5.7 C
İstanbul
Pazartesi, Ocak 6, 2025

Levi’s’a üretim yapıyordu; Dinateks fabrikası icradan satışa çıkarıldı

Uzun yıllar dünyaca ünlü denim markası Levi’s’ın...

Türk tekstil endüstrisi Suriye’de üretim avantajlarını konuşuyor

Suriye'de 61 yıllık Baas rejiminin çökmesiyle bölgede...

Akın Tekstil yalnızca konfeksiyon üretimini durdurduğunu açıkladı

Sektörün köklü firmalarından Akın Tekstil’in iflas ettiğine...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Nitelikli Tekstil Mühendisliği için Burs Desteği Başladı

GüncelNitelikli Tekstil Mühendisliği için Burs Desteği Başladı

- Haber Sponsoru -

Nitelikli Tekstil Mühendisliği için Burs Desteği Başladı
Nitelikli Tekstil Mühendisliği için Burs Desteği Başladı

Nitelikli tekstil mühendisliği için burs desteği başladı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli tekstil mühendislerinin yetiştirilmesi için çalışmalara başladıklarını açıkladı. DHA’a açıklama yapan Öksüz, sektörün nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamak için hazırlanan eylem planı ile nitelikli tekstil mühendisleri yetiştirmek için harekete geçtiklerini dile getirdi. Öksüz, üniversiteler, 12 ihracatçı birliği ve Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası (TTSİS) ile çeşitli çalıştaylar düzenleyerek bir eylem planı hazırladıklarını hatırlattı.

Bu projenin 10 Nisan tarihinde Ticaret Bakanlığı tarafından onayladığını belirten Öksüz; “YÖK ile imzaların atılmasıyla, üniversite sınavında ilk 80 bine giren öğrencilerin tekstil ve deri sektörünü tercih etmeleri durumunda öğrenim hayatları boyunca asgari ücrete kadar burs vereceğiz ve öğrencilerin mezun olmaları ertesinde beş yıl boyunca iş garantisi sağlayacağız” dedi.

Tekstil, hazırgiyim, halı ve deri sektörlerinin 2018 yılında yaklaşık 30 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini dile getiren Ahmet Öksüz, bu sektörlerde yaklaşık 1 milyon kişinin istihdam edildiğini aktardı. Öksüz sektörün daha rekabetçi bir şekilde çağa ayak uydurması için nitelikli tekstil mühendisi yetiştirmek için sorumluluk aldıklarını belirtti. Yaklaşık bir yıl önce tekstil eğitimi veren üniversitelerde bölüm başkanlarıyla bir araya geldiklerini açıklayan Öksüz, sözlerini şöyle sürdürdü; “ 20 yıl önce tıp fakülteleriyle aynı puanda tercih edilen tekstil mühendisliği bölümlerinin geldiği noktada; tercih puanlarının düştüğü, birçok bölümün kontenjanlarını dolduramama sorunu ila karşılaştığını gördük. Özel sektörü de işin içine katarak ne yapılması gerektiği konusunda değerlendirmelerde bulunduk. YÖK ve Ticaret Bakanlığımızın da bu konuda bizlere destek vermesi sonucu olarak sektörümüz adına büyük bir adım attık. Yaklaşık bir yıllık hazırlık sürecinin ardından imzalanan protokolle, bu yıldan itibaren tekstil mühendisliğine ilginin artacağına inanıyoruz.”

Maaş gibi burs için aranan şartlar nelerdir?

Tekstil ve deri mühendisliği öğrencilerine asgari ücrete kadar verilmesi kararlaştırılan burs için bazı önemli kriterler bulunuyor. Buna göre, öğrencilerin üniversite girişte başarı sıralamasının tekstil için ilk 80 bin, deri için ilk 100 bin içerisinde olması gerekiyor. Ayrıca öğrencilerin üniversite tercihleri esnasında ilk 5 tercihten birinin tekstil veya teri mühendisliği olarak belirtilmesi şart. Bursun devamı için öğrencilerin her yıl 4 üzerinden 2,5 ortalama üzerinde bir başarı oranına sahip olması istenecek. Öğrenciler mezun olduktan sonra tekstil ve deri sektöründe en az 5 yıl çalışma taahhüdü istenecek.

Tekstil mühendisliğini seçen öğrenciler için burs rakamları şöyle hesaplanıyor; İlk 20 bin öğrenciye asgari ücret kadar; ilk 20-50 bin arasındaki öğrenciye asgari ücretin %70’i ve 50 ila 80 bin arasındaki öğrencilere de asgari ücretin %50’si kadar burs sağlanacak.

Deri mühendisliğini seçen öğrenciler için belirlenen burs rakamları ise şöyle; İlk 20 bin öğrenciye asgari ücret kadar; ilk 20-60 bin arasındaki öğrenciye asgari ücretin %70’i ve 60 ila 100 bin arasındaki öğrenciye de asgari ücretin %50’si kadar burs.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler