KARL MAYER teknik ve dijital yeniliklerin merkezi olmayı sürdürüyor. 20-26 Haziran tarihleri arasında Barselona’da düzenlenen ITMA fuarına katılan KARL MAYER, klasik bir makine üretici olmanın ötesinde geleceğin teknolojilerine ve uygulamalarına odaklandığını gözler önüne serdi. Çözgülü örme, çözgü hazırlık, teknik tekstiller ve dijital çözümlerin ayrı adalar halinde sunulduğu KARL MAYER standını fuar boyunca 1500 civarında sektör profesyoneli ziyaret etti. Ziyaretçiler ağırlıklı olarak firmanın ana pazarları olarak da öne çıkan Hindistan, İtalya, Türkiye, ABD, Almanya ve Çin’den geldi.
KARL MAYER farklı alanlara hitap eden yenilikçi çözümlerinin temel ortak noktası ise ‘sürdürülebilirlik ve çevre’ oldu. Enerji tasarruflu ve kaynakları koruyan çözümlerle, uygulamalar fuar boyunca temel konuşma noktaları oldu. Standın tam merkezinde ‘Tekstillerin Geleceği – Future of Textiles’ başlığı ile uygulamalar için özel bir alan oluşturuldu. Burada KARL MAYER makineleri ile üretilmiş, gündelik giyimden sportif giyime, iç giyimden denim giyime kadar, teknik özellikleri geliştirilmiş tekstiller ve giyim ürünleri sergilendi.
KARL MAYER teknik ve dijital yeniliklerin merkezi olmayı sürdürüyor: çözüm portföyünün stratejik yönü olarak sürdürülebilirlik
Fuarda toplam 7 yeni makine sergilediklerini açıklayan KARL MAYER Kurumsal İletişim Başkanı Christine Wolters, 2 tane çözgü hazırlık, 4 tane çözgülü örme ve 1 tane de teknik tekstiller için termoplastik makinesinin gösteriminin yapıldığını belirtti. Wolters; “Sürdürülebilirlik stratejimize sadece bir ürün grubunda veya bir segmentte odaklanmıyoruz, tüm çözümlerimiz bu stratejide birleşiyor. Örneğin, Barselona’da bir HKS 3-M EN, Trevira tarafından üretilen, tamamen pet şişeden geri dönüştürülmüş bir filament iplikten, tekstil üretecek. Öte yandan, sürdürülebilir denim için yeni çözümümüzü sunuyoruz, modern sokak giysileri için dokuma kumaşlara ekolojik alternatifler olarak örme kumaşlar ve havlu kumaş üretiminde enerji ve kaynakların daha fazla korunması için verimli teknolojik çözümler sunuyoruz”. Textilegence ekibi daha sonra, Christine Wolters ile birlikte, sergilenen ürün gruplarını ziyaret ederek, uzmanlarından bilgi aldı.
KARL MAYER teknik ve dijital yeniliklerin merkezi olmayı sürdürüyor: 4D-KNIT kumaşlar ve yaratıcı uygulamalar
KARL MAYER Çözgülü Örme İş Birimi Ürün Portföyü Kıdemli Yöneticisi Kay Hilbert, fuarda sergilenen yeni çift iğneli raşel makinesi RDPJ 6/2 EL hakkında bilgi verdi. Hilbert, bu makinenin kumaş yüzeyinde çok belirgin çoklu katmanlar ile birlikte 3 boyutlu desenler yaratabildiğini, ayrıca seyrek örgü desenleri oluşturabildiğini kaydetti. “Halihazırda uzun yıllardır 3D sandviç kumaş üreten makinelerimiz var. 3D efektleri her zaman sadece aynı mesafeye değil, istediğimiz herhangi bir noktaya koyabilmeye 4D-KNIT (4 boyutlu örme) ismini verdik” diyen Hilbert, bu fikrin yaklaşık olarak üç yıl önce gelişmeye başladığını söyledi. Hilbert sözlerini şöyle sürdürdü; “Kullandığımız polyester gibi bir ipliğe, daha sonra bir 3D efekti oluşturmak için kabarık bir iplik kullanıyoruz. Ayrıca spandex (elastik) iplikler 3d efektini daha da belirgin hale getirir. 4D-KNIT kesinlikle bir inovasyon olarak KARL MAYER müşterilerine avantajlar getiriyor.”
Kompozit endüstrisinin beklediği çözüm: SIM.PLY UD
KARL MAYER standında bir sonraki durağımız teknik uygulamalar için geliştirilmiş olan SIM.PLY UD oldu. Bu makine hakkında KARL MAYER Yeni Teknolojiler Kıdemli Yöneticisi Dr. Jürgen Tröltzsch detaylı bilgiler verdi. Tröltzsch, bu makinenin teknik tekstiller, özellikle otomotiv uygulamalarındaki kompozitler için Karl Mayer’in yeni bir çözümü olduğunu dile getirdi; “Elyaf yayma teknolojisini kullanarak termoplastik, tek yönlü bantlar (UD bantlar) üreten bu yüksek performanslı makine teknik tekstillerin hızla büyüyen pazarını hedefliyor. SIM.PLY UD ile üretilen termoplastik bantlar, yüksek kaliteli mükemmel mekanik özelliklere sahiptir. Hafif yapılar, otomotiv ve ulaşım konusundaki uygulamaların yanı sıra, spor sektörü içinde idealdir.”
Termoplastik bantların, cam elyafı ve termoplastik polimer kullanılarak üretildiğini açıklayan Tröltzsch, bu ürünlerin hafif ve güçlü iken, çelik gibi sert ve dayanıklı olduğunu ifade etti. Tröltzsch; “Tekrar ısıtılarak bu bantlara istenen şekil verilebiliyor. Sertlik derecesi kaç tabakadan oluştuğuna göre değişiyor. Otomotiv başta olmak üzere geniş bir uygulama alanına sahip” dedi.
Uygulamalarda ortak nokta; sürdürülebilirlik ve teknik üstünlük
KARL Mayer, ITMA fuarında teknolojileri kadar bunlarla yapılabilecek işleri de öne çıkarmak için futuristik bir stant konseptine gitti. Bu nedenle uygulamalar için özel bir alan oluşturuldu. Buradaki çözümler hakkında ise, KARL MAYER Çözgülü Örme İş Birimi’nden Ürün Geliştirici Melanie Bergmann bilgi verdi. “Bu yıl tekstil uygulamaları için yeni fikirler konusuna özel bir alan ayırıyoruz. Buradaki amaç, KARL MAYER makine teknolojisi dahilindeki yenilikçi uygulamalar için seçenekleri ‘tecrübe etmektir’”.
Sürdürülebilir Denim köşesinde KARL MAYER’in su ve enerji tasarrufuna dönük çözümlerini anlatan Bergmann; “Makinelerimiz sadece kumaş üretmekle ilgili değil, aynı zamanda çözgü hazırlık prosesi içerisinde boyama ile ilgilidir. Denim için, standart prosedürlere göre %30-50 arasında su tasarrufu sağlayan yeni bir boyama işlemi geliştirdik” dedi.
Bu özel alandaki spor kıyafetlerin tamamen KARL MAYER’in çözgülü örme teknolojisiyle üretildiğini dile getiren Melanie Bergmann, çözgülü örmenin farklı özelliklere sahip çok çeşitli kumaşlar üretme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Bergmann, body mapping ile kumaş üzerindeki farklı yerlerde destek ve nefes alabilirliği sağladıklarını aktardı. Fuarda sunulan bu uygulamanın iki jakar barına sahip bir raşel makinede üretildiği bilgisini paylaşan Bergmann, özellikle spor giyim için ideal bir çözüm olduğunun altını çizdi.
Melenie Bergmann daha sonra, nabzı, nemi ve vücut sıcaklığını ölçmeyi mümkün kılan elektronik / akıllı tekstil çözümlerine değindi. Bergmann, jakar teknolojisi sayesinde iletken ipliklerin tam da ihtiyaç duyulan yere yerleştirildiğini ve kumaşın tipik tekstil özelliklerini koruduğunu ifade etti. Bergmann özellikle iç giyim, deniz giyim, havlu ve bornoz ürünleri ile ev tekstillerini ve üretildikleri teknolojileri detaylı olarak anlattı.
KM.ON dijital dünyaya yeni özellikler sunuyor
KARL MAYER’in geçen yıl ITMA ASIA fuarında ilk kez lanse edilen yeni dijital iş birimi KM.ON, çözüm sayısını 4’ten 7’ye çıkardı. Bu konuda bilgi veren KM.ON İş Geliştirme Yöneticisi Christoph Tippmann, Hong Kong ve Çin’de yeni KM.ON şubeleri açtıklarını de duyurdu. KM.ON ile müşterilerin değer zincirindeki tüm süreçlerde verimlilik artışı elde edebildiğini belirten Tippman sözlerini şöyle sürdürdü;
“İlk adımda sunduğumuz şey, tüm fabrikayı izleyebildiğimiz bir yönetim panelidir. Bu çözüme k.management adını verdik. Yeniliklerimiz, üretim sürecindeki arızaları etkin bir şekilde ortadan kaldırmanın ve analiz etmenin mümkün olduğu k.production’a ait ilk ürünü içeriyor.”
“Fuarda öne çıkan bir diğer ürün ise yeni geliştirilen k.innovation yazılımıydı. Tekstil endüstrisini temelinden değiştirecek olan bu yazılım, desenlemeyi işbirliğiyle birleştiriyor. Birkaç katılımcıyı içeren tasarım projeleri, şirketler arasında ve farklı zaman dilimlerinde, sistemi değiştirmeden gerçekleştirilebilir”.