Küresel pazarda olduğu gibi Türkiye dijital baskı pazarında da güçlü konumda bulunan Mimaki, düzenlediği bir editörler toplantısı ile geçmişten günümüze başarısının sırrını açıkladı.
Dijital baskı teknolojilerinin güçlü markalarından Mimaki, teknolojik üstünlüğünün arkasında nelerin olduğunu ve pazardaki yenilikçi konumunu editörlere anlattı. Mimaki Eurasia’nın İstanbul merkez ofisindeki showroom’da gerçekleşen ‘Editörler Mimaki’de Buluşuyor’ organizasyonunda, Mimaki Eurasia Genel Müdürü Arjen Evertse, Pazarlama ve İletişim Sorumlusu Rana Seyyar, Bölge Satış Müdürü Burak Kaftanoğlu ve Teknik Servis Sorumlusu Onur Çalhanoğlu yaptıkları sunumlarla firma hakkında detayları ortaya koydu.
Açılış konuşmasını yapan Arjen Evertse, Mimaki’nin tarihi kökleri ve pazardaki gelişimi hakkında önemli bilgiler verdi. Mimaki’nin 1975 yılında Japonya’da kurulduğunu hatırlatan Evertse, firmanın Tokyo borsasında 1. sayfada işlem gördüğünü belirtti. Firmanın özellikle son 10 yılda kullanıcılarına daha yakın olmak ve hizmet kalitesini daha da arttırmak için küresel çapta birçok ofis açtığına değinen Evertse; “Japonya’daki ana merkezin yanı sıra EMEA bölgesinde Hollanda, Fransa, Almanya, Litvanya, İtalya ve Türkiye’de alt kuruluşları bulunuyor. Bunların yanı sıra ABD, Çin, Tayvan, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Singapur ve Avustralya gibi deniz aşırı bölgelerde de yer alıyoruz” dedi.
Mimaki’nin küresel aktivitelerinin 3D baskı sektörüyle birlikte 4 pazara odaklandığını belirten Evertse; “Hizmet verdiğimiz sektörler arasında reklam %47,6, endüstriyel %30,6 ve tekstil %11,2’lik paya sahip. Firmanın halen en büyük satış rakamları reklam sektöründen geliyor” diye konuştu.
Mimaki Eurasia bölge pazarına olan bağlılığını gösteriyor
%100 bir Mimaki şirketi olan Mimaki Eurasia’nın kuruluş sürecini anlatan Arjen Evertse, şunları söyledi; “Mimaki için Türkiye çok önemli bir pazar. Bu nedenle Mimaki Europe Istanbul Tech Center 2013 yılında kuruldu. Mimaki Eurasia, direkt Avrasya bölgesine hizmet verebilmek için Nisan 2016’da İstanbul’da faaliyete geçti. Firmamızda satış, pazarlama, operasyon, teknik destek ve muhasebe departmanları bulunuyor. Mimaki Eurasia’nın sektörel payları ise küresel pazara göre Türkiye pazarına özgü bazı farklılıklar gösteriyor. Örneğin tekstil pazarı küresel çapta %11’lerde iken bizde %37,1’lere çıkıyor. Aynı şekilde endüstriyel sektör payımız global çapta %30 iken, Türkiye’de %32,7 olarak gerçekleşti. Türk reklamcılık sektöründeki payımız ise %30,2 olarak kaydedildi.”
Evertse, ilk Deneyim Merkezi’nin Ankara’da açıldığını belirterek, Türkiye çapında Deneyim Merkezleriyle bölgesel bir ağ oluşturacaklarını ifade etti. Evertse; “Yaptığımız çalışmalar pazar gücümüze önemli katkı sundu. 2017 yılındaki büyüme oranımız bir önceki yıla göre %166 ve 2018 yılının ilk yarısında da %125 şeklinde gerçekleşti. 2017 yılının 4. çeyrek verilerine göre Mimaki Eurasia’nın Türkiye pazarındaki payı %26 oldu” şeklinde konuştu.
Mimaki ile Deneyime Katılın!
Mimaki Eurasia Pazarlama ve İletişim Sorumlusu Rana Seyyar, firmanın yeni sloganı ‘Deneyime Katılın’ ile, kullanıcılara Mimaki deneyimi yaşatmayı vurguladığını söyledi. Seyyar; “Bir Mimaki makinesi almak sadece makine sahibi olmak anlamına gelmez, bu kapsamlı bir Mimaki deneyimi yaşamaktır. Makine ile birlikte Mimaki’nin boyasını, teknik desteğini ve kurumsal gücünü de alırsınız. Mimaki deneyimi ile doğru makine, doğru boya ve doğru iş entegrasyonu sağlanıyor. Tüm kullanıcı adaylarının, eşsiz Mimaki deneyimini yaşamaları için her adım ‘kullanıcı odaklı yaklaşım’ ile tasarlanıyor” dedi.
