Viskon, modal ve lyocell elyaflarıyla küresel pazarda olduğu gibi Türkiye pazarında da önde gelen Lenzing, endüstrinin daha fazla sürdürülebilirlik ve şeffaflık talebine yeni çözümlerle yanıt veriyor. LENZING™ ECOVERO™ viskon elyafı hammaddesinden tüketiciye ulaşan mamule kadar takip edilebiliyor.
Dünyanın en büyük selülozik elyaf üreticilerinden Lenzing, geçen yıl yeni marka stratejisini lanse ederek, ürün portföyünü yeniden şekillendirmişti. Hammaddesini sürdürülebilirlik gözetilen ormanlardan elde eden Lenzing daha sürdürülebilir bir bakış açısını da geliştirmeye devam ediyor. Lenzing Türkiye İş Geliştirme ve Pazarlama Departmanı Müdürü Hale Saraçoğlu ile grubun son dönemdeki çalışmaları hakkında görüştük.
Lenzing’in yeni marka stratejisinin Türkiye tanıtımının, geçen yıl ki global lansmanını takiben Mart 2018’de gerçekleştirildiğini hatırlatan Saraçoğlu; “Tüm hedefimiz yeni markamızın tüketiciye ulaşabilmesi, elyafımızın özelliklerini ve ne tür avantajlara sahip olduğunu anlatabilmekti” dedi. Saraçoğlu, tüm faaliyetlerini buna göre planladıklarını, gerçekleştirdikleri aktiviteler ve pazarla güçlü iletişimle çok iyi bir yol aldıklarını belirtti.
Geçen yıl başlayan yeni marka stratejisi doğrultusunda son tüketiciye daha fazla ulaşmaya odaklandıklarını söyleyen Saraçoğlu, şunları söyledi; “2019 yılındaki önceliğimizi, botanik kökenli selülozik elyaf üreticisi olarak elyaflarımızı, markamızı ve avantajlarımızı yeni iş birlikleri ile duyurmak olarak belirledik.”
Lenzing endüstriye daha fazla sürdürülebilirlik ve şeffaflık sunuyor: 2018’de Lenzing ürün portföyünü sadeleştirdi
Botanik bazlı selülozik elyaf grubunun tekstil endüstrisinde %6,2’lik bir paya sahip olduğunu dile getiren Hale Saraçoğlu, Lenzing’in viskon, modal ve lyocell elyaflarıyla bu alanda yer aldığını belirtti. 2018 yılındaki yeniden yapılandırma ile ürün/marka portföyünü sadeleştirdiklerini aktaran Saraçoğlu, TENCEL™ markasının tekstil segmentinde hem lyocell hem de modal elyaf ürün grubu için çatı markaya dönüştüğünü vurguladı.
Saraçoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu iki elyaf grubunu özellikli elyaf olarak adlandırıyoruz. Botanik kökenli selülozik elyaf tarihçesi içinde en eski elyaf viskondur. Daha sonra modal geliştirilmiş, en son jenerasyon elyaf ise lyocell. Dolayısıyla TENCEL™ markası altında toplanan elyaflarımız da son jenerasyon elyaflardır ve Lenzing’in geliştirdiği teknolojiler sayesinde jenerik alternatiflerine göre çok daha fazla çevre dostu yöntemlerle, sürdürülebilir bir şekilde üretilmektedirler. Perakende markalar, TENCEL™ markalı elyaf grubumuzu hem fiziksel özellikleri ve ürüne kattığı avantajlar hem de yenilenebilir kaynak olan ağaçtan elde edilen sürdürülebilir üretim şekilleri sebebiyle kendi koleksiyonlarında konumlandırabiliyor.”
LENZING™ ECOVERO™ viskon elyafı yeni bir başlangıç
Lenzing çevre dostu ve izlenebilirlik odaklı LENZING™ ECOVERO™ viskon elyafını 2017 sonunda tanıtmıştı. Bu konuda da önemli gelişmeler elde ettiklerini açıklayan Hale Saraçoğlu, viskon üretiminin eğer gerekli önlemler alınmazsa ve dikkat edilmezse çevreye olumsuz etkileri olabilecek bir üretim yöntemi olduğunun altını çizdi. Saraçoğlu; “Bu nedenle kar amacı gütmeyen önemli bazı uluslararası sivil toplum örgütleri, tekstildeki tüm değer zincirini, kullandıkları viskonun ne tür ormanlardan elde edilen ağaçlarla ve nasıl üretildiğini incelemeye ve viskon tedarikinde şeffaflığı önemsemeye davet etti” dedi. Böylece viskon üretiminde şeffaflığı ve takip edilebilirliğin son yıllarda büyük önem kazandığını söyleyen Saraçoğlu, bunun günümüzde birçok uluslararası markanın da önceliği olduğunun altını çizdi.
Saraçoğlu, bir elyafın üretim şeklinin ya da hammaddesinin nereden geldiği konusunda bilgi verebilmesi için, öncelikle üretici firmanın kendi elyafını mamul içerisinde tanıyabilmesi gerektiğini belirtti. Böylece tam takibin sağlanabileceğini dile getiren Saraçoğlu, Lenzing’in bu konudaki çalışmalarını şöyle anlattı; “Biz de 2017 sonbaharında lanse ettiğimiz LENZING™ ECOVERO™ viskon elyafımızı iplik, kumaş ve bitmiş mamul halindeyken tanıyabiliyor ve sertifikalandırabiliyoruz. Elyafımızın hammaddesi olan ağacı da, yalnızca FSC® ve PEFC® sertifikalı sürdürülebilir ormanlardan alıyoruz. Ayrıca üretimimizi EU Ecolabel’a sahip proseslerle yapıyoruz ve böylece LENZING™ ECOVERO™ viskonu üretirken, jenerik viskona göre yaklaşık yüzde 50 daha az emisyon ve su etkisi meydana gelmiş oluyor. Sertifikalandırdığımız kumaşlarla üretilen mamulleri ise pazarlama desteği vererek markalandırabiliyoruz. Böylece son tüketiciye de elyafın sürdürülebilir üretim şeklini anlatma şansımız oluyor.”
Pazarın LENZING™ ECOVERO™ elyafına ilgisi artıyor
2018 yılında hem Türkiye’de hem de küresel pazarda LENZING™ ECOVERO™ markalı elyafa talebin gittikçe arttığını; ve 2019 yılında da bu ivmenin devam ettiğini dile getiren Hale Saraçoğlu; Türkiye’de ihracat odaklı çalışan birçok örme ve örme kumaş üreticisi ile mamul üreticisinin bu elyafı tercih ettiğini açıkladı. Türkiye’nin ihracatının yaklaşık %70’ini Avrupa ülkelerine yaptığını belirten Saraçoğlu; sürdürülebilirlik ve viskon elyafta takip edilebilirliğin öncelikli Avrupa merkezli markaların hedefi olduğunu hatırlattı. Saraçoğlu; “Türkiye’den alım yapan Armedangels, Esprit, Vero Moda, Mango gibi birçok markanın koleksiyonunda LENZING™ ECOVERO™ markalı ürünler bulunuyor. Bu yıl Türk markalarının da bu konuya ilgi gösterdiğini görüyoruz. Yakında yerli markalarımız da LENZING™ ECOVERO™ koleksiyonları geliştireceğimize inanıyoruz” diye konuştu.