Apron, manşon ve rektefiye makinesi çözümleri ile Türk tekstil pazarında lider konumda bulunan Asteks, bölge pazarlarındaki iddiasını da aynı inanç ve güçle geliştiriyor. Büyüyen tekstil pazarlarındaki birçok önemli üreticiye çözüm sağlayan Asteks, büyüklerin tercih ettiği bir marka olarak pazarlarda önemli referanslara sahip konuma geldi. Pakistan’ın en büyük endüstrisi gruplarından biri olan Nishat Group, rektefiye çözümleri için Asteks’i partner olarak seçti.
Nishat Group
Pakistan iş dünyasında önemli bir ağırlığa sahip olan Nishat Group, tekstil başta olmak üzere birçok sektörlerde yer alıyor. Ana iş konumundaki tekstilde dikey entegre bir yapılaşmaya sahip olan grubun, iplik, dokuma ve konfeksiyon tesislerinden önemli bir üretim gücü ve kapasitesi var. 1951 yılından bu yana iplik üretimi gerçekleştiren grup şirketlerinden Nishat Mills Limited, 2018 yılında 353.03 milyon Dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 8 iplik tesisinden oluşan Nishat Mills’in şu anda toplam 250 bin iğ kapasitesine ve günlük 200 ton civarında pamuk ve karışımlı iplik eğirme kapasitesine sahiptir.
Asteks’in geliştirdiği akıllı besleme sistemli 201-SF manşon rekfetiye makinesinin, Faysalabad’da bulunan Nishat Mills Ltd.’ye kurulumu 2018 sonunda tamamlandı ve makine üstün performans ile çalışmaya başladı. Nishat Mill Ltd., Asteks ile 2017 yılında apron ve manşon ürünleri ile çalışmaya başladı. Firma yetkilileri 2018 yılında ITM İstanbul fuarında Asteks’in rektefiye makinalarını yakından inceleme fırsatı buldular. Asteks’in manşon üretim tecrübesine dayanan rektifiye makinaları çarpıcı performanslarıyla dikkatlerini çekti. Yürütülen detaylı teknik incelemelerle makineye olan güvenini tamamen tesis eden firma, böylece yeni rektefiye makinesi yatırımını Asteks’ten yapma kararı aldı.
“Beklentilerimizi karşılayan bir rektefiye çözümüne kavuştuk”
Nishat Mills’in 7. Tesis Genel Müdürü Sardar Mehmood Akhtar, 201-SF manşon rektefiye makinesinin kurulduğu andan itibaren sorunsuz, güvenilir ve kolay kullanımı ile en önemli yardımcılarından biri olduğunu söyledi. Akhtar şunları dile getirdi; “Tesisimizdeki mevcut manuel rektefiye makinesi gelişen üretim gücümüzün ihtiyacına yanıt veremez hale gelmesiyle, yeni bir yatırım sürecine girdik. Manşon işleme konusunda çok uzun bir tecrübeye sahip olan Asteks’in yeni nesil akıllı besleme sistemli 201-SF manşon rektefiye makinesi, özellikleri ve gücüyle bizleri ikna etti ve yatırımı gerçekleştirdik.”
201-SF’nin kullanım kolaylığı ve bakım ihtiyacının az olması nedeniyle üretim sürecine katkı sağladığını kaydeden Akhtar, makinenin kalitesi ile de Avrupalı makinelerle eşdeğer olduğunun altını çizdi. “201-SF’yi sadece makine donanımı nedeniyle değil, arkasında tecrübeli bir üretici firma olması nedeniyle tercih ettik” diyen Akhtar, kurulumdan bu yana aldıkları servisin ve elde ettikleri performansın yatırımda doğru karar verdiklerini gösterdiğini söyledi. Sardar Mehmood Akhtar; “Tüm ihtiyaçlarımızı karşılayan 201-SF rektefiye makinesinden elde ettiğimiz başarı doğrultusunda, hem grup içindeki diğer tekstil işletmelerine hem de Nishat Group dışındaki tekstil firmalarına gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim” dedi.
“Nishat Group ile Pakistan pazarı için güçlü bir referans elde ettik”
Asteks Yurtdışı Satış Sorumlusu Taner Engin, gelişen pazarlara ve buralardaki tekstil üreticilerine önem verdiklerini söyledi. Bir adet 201-SF’nin Nishat Mills’in 6. ve 7. Tesisleri için verildiğini belirten Engin, makinanın başarıyla devreye alınmasını takiben, bu referans ile, 2 yeni projede daha makinalarının yer bulduğunu açıkladı.
Pakistan pazarının tekstilde hızla geliştiğine dikkati çeken Taner Engin, bu ihracat pazarının en önemli oyunculardan birinde makinelerinin başarıyla çalışmasının güçlü bir referans oluşturduğunu vurguladı. Engin; “Nishat Mills’de bulunan makinemiz artık Pakistan pazarında ürünlerimizi anlatırken bizler için önemli bir referans noktası oldu. En son katıldığımız IGATEX 2019 fuarında bunun başarılı yansımalarını da gördük. Yerel partnerlerimizle birlikte, Pakistanlı tekstilcilere daha güçlü bir şekilde ulaşıyoruz” diye konuştu.
201-SF ile manşon taşlamada akıllı besleme sistem avantajı
Başta Nishat Mills olmak üzere birçok tekstilci SF-201’in yeni özellikleriyle yüksek verimliliğe ulaşıyor. Kolay kullanım, yüksek hassasiyette işlem kalitesi ve az bakım ihtiyacının yanı sıra akıllı besleme sistemi operasyon verimliliğini arttırıyor. Manuel operasyon manşon taşlama sistemlerinde, bir işçinin her bir manşonu magazin kasetine tek tek yerleştirmesi gerekmektedir. Yani bu, tüm süreç boyunca bir personelin mesaisinin büyük bir bölümünü besleme işlemine ayırması anlamına geliyor. 201-SF’de ise manşonlar toplu halde, bir defada, besleme haznesine boşaltılır. Akıllı besleme sistemi, personele ihtiyaç duymadan, bu manşonların taşlama bölgesine sevkedilmesi için magazin kasetine kendi dizer.
201 SF’de bir başka otomasyon daha sunuluyor; konvansiyonel şartlarda farklı çaplardaki manşonlar bir işçi tarafından kumpas ile elle ölçülmektedir. Bu ise ek işçilik ve tasnifte zaman kaybı demektir. 201-SF, bu manşonların dış çap ölçümünü lazerli çap ölçüm sistemi ile yapmaktadır. Operatör tarafından kontrol paneline minimum ve maksimum değer girişi yeterlidir. Bu belirlenmiş aralık dışında kalan manşonlar taşlama bölgesine gönderilmeden ayrılır. Sadece belirlenen çap aralığındaki manşonlar taşlama bölgesine sevk edilir.
201-SF ile her tip ring iplik ve fitil makine kısa manşonlarının yanı sıra; ek bir sisteme, büyük bir modifikasyona, zorlu ve zaman alıcı bir dönüştürmeye ihtiyaç olmaksızın; cer ve penye manşonları gibi uzun manşonlar da taşlanabilmektedir. Konvansiyonel sistemlerde olduğu gibi cer ve penye manşonlarını taşlamak için makinenin üst yapısının komple sökülüp yeni taşın yerleştirilmesine de gerek yoktur. Bu basit ve hızlı sistem ile çalışma fonksiyonunda çeşitlilik ve esneklik sağlanırken uzun süreli makine duruşlarının önüne geçiliyor. Basitleştirilmiş bu işlem ve bakım kolaylığı toplam verimlilik açısından hayati bir öneme sahiptir.
201-SF rektefiye makinesi şu anda Nishat Mills’de; saatte 350 adet manşonlu baskı mili (700 adet manşon) taşlama hızında çalıştırılıyor ve tüm ihtiyacı karşılıyor. İşletme şartlarına bağlı olarak 201-SF daha yüksek hızlara çıkabilme kapasitesi ile iplik üreticilerinin daha ileri ihtiyaçlarına da çözüm sunuyor.