Textile Exchange’in yayınladığı 2021 Organik Pamuk Pazarı Raporu’na göre, 2019/20 döneminde organik pamuk, bugüne kadar küresel olarak hasat edilen en büyük organik elyaf hacmiyle rekor kırdı. Dört yıl boyunca art arda artış gösteren organik pamuk üretimi, bu dönemde elyaf hacminde %4’lük büyüme kaydederken, küresel pamuk hasadının ise yaklaşık %1’ini oluşturdu.
Rapora göre, 2019/20 döneminde toplamda 229.280 çiftçi, 21 ülkede 588.425 hektar sertifikalı organik arazide 249.153 ton organik pamuk elyafı yetiştirdi. Üretime göre sıralandığında, küresel üretimin yüzde 95’ini oluşturan ilk yedi organik pamuk üreticisi ülke; Hindistan (%50), Çin (%12), Kırgızistan (%12), Türkiye (%10), Tanzanya ( %5), Tacikistan (%4) ve ABD (%3) olarak açıklandı.
Organik pamuk talebi artıyor
Textile Exchange Kurucusu ve CEO’su La Rhea Pepper, organik pamuğa olan talebin, özellikle son dört yılda istikrarlı bir şekilde arttığını ifade etti. La Rhea Pepper; “Tüm işaretler, tekstil endüstrisinin çevre üzerindeki etkisine ilişkin endişelere ve sürdürülebilir tercihler için tüketici taleplerine yanıt olarak markaların ürün hatlarında elyaf kullanımını genişletmesiyle organik pamuğa olan talebin arttığını gösteriyor” diye konuştu.
2019/20 döneminde organik pamuk üreticileri arasına Özbekistan ve Myanmar da katılırken önümüzdeki birkaç yıl içinde en az üç ülkenin daha bu listeye dahil olması bekleniyor. Yine bu dönemde görülen küresel büyümeye en fazla katkı yapan ülkeler ise Tanzanya ve Kırgızistan olurken, onu Uganda, ABD, Pakistan, Hindistan ve Türkiye izledi.
2019/20 sezonunda en az 50.552 hektar pamuk arazisi organik pamuk arazisine dönüştürüldü ve bu, toplam sertifikalı üretim alanının yüzde sekizini oluşturdu. Hindistan bir kez daha organik dönüşümde en fazla araziye sahip ülke olarak öne çıkarken onu hemen ardından Türkiye, Tacikistan ve Tanzanya takip etti.
Organik pamuk üretiminin, 2020/21 döneminde ağırlıklı olarak Hindistan ve Türkiye’den gelen güçlü ivme ile tahmini %48’lik bir büyüme elde etmesi bekleniyor.