8.6 C
İstanbul
Salı, Ocak 21, 2025

Söktaş Tekstil Efeler Çiftliği satışı ile borçlarını kapattı

Pamuklu ve pamuk karışımlı gömleklik kumaş üretiminde...

Giyimkent yıllık 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyor

Türk tekstil sektörünün en önemli merkezleri arasında...

Ünlü giyim markalarıyla çalışan Fi Triko iflasını açıkladı

Zara, Pierre Cardin, USPOLO, LCW ve Defacto’nun...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Kızdığımız Almanya, En Önemli Partnerimiz

GüncelKızdığımız Almanya, En Önemli Partnerimiz

- Haber Sponsoru -

Kızdığımız Almanya, En Önemli Partnerimiz
Kızdığımız Almanya, En Önemli Partnerimiz

Şu dönemde kavgalı aşıklar havasında ilerleyen Türkiye-Almanya ilişkileri, aslında çok güçlü köklere sahip. Siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik alanlardaki yoğun ikili ilişkiler, iki ülkeyi birbirine bağlıyor.

Türkiye uzun yıllardır en güçlü partneri halindeki Almanya ile siyasi arenada sıkıntılı bir dönem yaşıyor. Siyasette sertleşen söylem, ne yazık ki ekonomik ve sosyal ilişkileri de tehlikeye sokmak riski taşıyor. Peki Almanya ile Türkiye arasında nasıl bir ticari ilişki var? Daha özel olarak, Almanya ile tekstil ve hazır giyim ticaretimiz nasıl?

3 trilyon 850 milyar dolar milli gelire sahip Alman ekonomisi, 2016 yılında %1,9 oranında büyüme göstererek bölgesinin motor gücü olduğunu bir kez daha kanıtladı. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, Almanya 2015 yılında 2 trilyon Euro’ya yaklaşan ihracat ve 950 milyar Euro’luk ithalat gücü ile Avrupa’nın en büyük ekonomisi konumunda. Dünyanın 5. büyük ekonomisine sahip Almanya geçen yıl ABD’ye 114 milyar Euro ihracat yaparken, en fazla ithalatı da Çin’den 92 milyar Euro civarında gerçekleştirdi.

Almanya ile 16. yüzyılda başlayan siyasi ilişkilerimiz zaman içerisinde yoğun bir ekonomik ve toplumsal ilişkiler ağına dönüştü. Türkiye’nin en önemli ticari partnerlerinden Almanya ile ilişkimiz kısaca şöyle değerlendirilebilir; Türkiye, Almanya’nın en fazla ihracat yaptığı 14. ve en çok ithalat gerçekleştirdiği 17. ülkedir. Almanya, 2016 yılında Türkiye’ye 22,4 milyar Euro değerinde ihracat yaparken, 14,4 milyar Euro’luk ithalat gerçekleştirdi. Almanya’nın Türkiye’nin genel ihracatındaki payı %10’dur.

Alman Tekstil Sektöründe KOBİ’ler Hakim

Almanya’daki tekstil sektöründe KOBİ niteliğindeki firmalar yoğunlukta görülüyor. Toplam cirosu 500 milyon Euro’yu geçmeyen ve toplam çalışan sayısı 250’den az olan firmaları tanımlayan KOBİ’ler Alman tekstil ve hazırgiyim sektörünün %90’ını oluşturuyor. Alman Merkez Bankası (Deutsche Bank) verileri Alman tekstil ve hazır giyim sektörlerinin küçülme eğiliminde olduğunu, daha ucuz üretim koşullarına sahip Asya ülkelerinden ithalatın tercih edildiğini gösteriyor. Bununla birlikte Almanya’nın giderek önem kazandığı noktayı teknik tekstiller oluşturuyor. Almanya, tekstil sektörünün yıllık toplam cirosunun yarıdan fazlasını teknik tekstil satışlarından elde ediyor.

2015 yılında Almanya 15 milyar dolar değerinde tekstil ve hammaddeleri ürünü ihraç ederken, 13 milyar dolara yakın ithalat söz konusu. Almanya en fazla tekstil ithalatını Çin, İtalya, Türkiye, Hollanda ve Polonya’dan gerçekleştirirken. Türkiye %7,4 oranında pay ve 512,5 oranında gerilemeyle 938 milyon dolara ulaşan ithalat değer ile 3. büyük tekstil tedarikçisi konumunda. Türkiye, Almanya’nın iplik ithalatında %5,2 paya, dokuma kumaş ithalatında %8,9 paya, örme kumaş ithalatında %9,7 paya, ev tekstili ithalatında %15,6 paya, teknik tekstil ithalatında ise sadece %2,2 paya sahip bulunuyor.

Almanya, Türkiye’nin Tekstil İhracatında %10 Paya Sahip

Türkiye’nin 2016 Ocak-Ekim döneminde 117 milyar dolarlık genel ihracatında Almanya %9,9 pay sahip olurken aynı dönemdeki 163 milyar dolarlık genel ithalatta %10,9 oranında pay elde etti. Türkiye’nin Eylül Ekim 2016 döneminde yaklaşık 8 milyar dolarlık tekstil ve hammaddeleri ihracatında Almanya’nın payı %8,7 olurken, 7 milyar dolarlık ithalatta payı %4,7 oldu. Bahsedilen dönemdeki 12,5 milyar dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatından Almanya %18,1 pay alırken, 2 milyar dolarlık ithalattan %1’lik pay elde etti.

2016 Ocak-Ekim döneminde Almanya’ya yapılan toplam ihracatın %5’sını tekstil ve hammadde ürünleri ve %19’unu hazır giyim ve konfeksiyon ürünleri oluşturdu. Almanya’dan yapılan toplam ithalatta tekstil ve hammaddelerinin payı %1,9 iken hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerinin payı ise %0,1 oldu. Almanya özellikle tekstil ve hazırgiyim alanında Türkiye için vazgeçilmez bir partnerdir. 690 milyon dolarlık değer ile, Türkiye’nin 196 pazarı içinde en büyük 2. tekstil ihracat pazarıdır. Türkiye’nin gerçekleştirdiği ithalatta ise, 338 milyon dolar seviyesi ile 6. sırada Almanya yer almaktadır.

Toplamda önemli bir sermaye ve iş hacmi yaratan; Almanya’da bulunan Türk yatırımları ve Türkiye’de faaliyete bulunan Alman yatırımları hesaba katıldığında; şunu net bir şekilde söyleyebiliriz; birbirleri için vazgeçilmez birer partnere dönüşen Türkiye ve Almanya, geçici siyasi kavgaları aşacak güçlü köklere sahip bulunuyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler