alarak yerel koşullara uyacak şekilde özel olarak tasarlandı. OCA, faaliyetlerinde özellikle köklü bir organik üretim geçmişine sahip olan Güneydoğu Anadolu ve Ege bölgelerine odaklanmış durumda.

OCA’nın Türkiye’deki ve küresel ölçekteki yaklaşımı, paydaşları dinlemeye ve iş birliğine dayalı çözümler geliştirmeye dayanıyor. Çiftçiler, tedarikçiler ve üreticiler, markalar ve diğer paydaşlarla etkileşim içinde olan OCA, girişimlerinin kapsamlı bir şekilde ele alınmasını ve yerel organik pamuk topluluğunun ihtiyaç ve zorluklarına etkili bir şekilde yanıt verilmesini sağlıyor.

Ülkedeki düzinelerce kilit kuruluşunu bir araya getiren OCA, 25 Haziran'da Türkiye'deki ilk paydaş etkinliğine ev sahipliği yaptı   Görsel Kaynak: OCA
Ülkedeki düzinelerce kilit kuruluşunu bir araya getiren OCA, 25 Haziran’da Türkiye’deki ilk paydaş etkinliğine ev sahipliği yaptı Görsel Kaynak: OCA

Ülkedeki düzinelerce kilit kuruluşu bir araya getiren OCA, 25 Haziran’da Türkiye’deki ilk paydaş etkinliğine ev sahipliği yaptı. Bu etkinlikte; organik pamuğun ülkedeki önemi ve potansiyelini vurgulamak ve savunmak için çiftçiler, tedarikçiler, üreticiler ve küresel markaların bakış açıları ve deneyimleri sergilendi. Sunumlar, panel oturumları ve interaktif diyalogların birleşiminden oluşan etkinlikte katılımcılar, Türkiye’deki organik pamuk pazarına dair kapsamlı bilgi ve uzmanlıklardan faydalandı.

OCA’nın ortaklarından biri olan Çalık Cotton’un bir temsilcisi; “Türkiye’deki Organic Cotton Accelerator programının bir ortağı olmak, ürünlerimiz için yüksek kaliteli organik pamuk tedarik ederken çiftçileri sürdürülebilir uygulamaları benimsemeleri konusunda desteklememizi sağladı. Bu iş birliği tüm tedarik zincirini güçlendiriyor ve daha yaşanabilir bir dünyaya katkıda bulunuyor” dedi.

OCA, birlikte, organik pamuğa geçiş yapan çiftçileri desteklemek ve organik pamuk sektöründe sürdürülebilir bir büyüme yakalamak için değer zincirinin tüm aktörlerini Türkiye’deki bu yenilikçi yolculuğa katılmaya davet ediyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler