5.7 C
İstanbul
Cumartesi, Aralık 28, 2024

IFC’den Küçükçalık’a 50 milyon dolarlık yatırım

Dünya Bankası Grubu üyesi IFC, Türkiye ve...

Türk hazır giyim markaları 2030’dan sonra dünya sahnesindeki yerini artıracak

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Müşterek Başkanı...

Ücretsiz eğitim veren Moda Akademisi sektöre kalifiye eleman yetiştiriyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince moda sektöründe kariyer yapmak...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

KARL MAYER, Türk Tül Perde Sektörüne İlham Veriyor

ÖrmeKARL MAYER, Türk Tül Perde Sektörüne İlham Veriyor

- Haber Sponsoru -

KARL MAYER, Türk Tül Perde Sektörüne İlham Veriyor
KARL MAYER, Türk Tül Perde Sektörüne İlham Veriyor

KARL MAYER’den şeffaflığın yeni yapısı; HKS 3-M’de üretilen yeni desenler, Türk tül perde sektörüne ilham veriyor

Tül perde sektörü için çözgülü örme kumaşları üretmek için; düşürme plakalı RJPC 4 F-NN jakarlı raşel makinesi, RSE 4-1 raşel makinesi ve çeşitli yüksek hızlı triko makineleri kullanılabiliyor. Türkiye’de triko ve raşel makinelerinin satışlarındaki büyüme, özellikle son iki yılda istikrarlı bir seyir izledi.

Nakış sektörü için desenli kumaşlar

Tül perde sektöründe Türk çözgülü örme firmaları, özellikle nakışlı tüllerde iyi satış seviyeleri elde etmeyi sürdürüyor. Mevcut modeller yüksek hızlı triko makinelerinde üretilen üç dikişli altıgen tüllerdir, ancak özellikle E 323 geyc’te RSE 4-1 makinesinde 4×30”  silindir düzenlemesi ve 192” çalışma genişliğinde daha güçlü tül (powernet) kumaşlar üretilebiliyor. Verimli raşel makineleri gerçek bir patlama yaşıyor. KARL MAYER’in Türkiye temsilcisi ERKO’nun Genel Müdürü Roland Kunze; “Geçen yıl, beklenenden daha fazla RSE 4-1 makinesi sattık” şeklinde açıklamada bulundu.

HKS 3-M, nakış zeminler üretmek için başarılı bir başka makinedir. Bu yüksek hızlı triko makinesi, çok çeşitli zemin yapılarına sahip, açık nakış kumaşları üretiyor. Nakış zeminli tasarımların miktar ve çeşitliliğinin her geçen gün artmasından dolayı, bu makineler yoğun talep görüyor. KARL MAYER’in Kıdemli Satış Müdürü Bastian Fritsch bu nedenle; “ HKS 3-M’i kullanmaya dönük ana trend devam edecek” dedi. HKS 3-M aynı zamanda döşemelik kumaş üretmek için başarıyla kullanılıyor.

Nakış zeminlere olan yüksek talebe ek olarak, nakış sektöründe başlayan bir başka trend de, çözgülü örme makineler için yüksek talebi karşılıyor. ‘Satın almak yerine kendiniz üretin’ sloganını takiben geleneksel nakış şirketleri giderek ‘çözgülü örme teknolojisine’ geçmeye başladı. Kapasite genişletmenin nedenleri açıktır; piyasa görünümü olumludur, tesis içinde üretim kalite sorunları ve teslimat sürelerine ilişkin riskler azdır ve çözgülü örme dokumaya göre daha verimlidir. Kumaşın yapısı da dengelidir, bu da nakış işlemi sırasında iplik hasarına daha dirençli olmayı sağlar.

Entegre desenlerle hassas tül perde

Nakış sektörüne yönelik kumaşları üretmenin yanı sıra, yüksek hızlı triko makineleri, daha fazla istenilen desenli tül perdeleri de üretilebiliyor. Roland Kunze; “Tül perde üreticilerinin tümü yeni bir şeyler arıyor ve birçok fikre sahipler” diyor. En son geliştirmeler temel olarak çeşitli zeminlere ve entegre desenlere sahip hafif ve şeffaf tüllerin üretimiyle ilgidir. KARL MAYER, E 28 geyç ölçüsünde bir HKS 3-M makinesinde böyle bir kumaş koleksiyonu geliştirerek ITM 2018 fuarında sergiledi. Yaklaşık 50g/m2 bir ağırlığa sahip olan vual (ince) kumaşlar son derece hafiftir. Yoğun, çizgili, kabartmalı desen blokları ince, şeffaf bir zemin boyunca ilerliyor.  Zemin çekici, ipeksi bir ışıltıya gösteriyor. Mat / parlak ve kalın / ince kontrastlara sahip bu tasarımlar, iplik kullanılarak bir parça halinde katlama-yatırma tiplerine göre üretiliyor.

Tipik ince bir kumaşta, zemin oluşturmak için trilobal kesitli ince bir polyester monofilament ipliği, bir sütun ilmek/örme ve 3 iğneli yatırma yapılarında GB 2 ve GB 3’te işlenmiştir. Bu özel elyaf şekli, yumuşak ve parıltılı bir efekt yaratır. Bu desen blokları, 2×1 veya 1×1 katlamalarda çok daha kalın bir polyester multifilament iplikten üretilir. İplikler, tekstüre ipliklerdir, böylece tam bir mat görünüm elde etmek için hassas zeminden çıkarlar. KARL MAYER’deki ürün geliştiriciler bu tarzda yedi model oluşturdu. Varyasyonlar, düğüm düzeni, genişliği ve yeri değiştirilerek modifiye edilebilen zeminlerin ve desen bantlarının tasarımını değiştirerek üretildi.

KARL MAYER İstanbul’daki ITM 2018 fuarında HKS 3-M makinesinde, bu tarz bir modeli gösterdi ve bu gösterim çok sayıda ziyaretçiyi kendisine çekti. EL ünitesi ile birlikte veya onsuz HKS 4-M, müşteriler için giderek daha ilginç hale gelecek.

Popüler jakarlı tül kumaşlara yoğun ilgi

Geniş üretim repertuarı ile RJPC 4 F-NN, uzun yıllardır Türk tül perde üreticileri tarafından yaygın bir şekilde kullanılıyor. Düşürme plakalı bu jakarlı raşel makinesi, narin, telkâri, hafif perdelerin yanı sıra, el yapımı görünümlü kalın kumaşlar üretmek için de idealdir. Bastian Fritsch; “Şu anda 300 jakarlı tül perde makinesi Türkiye pazarında faaliyet gösteriyor ve hepsi kapasite için çalışıyor” dedi. Karmaşık 3D jakar desenleriyle bu kumaşlar, başta Doğu Avrupa ve İran olmak üzere Batı Avrupa, ABD ve son olarak, nihai müşteriye ihraç ediliyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler