10.1 C
İstanbul
Pazartesi, Kasım 18, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Mezopotamya’nın yöresel giysileri yeniden hayat buluyor

GüncelMezopotamya’nın yöresel giysileri yeniden hayat buluyor

- Haber Sponsoru -

Mardin’in en ünlü uğrak mekanlarından Tarihi Kayseriye Pasajı‘nda 35 yıldır terzilik yapan Mehmet Demir, asırlık yöresel giysileri tekrar günümüze taşıyor. 25 dikiş makinesinde günlük 150 adet üretilen kıyafetler Demir’in atölyesinden, Türkiye’nin farklı bölgelerinin yanı sıra talep üzerine Brezilya, Fransa, Almanya, Hollanda ve İsveç’e ulaşıyor. Daha önce kırsalda kadınların günlük olarak kullandığı, son dönemde ise özellikle kına gecesi, nişan töreni ve düğünlerde abiye yerine tercih edilen farklı renk ve tasarımlarda yöresel giysiler diken Demir, ürünlere talebin artması üzerine 2 yıl önce Yenişehir Mahallesi’nde kurduğu tekstil atölyesinde üretime devam ediyor.

“Yöresel giysileri günümüze uyarlıyoruz”

Mehmet Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, giysilerle bölge kültürünün tanıtımına katkıda bulunmak istediğini söyledi. Ürünlere ilginin artması üzerine işini büyütmeye karar verdiğini belirten Demir, tekstil atölyesinde 3 kişiye istihdam, 5 öğrenciye de staj imkanı sunduğunu aktardı. Bir emniyet müdürünün önerisi üzerine 25 sene önce bu işe başladığını dile getiren Demir sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yöresel kıyafetleri günümüze uyarlayıp satışını yapmaktayız. Kıyafetlere kente gelen yerli ve yabancı turistler de yoğun ilgi gösteriyor. Yurt dışına da gönderiyoruz. Talebe göre ürünlerde desen ve tasarımlarımız değişiyor. Elbiseden eteğe, şalvardan çocuk giysilerine, şaldan şorta kadar çeşit çeşit kıyafetler dikiyoruz. Bugüne kadar Brezilya, Fransa, Hollanda, Almanya ve İsveç’e gönderdik. Günlük 150 giysi üretimini 500’e çıkarmayı hedefliyoruz.”

Mezopotamya’nın yöresel giysileri yeniden hayat buluyor

Unutulmaya yüz tutan kıyafetleri yeniden tasarlayarak kullanıma sunduklarını anlatan Demir, pul taktıkları giysilerin özel günlerde sade olanların ise günlük kullanımda tercih edildiğini kaydetti. Ayrıca başka ülkelere de ürün göndermek için görüşmelerinin sürdüğüne değinen Demir, hedefinin hazırladıkları kıyafetlerle kentin tarihi mekanlarında bir defile düzenlemek olduğunu belirtti. Demir bunun yanı sıra, stajyer öğrencilere de bu mesleği öğretmek istediklerini, gençlere bu konuda destek sunduklarını sözlerine ekledi.

Stajyerler atölyede üreterek ustalaşıyor

Atölyede staj görerek hem meslek öğrenen hem de üretime katkı sunan gençlerden Rojin Elçi, hazırladıkları giysilerin ilgi görmesinin mutluluk verici olduğunu söyledi. Geçmişte tercih edilen kıyafetleri bugüne uyarladıklarını dile getiren Elçi; “Staj için birçok seçenek vardı. Yöresel kıyafetlere hevesim olduğu için burayı seçtim. İşlerimiz çok güzel gidiyor. Üreterek, ustalaşıyorum. Diktiğim elbiselerin giyildiğini görünce çok mutlu oluyorum. Burası eğitimime büyük katkı sağladı. Hedefim bu konuda ilerlemek, yeni tasarımlar yapmak” dedi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler