Maritaş Denim ilk rejeneratif pamuk hasadını Harran’da yaptı

Yazar:

Home Page » Green Times » Maritaş Denim ilk rejeneratif pamuk hasadını Harran’da yaptı

İplikten dokumaya tam entegre üretim gerçekleştiren Maritaş Denim, TÜBİTAK destekli üniversite ve sanayi iş birliği ile Türkiye’de ilk defa rejeneratif pamuk hasadını yaptı. 2023’ün mayıs ayında tohumları ekilen pamuğun ilk hasat etkinliği Harran Ovası’nda düzenlendi. “Harvesting in Harran: Maritaş Denim Regenerative Cotton Journey” (Harran’da Hasat: Maritaş Denim’in Rejeneratif Pamuk Yolculuğu) sloganıyla hayata geçen ilk etkinlik, rejeneratif tarımın çiftçiler için verimli bir yöntem olduğunu vurguladı. Hasadın pamuk üretimine yönelik bilinci artırması ve rejeneratif tarım uygulamalarını yaygınlaştırması amaçlanıyor. 24 ay sürecek olan proje, yerel çiftçilere sözleşmeli tarım uygulamalarıyla da destek sağlıyor.

Bu projeyle tarım ve endüstriye katkı sağlamak istediklerini dile getiren Maritaş Denim Genel Müdür Yardımcısı Fatih Kesim, sürdürülebilirlik vizyonuyla rejeneratif tarımı desteklediklerini açıkladı. Kesim, projenin detaylarını şu sözlerle anlattı: “Biz inanıyoruz ki Harran Ovası’nda başlattığımız rejeneratif pamuk üretimi, toprağın ve doğanın özüne dönmesine, kirletmeden üretebilen, doğayla uyumlu yaşayabilen nesillere bir rehberdir. Sadece lokal değil global etki yaratacak bir harekete öncülük ettiğimiz için gurur duyuyoruz. Denimi yeniden tanımlamak ve endüstride sürdürülebilirlik perspektifinde pamuğa yaklaşımımızı dönüştürmek için hayata geçirdiğimiz projemizde bizlere yol gösteren Harran Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası yetkililerine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

Hasattan 500 bin metrelik talebi karşılayabilecek ham madde elde edilmesi bekleniyor Görsel Kaynak: Maritaş Denim

Hasattan 500 bin metrelik talebi karşılayabilecek ham madde elde edilmesi bekleniyor

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ve Gaziantep Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü iş birliğiyle yürütülen projenin ilk etabında 500 dekar üretim alanı ve 10 dekar pilot proje alanında kademeli olarak çalışılması planlanıyor. Yapılan ilk hasattan ortalama ağırlıktaki %100 içerikli bir kumaş için yaklaşık 500 bin metrelik talebi karşılayabilecek ham madde elde edilmesi amaçlanıyor.

340 markaya kumaş ihracatı gerçekleştiren Maritaş Denim, bu projeyle ham madde temininde en güncel ve etkili pratikleri geliştirmeye ve daha geniş bir perspektifte uygulanabilir hale getirmeye yönelik hazırlıklarını sürdürüyor. Karbon emisyonunu azaltmak ve rejeneratif tarımı desteklemek için projeye katkı sağlayan firma, monokültür tarıma kıyasla toprağı iyileştirmeyi, mahsul verimliliğini ve su tutma kapasitesini artırmayı ön planda tutuyor.

“Amacımız tekstil sektörü için sürdürülebilir pamuk tedarik zinciri oluşturmak ve gelecek nesillere sağlıklı bir toprak bırakmaktır” Görsel Kaynak: Maritaş Denim

Türkiye pamuk üretiminin %45’inin Şanlıurfa’da gerçekleştiğini ve Harran Ovası’nın ise %75’ine pamuk ekildiğini belirten Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Çopur, sürekli pamuk tarımının yapılmasının topraklarda derin sürüm, taban taşı oluşumu, hastalık, zararlı otlarda artış ve toprağın mikrobiyolojisinde bozulmalara neden olacağını ifade etti. Çopur, projenin önemine vurgu yaparak :“Yapılan araştırmalar, endüstriyel tarım nedeniyle oluşan karbon salınımının, onarıcı tarım uygulamalarının yaygınlaşmasıyla 3 yıl gibi bir sürede %100’ünden fazlasının geri emilebileceği ortaya koyuyor. Maritaş Denim’in sosyal sorumluluk ve sürdürülebilir tarım yaklaşımıyla birlikte hayata geçirdiğimiz çalışmamız Kasım 2022’de kışlık ara ürün mercimek ekimiyle başladı. Azot yönünden zenginleştirilen toprak, pamuk üretim maliyetlerinin de azalmasını sağladı. Amacımız tekstil sektörü için sürdürülebilir pamuk tedarik zinciri oluşturmak ve gelecek nesillere sağlıklı bir toprak bırakmaktır” dedi.

Engin Buz
Engin Buzhttps://www.textilegence.com
Engin Buz, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. 2000 yılından sonra çeşitli yayıncılık şirketlerinde çalışmaya başlayarak kültür-sanat ve daha sonra ekonomi haberleri hazırlamıştır. 2009 yılından itibaren tekstil endüstrisine dönük yayınlarda editör olarak görev alan Buz, 2013 itibariyle kurulan Textilegence’de haber editörü olarak yer almaya başlamıştır. Engin Buz halen başta tekstil ve dijital baskı endüstrileri olmak üzere ekonomi haberleri hazırlamaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir