MS Printing Solutions, ileri teknoloji dijital tekstil baskı çözümleriyle pazarın hızla değişen taleplerine yanıt veriyor. 2011 yılında Lario single pass dijital baskı makinesini tasarlayarak kimyasal atıkları, CO2 emisyonlarını ve su tüketimini azaltmak için önemli bir adım atan firma, çalışmalarını tekstil baskı firmalarının sürdürülebilir üretim zincirini desteklemek doğrultusunda şekillendiriyor. Bunun yanı sıra özellikle pandeminin etkisiyle son yıllarda online alışverişe yönelik talep artar ve pazara giriş süresi kısalırken, dijital tekstil baskı bu süreçle birlikte ortaya çıkan yeni ihtiyaçlara da etkili çözümler sunuyor.
MS Lario dijital tekstil baskı makinesi üretkenlikte konvansiyonel makinelerle yarışıyor
Online alışveriş talebi, daha az yeniden sipariş öngörülebilirliği ve koleksiyonların üst seviyede özelleştirilmesiyle öne çıkıyor. Baskı adetlerinin düşmesi, yeni nesil tarama makinelerine kıyasla üretim kapasitesindeki boşluğu azaltmış olsa bile single pass teknolojisi bu anlamda ideal bir seçenek oluşturuyor. Konvansiyonel makinelere yakın bir güvenilirlik ve üretkenlik sağlayan 32 MS Lario baskı makinesi dünya çapında 75 m/dk’ya varan baskı üretim hızıyla çalışıyor. Lario single pass dijital baskı makinesi, zaman içinde yüksek ve sürekli üretkenlik sunarak baskı kafalarının performansından en iyi şekilde yararlanıyor. Bu sonuç, MS ve JK Ar-Ge Ekipleri arasındaki iş birliği sayesinde, yeni nesil baskı kafalarının ve boyalarının geliştirilmesindeki ilerlemeler ve özelleştirilmiş boyaların ve dalga biçimlerinin tasarımı sayesinde mümkün oluyor.
Çoklu hizmet seti yüksek üretim verimliliği sunuyor
Makineler için bir temizlik ortamı ve düzenli bakım, baskı kafalarının, elektronik bileşenlerin ve makinenin kendisinin uzun ömürlü olmasını sağladığı için oldukça önem taşıyor. Single pass baskı makinelerinde bu işlem kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca, maliyetleri kontrol etmeye ve kullanıcıların faaliyetlerini basitleştirmeye, performansı ve yatırımların geri dönüşünü optimize etmeye yardımcı olan çoklu bir hizmet seti tasarlayan MS, JK Group servis mühendisleri aracılığıyla boyalar için de aynı özenli hizmeti sunuyor. Çoklu hizmet seti, karlılığı en üst düzeye çıkararak en iyi üretim verimliliği sunuyor.
Dijital tekstil baskı ile daha az adımda daha verimli üretim
Daha hızlı, çevre dostu ve daha az maliyetli bir süreç sunan dijital baskı departmanını yapılandırmak için, rotasyon veya flatbed baskı departmanından yaklaşık 3 kat daha az alana ihtiyaç duyuluyor. Bu ise, geleneksel baskı sürecinin gerektirdiği 14 adım yerine 7 çalışma adımıyla daha kısa bir süreç sayesinde mümkün hale geliyor.
MS, dijital tekstil baskı teknolojisini seçmenin 6 iyi nedeninden birini, standart rotatif tekstil baskı işlemine göre su tüketiminin %60, enerji tüketiminin ise %30 daha olması şeklinde açıklıyor. Bu teknolojide, proses karbon ayak izinin yaklaşık %40 daha az olmasının yanı sıra, renk yönetimi yazılım aracılığıyla yapıldığı için yalnızca renkleri ve tasarımları elde etmek için gereken boya miktarı kullanıldığından %20 oranında daha az boya israfı gerçekleşiyor. Tasarım/renk değişimi sırasında kumaşta fire neredeyse sıfır olurken, böylece tasarımcıların yaratıcılığını düşük maliyetlerle genişletmenin yanı sıra yalın bir iş akışı sağlanıyor. Ayrıca dijital baskı, sonsuz renk ve tasarımların potansiyel üretimine de izin veriyor. Tekstil baskı endüstrisinde çalışanlar için geleneksel baskıdan dijital baskıya geçişin bir eğitim süreci gerektirdiğine dikkat çeken firma, MS Academy’deki belirlediği farklı eğitim seviyeleriyle müşterilerini bu değişimde desteklemeyi amaçlıyor.
Tüketicilerin, tüm üretim zinciri için sürdürülebilir ve sorumlu satın alma konusunda her zamankinden daha dikkatli olduğunu vurgulayan MS; “Her insana 10 L suyu geri vermek istiyoruz. Bu, 300 Lario single pass dijital baskı makinesinin geleneksel silindir makinelerle değiştirilmesiyle mümkündür. Hep birlikte daha büyük başarılara ulaşmak için çalışacağız” diyor.