7.9 C
İstanbul
Pazartesi, Ocak 27, 2025

Akademisyenler ve tekstil sektörü aynı masada buluştu

Bursa Teknik Üniversitesinin (BTÜ) Türkiye’de bir ilk...

Söktaş Tekstil Efeler Çiftliği satışı ile borçlarını kapattı

Pamuklu ve pamuk karışımlı gömleklik kumaş üretiminde...

Giyimkent yıllık 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyor

Türk tekstil sektörünün en önemli merkezleri arasında...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Mayer & Cie. Türkiye’deki pazar liderliğini pekiştiriyor

ÖrmeMayer & Cie. Türkiye'deki pazar liderliğini pekiştiriyor

- Haber Sponsoru -

Yuvarlak örgü makineleri üreticisi Mayer & Cie. (MCT) Covid-19 salgınının etkili olduğu 2020 yılında Türkiye’deki pazar lideri konumunu daha da geliştirdi. Türkiye, şirketin en güçlü ve en istikrarlı satış pazarlarından biri olmaya devam ediyor. MCT ve uzun süredir Türkiye temsilcisi olan Mayer Mümessillik bu zor dönemde dahi olumlu sonuçlar elde etmeye devam etti. Mayer & Cie.’nin de tespit ettiği gibi bu yılki başarıda; üretimin Avrupa’ya yakın lokasyonlara kayması, Türkiye’nin son teknoloji ürünü makine parkuru ve ev-ofis giyimi için rahat giyim talebinin artması etkili oldu.

Türkiye pazarı korona pandemisine rağmen büyüyen bir pazar

Mayer & Cie.’nin Türkiye Bölge Satış Müdürü Stefan Bühler; “Korona sebebiyle ikinci çeyrekte ciddi bir gerileme yaşansa da 2020 yılında bir önceki yıla göre Türkiye pazarında bir büyüme bekliyoruz” dedi.

Mayer & Cie., Mart ortasına kadar ek olumlu etkilerle 2020’nin ilk çeyreğinde İstanbul Boğazı’nda güçlü bir başlangıç yaptı. Avrupa’ya yakın üretim yerleri ihtiyacı bunun nedeni olarak görüldü. İkinci çeyrekte, karantina sırasında talep büyük ölçüde durma noktasına geldi. Bu sırada hükümet tarafından alınan önlemler ekonomik krizi hafifletmeye yardımcı oldu. MCT’nin Türk satış ortağı Mayer Mümessillik’in Genel Müdürü Ahmet M. Öğretmen, ikinci çeyrekte milli gelirin (GSYİH) yaklaşık %10 daraldığını hatırlatarak; “Ancak, kriz buna rağmen yuvarlak örme sektöründe hafif atlatıldı diyebiliriz; şeklinde konuştu.

Temmuz 2020’den bu yana, Mayer & Cie. yuvarlak örgü makineleri siparişleri tekrar artışa geçti. Bu iyileşmenin kaynağında farklı karşılıklı etkileşimlerin olduğunu söyleyen Öğretmen, sözlerini şöyle sürdürdü; “Hazır giyim tekstil ihracatındaki artışın ana sebebi döviz kurlarının yükselmesidir.” Hürriyet Gazetesi’nin Anadolu Ajansı’na atıfta bulunarak hazırladığı habere göre, ihracatta Ağustos 2020’de yıllık %11’lik büyüme elde edildi. Gazete, Türkiye’nin en önemli ihracat pazarlarının Almanya, İngiltere ve İspanya olduğunu belirtiyor. Bu ülkelere yapılan ihracat, toplam 1.27 Milyar Euro’luk ihracatın yaklaşık yarısını oluşturuyor. Öğretmen; “Bu talebin karşılanması ve aynı zamanda sürdürülebilir olması gerekiyor, dolayısı ile bu durum üreticilerin makine yatırımı yapmasını destekliyor” dedi.

Relanit, düz süprem ile eş anlamlıdır

Türk örme kumaş üreticileri genel olarak Mayer & Cie. makinelerini tercih ediyor. Köklü Alman firmasının Türkiye pazarındaki payı diğer pazarlara göre oldukça yüksek bir seviyede bulunuyor. Pazarda çokça tercih edilen Relanit 3.2 HS makinesi sayesine firmanın özellikle süprem pazarındaki konumunu oldukça sağlam durumda. Relanit teknolojisi ile çok farklı ipliklerin ve özellikle elastomer ipliklerin kullanılarak örülmesinde olağanüstü yüksek bir üretkenlik seviyesine ulaşılıyor.

Bütün örme işleri için Mayer & Cie.’nin bir çözümü var

Mayer & Cie., ikinci büyük yuvarlak örgü disiplini olan ribana ve interlok kumaşlarda da açık ara lider konuma yer alıyor. Ahmet M. Öğretmen, kısaca “İnterlok, Mayer & Cie.’dir” dedi. Çift plaka kumaşlar için OV 3.2 QCe, D4 2.2 II ve D4 3.2 II tercih edilen başlıca makineler olarak öne çıkıyor. OV 3.2 QCe, inç başına 3.2 sistem sayısı ile, spacer, ince fayn, çelikli ve düz interlok örgülerde kullanılıyor. D4 2.2 II, ribana, çelikli ve düz interlok için bir diğer popüler alternatif oluşturuyor.  D4 3.2 II, interlok için ek olarak Piqué, Punto di Roma veya Termal gibi strüktür kumaş üretmek isteyen firmalar için son zamanların tercih edilen makinesi oldu.

MBF 3.2 ise Türkiye’de oldukça revaçta olan bir diğer makinedir. Üç iplik kumaş üretim makinesi olan MBF 3.2, kapüşon ve eşofman gibi spor gündelik giyim için kumaşlar örüyor. Bu özellik, 2020 yılındaki home Office trendi ile olarak örtüşüyor. Ahmet M. Öğretmen; “Rahat kıyafetler yuvarlak örme makinelerinde üretilir ve yuvarlak örme sektörü bundan doğal olarak faydalanmaktadır” dedi.

Mayer & Cie. Türkiye'deki pazar liderliğini pekiştiriyor
Mayer & Cie. Türkiye’deki pazar liderliğini pekiştiriyor

Türkiye dünyanın en modern makine parkurlarına sahip

Yabancı tekstil alıcıları için Türk Lirası’nın rekabetçi kuru yanında en az onun kadar çekici olan bir diğer avantaj Türk yuvarlak örme makine parkurunun modernliği ve kapasitesidir. Mayer Mümessillik Genel Müdürü Ahmet M. Öğretmen şunları dile getirdi; “Geçtiğimiz 10 ila 20 yılda yüksek kaliteli makinelere çok büyük yatırımlar yapıldı. Sonuç olarak, dünyanın en genç ve en güncel üretim tesislerine sahibiz.”

Bu avantajın yanında Türkiye’nin coğrafi konumu ve büyük pazarlara fiziksel yakınlığı sektörün büyümeye devam edeceğini ve dolayısı ile Mayer & Cie. yuvarlak örgü makinelerine olan talebin canlı ve yüksek olacağını gösteriyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler