Oerlikon yapay elyaf endüstrisine ‘yarını’ gösterdi. Tekstil endüstrisine çığır açan teknolojiler sunan Oerlikon, ITMA 2019’da bu geleneğini sürdürdü. 20-26 Haziran tarihleri arasında Barselona’da gerçekleşen fuarda Oerlikon Manmade Fibers, Salon 7’deki bin metrekarelik standında ziyaretçilerine yapay elyaf endüstrisindeki ve teknik tekstiller alanındaki son teknolojik geliştirmeleri gösterdi. ITMA ziyaretçileri ayrıca stantta kurulu bulunan sanal bir 4D sergi alanında sürdürülebilirlik ve otomatik yapay elyaf üretimi vizyonunu deneyimlediler. Oerlikon ITMA 2019’da 4 çözümünün lansmanını gerçekleştirdi; poliamid iplikler için WINGS FDY PA6, halı ipliği üretimi için BCF S8 Tricolor, eAFK Evo tekstüre makinesi ve polyester geri dönüşümü için VacuFil.
Oerlikon Manmade Fibers Segmenti Pazarlama Kurumsal İletişim ve Halkla İlişkiler Başkan Yardımcısı André Wissenberg, ITMA’da ziyaretçileri yapay elyaf üretiminin geleceğine bir yolculuğa davet ettiklerini söyledi. Wissenberg; “Tüm konuklarımız muhteşem bir sanal 4D showroom’unda sürdürülebilir ve otomatik yapay elyaf üretimi vizyonumuzu gösterdik. Geleceğin sloganı; ‘Temiz Teknoloji. Akıllı Fabrika’. Ve bu, standımızdaki gerçeklerden sadece bir adım uzaktaydı. Yenilikçi endüstriyel tasarımda verimli makine ve tesis konseptleri için dört dünya lansmanını gerçekleştirdik. Diğer birçok yenilikle birlikte dijital vizyon bizim yeni DNA’mızı oluşturuyor” dedi.
Oerlikon yapay elyaf endüstrisine ‘yarını’ gösterdi: BCF S8 Tricolor halı ipliğinde ezberleri bozdu
André Wissenberg halı ipliği üretiminde ileriye doğru büyük bir adım olarak tanımlanan BCF S8 Tricolor (üç renk) hakkında bilgi verdi. Wissenberg, halı ipliği üreticilerinin bu yeni çözümle ister standart ister niş pazarlara hitap etsinler, artan maliyet baskısına rağmen, son ederce rekabetçi bir konuma geleceklerini söyledi. Wissenberg şunları dile getirdi;
“Oerlikon Neumag’ın en verimli BCF çözümü olarak geliştirilen BCF S8 Tricolor ile halı iplikleri artık tek renk yerine 3 renk olarak işlenebiliyor. Bu özelliği ile pazarda tektir. Yeni BCF S8, akıllı kontrol ve izleme için yenilikçi bir insan-makine arayüzü (HMI) ile donatılmış ilk Oerlikon Manmade Fibers segmenti sistemidir. Bu sayede sistem, dokunmatik ekran vasıtasıyla, önemli bilgilere, çalışma durumlarına ve her alma konumunda gerçek ve hedef değerlere doğrudan erişim sağlıyor.”
Özellikle ABD, Türkiye ve Çin’den müşterilerin BCF S8 Tricolor ve HMI yeniliğiyle yakından ilgilendiği anlatan Wissenberg, HMI yeniliğinin Oerlikon’un diğer ürün hatlarına da uyarlanacağı bilgisini verdi.
eAFK EVO tekstürede yeni standartları belirliyor
Oerlikon standında dünya prömiyeri yapılan diğer bir yenilik eAFK EVO tekstüre makinesi oldu. Oerlikon Barmag markası altında sunulan bu çözüm, daha düşük enerji tüketimi ve benzerlerine kıyasla daha basit çalışma ile birlikte daha yüksek hızlar, daha fazla verimlilik ve sürekli olarak yüksek ürün kalitesini vaat ediyor. eAFK EVO’yu tanımlayan iki önemli özellik bulunuyor; optimize edilmiş EvoHeater ve tamamen yeni geliştirilmiş bir aktif soğutma ünitesi olan EvoCooler.
“Gerçekten devrim niteliğinde bir makineden söz ediyoruz” diyen André Wissenberg sözlerini şöyle sürdürdü; “EvoCooler, makine hızını benzerlerine kıyasla 10 ile 20 arasında arttırabilen aktif soğutma teknolojisin kullanıyor. Optimize edilmiş EvoHeater ise %25’e kadar enerji tasarrufu sağlıyor. Yeni, patentli otomatik bobin değişimi sistemi EvoTake-up, ayrıca yüzde 99’un üzerinde verimlilik oranına erişirken son derece dayanıklı olduğunu ve çok düşük bakım gerektirdiğini kanıtlıyor. Ayrıca bir yapay zekaya sahip. AIM4DTY analiz yazılımı, Oerlikon’un Manmade Fibers segmentinde dijitalleşme yolculuğuna doğru atılan bir adımdır. Bu öğrenen yapay zekaya sahip sistem, iplik gerginliği belirtilen toleransları aştığında UNITENS®1 izleme sensörü tarafından her gün oluşturulan binlerce hata grafiğini filtreler. “
Wissenberg bu çözümün geliştirilmesinde bazı önemli tekstil firmalarıyla çalıştıklarını, bunlar arasında Türkiye’den Korteks’in de olduğunu açıkladı.
Temiz teknoloji üretim felsefesi ve VacuFil® yeniliği
Polyester ve uygulamalarının gündelik hayatın her alanında olduğunu belirten André Wissenberg, Oerlikon’un bir başka yeniliğinin de, bağlı şirket BBEngineering ile birlikte geliştirilen VacuFil® geri dönüşüm serisi olduğunu dile getirdi. Wissenberg; “VacuFil® ile, temiz teknoloji üretim felsefesinin gereksinimlerine cevap veren bir çözüm sunuyoruz. İplikhanelerdeki polyester iplik hatlarında için bir geri dönüşüm sistemidir. Normal bir eğirme prosesinde telefler söz konusudur. Bu, örneğin bir iplik kopması nedeniyle 15 kg’lık bir bobinin 10 kg olarak kullanılması anlamına gelir. İplik telefleri VacuFil® ile tekrar elyaf olarak değerlendirilebiliyor. İplik eğirmede sıfır atık böylece gerçek oluyor” diye konuştu.
Wissenger ITMA 2019’da sundukları diğer yeniliğin de poliamid FDY iplikler için geliştirilen yeni WINGS FDY modeli olduğunu açıkladı. Poliamid’in esas olarak otomotiv endüstrisinde kullanıldığını hatırlatan Wissenberg, en zorlu poliamid 6 prosesi için bu çözümün geliştirildiğini vurguladı. WINGS FDY’nin ilk defa ITMA’da sunulduğunu ifade eden Wissenberg, gelişmiş tekstil pazarlarından önemli üreticilerin makine alımı gerçekleştirdiği bilgisini paylaştı.
Oerlikon’un İş Takvimi 2021’e kadar dolu
ITMA 2019 fuarına ilişkin değerlendirmede bulunan André Wissenberg, sektördeki büyük oyuncuların küçük işletmelere kıyasla daha fazla ilgi çektiğini söyledi. Oerlikon’un farklı stant konsepti, yenilikleri, 4D gösterisi ve multimedya sunumlarıyla tekstilcilerin uğrak noktalarından birine dönüştüğünü belirten Wissenberg, fuarın oluşturduğu iş potansiyeli ile beklentilerini karşıladığını kaydetti.
Oerlikon’un iş takviminin yeni siparişler nedeniyle 2021 yılına kadar dolu olduğu dile getiren Wissenberg, sözlerini şöyle sürdürdü; “İş anlamında çok iyi durumdayız. Yapay elyaf sektörü için elimizde çok sayıda stratejik yatırım var. Büyük şirketlerin 2022-2023 arası planlarına baktığımızda stratejik yatırımlar yapmayı planladıklarını görüyoruz.
Sektördeki büyük çaplı yatırımlara örnek olarak Adana merkezli SASA’yı anlatan Wissenberg, firmanın uzun dönemdir ciddi yatırımlar yaptığını hatırlattı. Wissenberg; “SASA yapay elyaf sektöründe çok büyük bir oyuncu olmak için yatırımlar yaptı ve bu konuma da ulaştı. Şimdi Türkiye pazarında Çinli ve Hintli firmaların ürünleriyle rekabet edecek en büyük oyuncu olmak istiyorlar. Yeni yatırımlarla bu süreçte ilerliyorlar. Benzer şekilde Türk tekstil endüstrisi gelişimini sürdürüyor. Ayakta kalmak için yatırım yapmak isteyenlere, tek kaynaktan çözümler sunarak katkı sağlıyoruz.”
Wissenberg, Türkiye’nin yanı sıra Çin, Hindistan ve Bangladeş pazarlarında yeni yatırımlar ve büyüme beklentisi içinde olduklarını sözlerine ekledi.