Tekstil sektörü ITMA 2023’teki büyük küresel buluşmayı geride bırakırken, önde gelen dijital tekstil baskı teknolojisi sağlayıcılarından Konica Minolta, en son yenilikleriyle hafızalara kazındı. Konica Minolta IJ Tekstil Satış Direktörü Gianluca Macchi, kendisiyle gerçekleştirdiğimiz özel röportajda, tekstilin geleceğini yeniden şekillendirecek, yeni bir verimlilik ve sürdürülebilirlik çağı için olanaklar sunan devrim niteliğindeki çözümleri hakkında bilgiler paylaştı.
Gianluca Macchi, pandemi döneminden sonra ilk ITMA fuarında bulunmanın çok güzel olduğunu ve beklentilerini aşan harika bir atmosfer yaşadıklarını söyledi. Ağırladıkları müşteri kalitesinin bir önceki ITMA’ya kıyasla çok yüksek olduğunu söyleyen Macchi, müşterilerin gerçekten yeni teknoloji arayışında olduklarını ve çalışma şekillerini gerçekten değiştirmek istediklerine dikkat çekti. Talepler açısından bazı değişiklikler gördüklerini belirten Macchi şunları söyledi: “Artık talep sadece basit bir makine değil, aynı zamanda tüm süreçle ilgili bir konu. Önceden insanlar sadece üretkenliği arttırmak istiyordu. Şimdi ise sadece verimlilik değil, kalite ve sürdürülebilirlik de söz konusu.” Avrupa ve özellikle İtalyan pazarında bir başka önemli fark olduğunu da sözlerine ekleyen Macchi, yüksek moda segmentinin şu anda en talepkar segmentlerden biri olması nedeniyle pazarın çok aktif ve harekete geçmeye hazır olduğunu belirtti.
Konica Minolta’nın ilk süblimasyon baskı makinesi: AccurioTex 700
ITMA 2023’te sergiledikleri çözümlerden bahseden Gianluca Macchi, Konica Minolta’nın standında öne çıkan teknolojilerden birinin ilk süblimasyon baskı makinesi AccurioTex 700 olduğunu ifade etti. Süblimasyon baskı makinesini en son piyasaya süren firma olduklarını söyleyen Macchi, makinelerin bu anlamda sunduğu avantajları şu şekilde açıkladı: “Pazardaki tüm çözümleri ve talebi detaylı bir şekilde analiz edip inceleyebildik ve bu nedenle doğrudan baskı makinesiyle aynı baskı kafalarıyla üretilen bu makineyi pazara sunduk. Yani tamamen aynı ileri teknolojiye sahip. Şu anda saatte 200 metrekareye kadar test ettiğimiz AccurioTex 700, 16 adet Konica Minolta 1024 nozüllü baskı kafası ile donatıldı.” Macchi, baskı makinelerinin tamamen Konica Minolta teknolojileriyle donatıldığını ve bunun müşterilerine güven verdiğini de sözlerine ekledi.
“ViROBE tam anlamıyla dünyanın en sürdürülebilir boyası”
Gianluca Macchi, stantlarında sergiledikleri bir diğer önemli çözümün de Konica Minolta tarafından üzerinde çalışılan, geliştirilen ve patenti alınan benzersiz bir boya türü olan ViROBE olduğunu açıkladı. Macchi şunları söyledi: “ViROBE tamamen yeni bir konsept ve kuru proses olarak adlandırdığımız yeni bir boya. Pigment içermeyen bu boya, hazırlık, baskı ve kurutma dahil olmak üzere süreci kısaltmaya yardımcı olacak. En önemli fark dokunuş, parlaklık ve sağlamlık. Çünkü pigment baskı yaptığınızda iyi olsa da, özellikle tuşesi, sağlamlık ve haslık konusunda belirli sınırlarınız var. ViROBE boyası polyester, polyester ve rayon karışımı, geri dönüştürülmüş polyester, polyester ve pamuk karışımı ve %100 pamuk üzerinde kullanılabiliyor ve tamamen direkt baskı hissi veriyor.” Gerekli sertifikaları alma sürecinde olduklarını ifade eden Macchi: “Bu boya aynı zamanda özel bir formül içerdiğinden, kesinlikle dünyanın en sürdürülebilir kimyasal ürünü olacak” dedi.
Macchi, ayrıca şu anda pamuk elyafında kullanılan hat içi ön işlem boyasını da piyasaya sunduklarını belirterek, bu sayede ön işlemi atlayıp doğrudan baskı sürecine entegre edebildiklerini söyledi.
Macchi, bu çözümün teslimatı hızlandırarak daha kısa bir süreç sağladığını ve sürdürülebilirlik açısından da avantajları olduğunu belirtti ve in-line ön işlem boyasının atık ve su tüketimini azalttığını ve enerji, kimyasal ve malzeme atıklarında maliyet tasarrufu sağladığını aktardı.
Konica Minolta ITMA 2023’ü çok sayıda satış anlaşmasıyla noktaladı
Gianluca Macchi, fuardan makine satışları açısından da memnun olduklarını söyledi. Türkiye’den yeni müşterileri Ersa’ya polyester için bir makine sattıklarını ve bunun temmuz ayında kurulacağını belirtti. Türkiye dışında mevcut müşterilerinden de tekrarlayan siparişler aldıklarını belirten Macchi şunları söyledi: “Sara Ink’e yeni bir makine satışı gerçekleştirdik ve onlarla Nassenger-8’in Ar-Ge geliştirmeleri anlamında da daha güçlü bir ortaklık geliştireceğiz.” Macchi, özellikle iş ortaklarının baskı kafalarında büyük bir sorunla karşılaşmamak adına daha uzun ömürlü ve güvenilir baskı kafaları sağladıkları için Konica Minolta’yı tercih ettiklerini sözlerine ekledi.
“Yeni moda teklifi basılı bir çözümle olacak”
Moda sektörünü değerlendiren Gianluca Macchi, pazarda bir yavaşlama gördüğünü söyledi. Macchi şu açıklamada bulundu: “Piyasa çok iyi değil, siparişlerin toplanması anlamında değil, ancak insanlar etrafa bakıyor ve bu sakinliği araştırma yapmak veya büyük bir yük tekrar geldiğinde hazır olmak için çalışmak için kullanıyor. Bu yıl, kış sezonu baskı açısından sıçrama yaptı, çünkü moda boya için bastırıyor ve normalde tekstilde olan da budur. Bu bir döngüdür, baskı sektörü çok iyi gitmediğinde, bunun nedeni boyamanın fevkalade gitmesidir ve bundan sonra moda endüstrisi, tam koyu renkli kıyafetleri boyamaktan bunu yeni bir şeye nasıl dönüştürebileceklerine dair haberleri tekrar getirdiğinde, üzerine çiçek çizimi veya başka bir şey koymaları gerekir. Yani yeni moda önerisi baskılı bir çözümle olacak.” Macchi, bu bağlamda Türkiye’nin de önemli bir pazar olduğunu ve Türk pazarının çok yakında yeniden harekete geçeceğini umduğunu sözlerine ekledi.
Konica Minolta ayrıca fuarın 5. gününde küresel pazardan önde gelen sektör yayınlarının editörlerini standında ağırladı. Konica Minolta Business Solutions Italia SpA Müdür Yardımcısı Takahiro Tanno ve IT – Baş Araştırmacı Katsuya Motohashi yaptıkları sunumlarda dijital baskıda sağladıkları yenilikler ve avantajlar hakkında detaylı bilgileri medya ile paylaştı ve soruları yanıtladı.