17.4 C
İstanbul
Perşembe, Kasım 21, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Kyocera sürdürülebilir bir dünya için susuz baskıya kapı açıyor 

ITMAKyocera sürdürülebilir bir dünya için susuz baskıya kapı açıyor 

- Haber Sponsoru -

Dijital tekstil endüstrisinde büyük üreticiler tarafından kullanılan baskı kafaları alanında uzmanlaşan Kyocera, ITMA 2023 fuarında geliştirdiği yeni inkjet baskı kafasını sergileyerek dijital baskı teknolojisindeki gücünü gösterdi. Geleneksel analog tekstil baskısı, özellikle yıkama ve buharlama prosedürleri sırasında çok fazla su kullandığından, Kyocera; patentli inkjet, boya ve baskı ekipmanı teknolojisini birleştirerek bu çevresel sorunlara yardımcı olmak için FOREARTH adlı yeni bir inkjet tekstil baskı makinesi geliştirdi. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan firmanın standı, sürdürülebilir baskı konusunda dijitalleşmenin önemini gösterdi. 

Textilegence’ın sorularını yanıtlayan Kyocera IDP İş Geliştirme Bölümü Genel Müdür Yardımcısı Sho Taniguchi, fuarda Türkiye, İtalya, İngiltere, Hindistan ve diğer farklı ülkelerden çok sayıda ziyaretçi ağırladıklarını belirterek, Kyocera’nın dijital tekstil endüstrisindeki rolüne vurgu yaptı. Ayrıca şirketin gerçekleştirdiği yenilikçi adımları değerlendirerek inkjet baskı çözümlerinin geliştirilmesinin arkasındaki stratejiye dikkat çekti. 

Kyocera IDP İş Geliştirme Bölümü Genel Müdür Yardımcısı Sho Taniguchi

Kyocera dijitalleşme ile sürdürülebilir baskıyı destekliyor 

Sürdürülebilirliğin kilit faktör olduğu ITMA 2023’te Kyocera, geliştirdiği teknoloji ile sürdürülebilir baskıyı teşvik etti. Dünyada dijital baskının %51’inin Kyocera inkjet baskı kafasıyla gerçekleştirildiğine değinen Sho Taniguchi, inkjet tekstil baskısı yapan birçok üreticinin kendi çözümlerini kullandığının altını çizdi. Taniguchi, bu bağlamda sürdürülebilirlik noktasında sektöre nasıl katkı sağladıklarını değerlendirdi: “Su kirliliğinin %20’si ve CO2 emisyonumuzun %10’u bu sektörden kaynaklanıyor. Dijitalleşmenin kendisi zaten yardımcı olmaya başladı, biz de bu konudan mustarip olan pazara nasıl katkıda bulunabileceğimizi düşünüyoruz. Teknolojimizi kullanarak en sürdürülebilir baskı makinesini geliştirmeye karar verdik. Baskı makinesi, MFP, ofis baskısı ve yazılım uygulamaları için teknolojiye sahibiz.” 

Taniguchi, sektörün ihtiyaçlarını sahip oldukları teknolojik bilgi ile birleştirerek yeniliklere imza attıklarını kaydetti. Mühendislerin yardımıyla çözümler geliştirdiklerini ifade eden Taniguchi, şunları söyledi: “Pigment kullanımının sudan arındırılmış çözümlerden biri olduğu noktasına ulaştık. Öte yandan, baskılı kumaşın %65’i kadın ve moda giyimi için kullanılıyor. Ancak kadın moda pazarı pigmenti kabul etmiyor; çünkü tuşesi çok sert. Pigment kullanmaya karar vererek çok yumuşak bir doku oluşturmayı ve bunu basmayı hedefledik. Başlangıç noktası buydu. Bazı geliştirmelerden sonra nihayet pigmentlerle çok yumuşak bir doku, iyi baskı kalitesi ve yüksek sabitlik seviyesine ulaştık.” 

Kyocera FOREARTH inkjet tekstil baskı makinesi

Inkjet baskı kafasında yeni sirkülasyon ve kontrol sistemi

Kyocera’nın inkjet baskı kafalarının arkasındaki temel özelliği, yeni sirkülasyon ve kontrol sistemi oluşturuyor. Bu sistem sayesinde makinelerin herhangi bir ön işleme ihtiyaç duymadığının altını çizen Sho Taniguchi, sadece ham maddeleri hazırlayıp baskıya başlamanın yeterli olduğunu söyledi. Taniguchi sistemi şöyle değerlendirdi: “Baskı kafasının kendisi çok özel değil, ancak Kyocera’nın en yeni inkjet kafasını kullanıyoruz. Viskozite ve sıcaklığı stabil hale getiren bir sirkülasyon sistemine sahip. Stabilite, pigment için olduğu kadar güçlü bir ayar için de çok önemlidir. Ön işlem sıvısı ve pigment mürekkebi geliştiriyoruz. Buna PICFY deniyor. Asıl önemli olan bu ön işlemin kombinasyonudur. Ön işlem, kuru mürekkep, son işlem ve her şey inkjet tarafından gerçekleştiriliyor. Bu da ön işlem yapmanın gerekli olmadığı anlamına geliyor.” 

Taniguchi sürdürülebilirlik özelliğini ise şu şekilde açıkladı: “Makinemiz su kullanmıyor. Baskıda, genellikle 1 kg kumaş baskısı için buharlama, yıkama ve her şey dahil 153 litre su kullanılır. Bizim örneğimizde ise 0,02 litre. Saptama oranı ise yüzde 99,98, neredeyse hiç kayıp yok. Yani su kaynaklarının konumuyla ilgili değil. Bu, şehir merkezindeki ofiste bile baskı yapabileceğimiz ve makineyi tüketim alanına yakın bir yere koyabileceğiniz anlamına geliyor. Nakliye maliyetleri de büyük bir sorun dolayısıyla nakliye maliyetini de en aza indirebilirsiniz.” 

Taniguchi, Kyocera’nın makinesini kullanmanın avantajlarını şöyle anlattı: “Makinemiz küçük parçalarda 500-1000 metre baskı yapabiliyor. Herhangi bir tasarımı basabilir, tasarımı hemen değiştirebilirsiniz, duraklamaya gerek duymazsınız. Dolayısıyla, maliyetin toplam verimliliği makul bir miktar olacaktır. Ayrıca kumaşın cinsine göre boyamanın da değişmesi gerekir. Makinemiz tek bir konfigürasyonla her tür kumaşı basabilir. Sadece kumaşı değiştirin ve baskıya başlayın.” 

Kyocera sürdürülebilir bir dünya için susuz baskıya kapı açıyor

“Türkiye pazarı tekstil endüstrisi için yüksek bir potansiyele sahip” 

Türkiye pazarı hakkında bilgi sahibi olduğunu ifade eden Sho Taniguchi, Türk halkının sürdürülebilirlik konusunu ele almanın gerekliliğini anladığını belirtti. Markaların ve hükümetin aldığı aksiyonlara dikkat çekerek, makinelerinin sürdürülebilirlik konusunda çözüm olabileceğini ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Marka sahipleri daha az su kirliliği talep ediyor. Bizim üretim tesisimiz de bir şeyler yapmalı. Bu yüzden makinemizin söz konusu soruna katkıda bulunacak çözümlerden biri olabileceğini düşünüyorum. Hükümet de kirliliğin azaltılmasını talep ediyor. Tekstil için analog baskı ile çalışan insanlar yakında bu sorunla karşı karşıya kalacaklar. Bu yüzden Türkiye pazarındaki insanlarla birlikte çalışmak ve katkıda bulunmak istiyoruz.” 

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

En çok okunan haberler