Tipik bir sentetik elyaf tesisi günde 600 ton ip üretiyor. Bunun için filamanlı iplik üretiminde yaklaşık 700 sarıcıya veya kesik elyaf üretiminde 3 tesise ihtiyaç vardır. Bu sayılar, sorunsuz bir üretim prosesinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Prosesin herhangi bir yerinde bir hata olduğunda, günlük alışılagelmiş atık önemli ölçüde artar. Her iplik üreticisinin ekonomik bir üretim adına bunu önlemesi gerektiği açıktır. Dijitalleşme, burada değerli bir destek sağlamaktadır. Üretim zincirinin tüm yan prosesleri dahil bütün adımlarını ağa bağlayan akıllı fabrika, kalite sapmalarını erkenden bildiriyor. İplik üreticisi hızlı bir şekilde üretim prosesine müdahale edebilir ve böylece atık üretimini önleyebilir.
Dijital çözümler daha fazla proses güvenilirliği sağlıyor
Akıllı fabrika, Oerlikon Manmade Fibers’da da odak noktasını oluşturuyor. Bu, pazarda yıllardır kurulan Plant Operation Center’dan (Fabrika Operasyon Merkezi) belirgin bir şekilde çok daha fazlasını kapsıyor. Oerlikon Manmade Fibers’da dijital üretimden sorumlu Ivan Gallo; “Söz konu olan mutlak şeffaflık ve izlenebilirliktir. Sonunda iplik üreticisi, paketlenmiş tekstüre edilmiş iplik bobininin hangi pozisyonda eğrildiğini anlayabilir, hatta granülatın işlenmesine yönelik bilgileri ve özel üretim koşullarını da öğrenebilir” dedi. Böylece akıllı fabrika, özellikle proses güvenliği sağlar. Değerlerin ve verilerin alındığı her iplik istasyonunda, örneğin görsel incelemede veya tartım sırasında veriler otomatik olarak sisteme girilir ve ürün değerlendirilir. Böylece iplik üreticisi, ara laboratuvar ve kalite kontrollerinde anormallikler olması durumunda her zaman düzeltici bir şekilde üretim prosesine müdahale edebilir.
İklimlendirme, basınçlı hava beslemesi ve diğer yardımcı tesislere yönelik veriler gibi talaş besleme, kurutma veya masterbatch ile ilgili bilgiler de mevcuttur. Böylece iplik üreticisi, kalite ve üretim maliyetleri ile ilgili tüm bilgiler dahil olmak üzere devam eden üretim üzerinde her zaman genel bir bakışa sahip olur.
Akıllı Fabrika hizmetleri
Oerlikon Group’un Manmade Fibers Segment’i toplam çözüm sağlayıcısı olarak Smart Factory (Akıllı Fabrika) konseptini ilgili hizmetler ile birlikte tamamlıyor. Bunun içinde; işletim, güncellemeler, yazılımın geliştirilmesi ve servisler hizmet yer alıyor.
Dijitalleşmenin günlük hayatımıza çoktan girdiğini belirten Oerlikon Manmade Fibers Segment’in CTO’su Jochen Adler, Covid-19’un buna hızlandırıcı bir etki yaptığını söyledi. Adler şunları dile getirdi; “Özellikle son aylarda çok deneme yaptık, kaçınılmaz hatalarımızdan çok şey öğrendik ve dev bir adım attık. Akıllı fabrika bir vizyon artık bir vizyon değil, çoktan gerçeğe dönüştü. Ürünlerimiz ve hizmetlerimiz dijital çözüm olmadan düşünülemez. Hepsi birbirinin ayrılmaz parçasıdır. Ancak bu heyecanlı gelişimin sonuna henüz gelmedik: Yeni teknolojiler ve çözümler, yeni yöntemlere ve bilgiye ihtiyaç duyar. Bunun anlamı, ‘hareketli’ kalmalıyız ve kendimizi değişen durumlara ve görevlere her zaman uyarlamalıyız.”