Mimaki öncü ve tamamlayıcı çözümlere odaklanıyor
Mimaki Eurasia Bölge Satış Müdürü Burak Kaftanoğlu ise firmanın öncü ve tamamlayıcı çözümleri hakkında konuştu. Mimaki’nin reklam, tekstil, endüstriyel ve 3D baskı alanlarında hizmet verdiğini belirten Kaftanoğlu, 3D alanındaki yenilikçi ürün 3DUJ-553 hakkında bilgi verdi. Bu 3D baskı makinesinin sektöre yeni bir soluk getirdiğini belirten Kaftanoğlu, makinenin sahip olduğu özelliklerle pazarda tek olduğunu vurguladı. Kaftanoğlu 3DUJ-553’nin öne çıkan özelliklerini şöyle belirtti; “10 milyondan fazla renkten oluşan, tam renkli kombinasyona sahip. LED UV ile full renkli 3D baskı sağlıyor. Mimaki teknolojisi ile yüksek kaliteli 3D baskı mümkündür. Şeffaf boya ile saydam nesneler oluşturulabiliyor. Ayrıca suda çözünebilir destek malzemesi sayesinde en ufak ayrıntıların dahi çok net şekilde zarar görmeden elde edilmesini mümkün kılıyor. Deneyim Merkezlerimizde 3D baskı alanındaki olanaklarımızı geniş bir şekilde göstereceğiz.”
Kaftanoğlu öne çıkan bir diğer ürünün ise tekstil baskısı için geliştirilen Tiger-1800Mkll olduğunu belirtti. Endüstriyel tekstil baskı talebini karşılamak için bu makinenin geliştirildiğini dile getiren Kaftanoğlu, firmanın La Meccanica firmasını satın alarak bu süreci başlattığını söyledi. İşletmelerin baskı birim maliyetlerini düşüren bu makinenin Türkiye’deki ilk satışının gerçekleştiğini de duyuran Kaftanoğlu, saatte 385m2 baskı hızıyla endüstriyel baskı hız ve kalite taleplerinin karşılandığını ifade etti. Kaftanoğlu, kullanıcıların kendilerinden baskı ön işlemi ve son işlem için taleplerde bulunduğuna değinerek, bu alanda yeni çözümler için Rimslow firmasının satın alındığını sözlerine ekledi.
“Teknik destek ile makinelerin üretim devamlılığını sağlıyoruz”
Mimaki Eurasia Teknik Servis Sorumlusu Onur Çalhanoğlu kullanıcı odaklı ve teknolojik yaklaşımı benimsediklerini söyledi. Firmanın 3 farklı segmentte toplam 7 yetkili ana bayi ile hizmet verdiğini söyleyen Çalhanoğlu, bu bayilerin sahada kurulu bulunan 3 binden fazla makinenin üretim devamlılığını sağladığını kaydetti.
Bayilerin doğrudan kendilerine bağlı olmasının kullanıcılara birçok avantaj sağladığını belirten Çalhanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Güvenilir ve hızlı destek sağlanıyor. Garanti süreçleri hızlı yönetiliyor. Güncelleştirme ve iyileştirmeler zamanında son kullanıcılara iletiyor. Ürün hakkındaki geri bildirimleri hızlı ve doğru bir şekilde topluyoruz. Oluşturduğumuz raporlarımızı Japonya ve Amsterdam merkezleri ile paylaşıyoruz. Bunlar ürünlerdeki iyileştirmeler ve geliştirmeler için çok önemli.” Kullanıcı odaklı teknik destek yaklaşımı ile Teknik Destek Takip Sistemi’ni (ISS) oluşturduklarını dile getiren Çalhaoğlu, böylece makinelerin seri bazlı verilerinin toplanıp hızlı bir şekilde analiz edildiğini açıkladı.
Türkiye pazarına teknik desteği Türkçe verdiklerini ifade eden Çalhanoğlu; “Operatörler ve yatırımcılar farklı seviyelerde İngilizce bilgisine sahip oluyor. Bu nedenle yaşanabilecek sorunların önüne geçmek için, onlara ana dillerinde konuşan makineler sunarak en yüksek verimliliği sağlıyoruz. Son kullanıcılar için makine kurulum desteği ve periyodik olarak kurulumların denetlenmesini gerçekleştiriyoruz” dedi.