Karacasu Tekstil iplikleri doğa üzerindeki yükü hafifletiyor

Yazar:

Home Page » Green Times » Karacasu Tekstil iplikleri doğa üzerindeki yükü hafifletiyor

Kahramanmaraş merkezli iplik üreticisi Karacasu Tekstil, daha sürdürülebilir ve yenilikçi çözümleriyle tekstil sektörünün dönüşümüne katkı sunuyor. 20 yılı aşkın deneyimiyle pek çok önemli moda markasının tedarikçisi konumunda bulunan firma, 2016’dan bu yana ürünlerinde sürdürülebilir ham maddeler kullanarak sektörün yeni taleplerine yanıt veriyor. Bu kapsamda gerçekleştirdikleri Ar-Ge çalışmaları ve iş birliklerini Textilegene’a anlatan Karacasu Tekstil Sürdürülebilirlik ve Kurumsal İletişim Müdürü Mustafa Işık, sürdürülebilirlik ilkesi ile yenilikçi tekstil teknolojileri geliştirerek fark yaratan bir dünya markası olmak için çalıştıklarını söyledi.

1996 yılında Kahramanmaraş’ta ring eğirme teknolojisi ile iplik üreten bir şirket olarak faaliyete başlayan Karacasu Tekstil, 1999 yılında Türkiye’de core spun iplik üretimi yapabilen ilk firma olması ve yüksek kalite standartları sebebiyle DuPont firması tarafından Invista / Lycra Assured belgesine layık görüldü. Sonrasında sırasıyla 2007 yılında Katlama & Büküm tesisi, 2008 yılı içerisinde de üretim yelpazesini genişletmek adına Open-End Tesisi kuruldu. 2018 yılında ise sürdürülebilirlik ilkesi ile tekstil teknolojisi alanında yenilikçi çözümler sunarak fark yaratan bir firma olma vizyonu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onaylı Ar-Ge merkezi hayata geçirildi. 2020 yılında İSO tarafından belirlenen ‘Türkiye’nin En Büyük 1000 Sanayi Kuruluşu’ listesinde yer alan firma, üst üste 7. kez bu listede yer almaya hak kazandı.

Karacasu Tekstil’in, kuruluşundan bu yana katma değer yaratan yenilikçi tekstil ürünleri üretme misyonuyla ilerlediğini aktaran Mustafa Işık; “O zamandan beri müşterilerin ihtiyacına odaklı hizmet anlayışıyla talep üzerine iplik üretiyoruz. 2016’dan itibaren sürdürülebilir ham maddeleri tercih ederek birçok iş birliği gerçekleştirdik ve bunları sektöre kazandırdık” dedi. Ayrıca enerji tasarrufu konusunda da adım attıklarını aktaran Işık, günlük enerji tüketiminin yaklaşık %50’sini firmanın çatılarına kurdukları Güneş Enerjisi Santrali’nden (GES) karşıladıklarını dile getirdi.

Karacasu Tekstil Sürdürülebilirlik ve Kurumsal İletişim Müdürü Mustafa Işık

Karacasu Tekstil sürdürülebilirliğe kendi teknolojileriyle katkı sunacak

Karacasu Tekstil’in ilk günden itibaren sürdürülebilirlik alanında çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Mustafa Işık, ulusal çapta ses getiren ilk projelerinin, 2009 yılında kullanılmış denim pantolonları geri dönüştürüp iplik olarak sanayiye kazandırmaları olduğunu belirtti. Birçok sürdürülebilir ham madde üreticisi ile yaklaşık 12 yıldır iş birliği yaptıklarını dile getiren Işık sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çalışmalar 2018 yılında Ar-Ge merkezi lisansı aldığımız günden bu yana çok hızlanmış durumda. Bu üreticiler, doğada atık halinde bulunan ürünleri dönüştürüp tekrar ham madde haline getiriyor. Stratejik önemi olan ve doğada bulunan en çevreci ham madde olan kenevirle yaptığımız çalışmalar sonucu, Türkiye’de bu ham maddeyi en çok kullanan firma olduk. Ar-Ge müdürümüz Neslihan Bozan’ın yüksek lisans bitirme projesinin kenevir üzerine olması da bu anlamda işlerimizi kolaylaştırdı.”

Ar-Ge merkezlerinde makine sanayi ve yazılım üzerine birçok proje üzerinde çalışmalar yürüttüklerini aktaran Işık, şu ana kadar çeşitli disiplinlerden 30 kişilik mühendis kadrosuyla birlikte sürdürülebilirlik ilkesine hizmet eden, yenilikçi teknolojik çözümler içeren 49 proje üzerinde çalıştıklarını dile getirdi. Işık: “Bunların 5’i TÜBİTAK projesi olmak üzere 30 tanesi tamamlanarak hayata geçirildi. Aktif olarak 19 proje üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Tamamlanan ve devam eden projeler içerisinde 12 adet yurt içi ve yurt dışı patent, 1 adet marka başvurusu yaptık. 4 adet ulusal ve 1 adet uluslararası patentimiz onaylandı” dedi.

Karacasu Tekstil sürdürülebilirliğe kendi teknolojileriyle katkı sunacak

“Kasım ayından itibaren kendi sürdürülebilir ürünümüzü kullanmaya başlayacağız”

Sürdürülebilirliğin insanlığın geleceğini şekillendirecek önemde bir konu olduğunu vurgulayan Mustafa Işık, sadece iş birlikleri yaparak değil, bu konuda öncü olmak için kendi teknolojilerini de geliştirmeye çalıştıklarına dikkat çekti. İlerleyen yıllarda kendi buluşları ile bir teknoloji firması olmayı amaçladıklarını açıklayan Işık; “Boyama süreçlerini daha çevreci hale getiren bir buluşumuz var. 2008 yılından bu yana yürüttüğümüz projemiz bu sene son aşamasına geldi. Bu endüstriyel ürünümüzü Kasım ayından itibaren kendi bünyemizde kullanmaya başlayacağız” dedi.

Karacasu Tekstil’de sürdürülebilirlik hedefi: 2030

Şu an için ürün gamlarının yaklaşık yüzde 30’unu geri dönüştürülebilir elyafın oluşturduğunu söyleyen Mustafa Işık, 2025 yılında bu oranı %50’ye çıkarma, 2030 yılında ise tamamen geri dönüştürülebilir elyaftan üretim yapma hedefleri olduğunu açıkladı. FSC, GOTS, OCS, GRS, RCS, BCI, OEKO-TEX, STEP gibi sürdürülebilir ve izlenebilir sertifikalara sahip olduklarını belirten Işık, yaptıkları iş birlikleri doğrultusunda dünyaca ünlü moda markalarının tedarikçisi konumunda olduklarını ifade etti.

Karacasu Tekstil’de sürdürülebilirlik hedefi: 2030

Eastman Chemical Company ile iş birliği kapsamında, firmanın asetat bazlı ve sürdürülebilir Naia ™️ elyafının dünyadaki 6 alfa partnerinden birisi olduklarını dile getiren Işık, gerçekleştirdikleri diğer iş birliklerini şöyle anlattı: “Okyanus ve denizlerden toplanan plastikleri elyaf haline getiren bir sosyal girişim olan SEAQUAL ile yapmış olduğumuz iş birliğini de aynı seviyede önemsiyoruz. Bu girişim aynı zamanda atıkların toplanmasına yardımda bulunan topluluklara destekte bulunuluyor. Dolayısıyla bu, hem çevreye hem insana dokunan bir iş birliği. Circular Systems firmasının çıkarmış olduğu CBD kenevirin atıklarından üretilen Agroloop teknolojisi de bu sene başladığımız ve geleceğine inandığımız bir proje. Bunu, ilerleyen yıllarda besin atıklarını da içeren ürün gamına erişileceği için önemsiyoruz.”

Son olarak ise Movement firması ile gerçekleştirdikleri iş birliklerine değinen Işık, sentetik elyafın karbon ayak izinin çok yüksek olduğunu ancak firmanın Polylana elyafının %50 geri dönüştürülmüş pet şişe içererek bu oranı aşağıya çektiğini belirtti. “Karacasu Tekstil için, sürdürülebilirlik bir trend konusu değil, bir sorumluluktur” diyen Işık, bu kapsamdaki proje sayısını daha da artırmak üzere çalışmalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Yağmur Melis Şimşek
Yağmur Melis Şimşekhttps://www.textilegence.com/
Yağmur Melis Şimşek, Saint-Benoît Fransız Lisesi’nde eğitim görmüş, ardından Anadolu Üniversitesi’nde iki yıllık Fotoğrafçılık Bölümü’nü tamamlamıştır. Daha sonra lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde sürdürmüş, mezuniyetin ardından ise 2017 yılında iş hayatına atılmıştır. Pek çok farklı projede, fotoğrafçılık ve grafik tasarımcılığın yanı sıra teknoloji alanında içerik ve haber yazarlığı gibi çeşitli pozisyonlarda yer alan Şimşek, 2021 yılından bu yana Textilegence’da dış haberlerde yardımcı editör olarak görev yapmaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!