Itema iSAVER dokumada sürdürülebilir bir seçenek sunuyor

Yazar:

Ana Sayfa » Green Times » Itema iSAVER dokumada sürdürülebilir bir seçenek sunuyor

Gelişmiş dokuma çözümlerinde dünyanın önde gelen üreticilerinden Itema, 13-14 Ekim tarihlerinde Milan’da düzenlenen Denim Première Vision’da denim dokumacılarının tasarruf etmelerini sağlayan mekatronik cihazı iSAVER’ı tanıttı. Dokuma makinesi başına yılda 1.000 kg pamuk tasarrufu sağlayan cihaz, böylece yaklaşık 20 milyon litre su israfını önlüyor. %100 İtalya’da üretilen iSAVER®, Çin, Vietnam, Türkiye, Mısır, İtalya ve Güney Amerika’daki en büyük denim dokuma fabrikalarında halihazırda mevcut bulunuyor.

Her yıl üretilen 3,5 milyar giysi ile dünyanın en popüler kumaşlarından biri olan denim, oldukça güçlü bir çevresel etkiye sahip. Denim üretim süreci, dünya pamuk üretiminin yaklaşık %35’ini tüketiyor ve 2020’de 21,8 milyar dolara ulaşan küresel bir pazarı etkiliyor. Tek bir jean pantolon üretmek için 3 bin 800 litre su ve 18.3 kWh elektrik gerektiği ve ürünün tüm yaşam döngüsü boyunca 33.4 kg CO2 emisyonu ürettiği tahmin ediliyor.

iSAVER: daha fazla tasarruf, daha düşük çevresel etki

Dört adede kadar atkı rengi/ipliği işleyen iSAVER, atkı atma döngüsü sırasında ipliği tutan ve kumaşa yerleştirilmesi gereken atkıya göre hareket eden dört küçük kıskaç içeriyor. Ek ipliğe ihtiyaç duymadan atkı ipliklerini kumaşın içine sokan cihaz, kumaşın sol tarafındaki hatalı kenarını ortadan kaldırıyor. Bu sayede ham madde ve su israfını önemli ölçüde azaltılıyor.

Makine başına yılda en az ortalama 2 bin Euro tasarruf sağlayan iSAVER, en son ve en gelişmiş mekatronik ilkelerine dayanıyor. Bu da dokumacılara, kurulumun doğrudan makine konsolundan mümkün olduğu, son derece yenilikçi, ancak sezgisel ve kullanımı kolay bir cihaz sağlıyor. Ayrıca, cihaz dokuma makinesinin çalışma hızını hiçbir şekilde engellemiyor.

Dokumacının asimetrik bir genişlik azaltma ayarı yaparak kumaşın sağ tarafında çalışması gerektiğinden, kumaş eni ayarlamaları durumunda iSAVER kendi konumunu koruyor. Cihazın tasarımı ve geliştirilmesi ise, Bergamo’daki Kilometro Rosso İnovasyon Bölgesi’nde bulunan ve yaklaşık 70 mühendis ve uzman istihdam eden Itema Group şirketi Itemalab® tarafından gerçekleştirildi.

Itema iSAVER dokumada sürdürülebilir bir seçenek sunuyor

Pazarda fark yaratıyor

Itema Group CEO’su Ugo Ghilardi, tekstil tedarik zincirinin tamamının, atık, su ve elektrik tüketimini azaltmak için teknolojiler ve işlem sistemleri geliştirerek üretim süreçlerinin sürdürülebilirliğini artırmaya yönelik sürekli fikir ve çözümler aradığını belirtti. iSAVER ile pazara, denim dokumacılarının ve moda markalarının çok daha düşük ekolojik ayak izine sahip bir nihai ürün sunmasına olanak tanıdığı için fark yaratan, mükemmel bir çözüm getirdiklerini söyleyen Ghilardi; “Teknolojimizin benzersizliği ve sürdürülebilir denim üretimine yaptığı katkı sayesinde Denim Première Vision’a katılımcı olarak katılan tek tekstil makine üreticisi biziz” dedi.

“iSAVER ile atık iplikte yıllık, 650kg ila 900kg tasarruf sağlıyoruz”

iSAVER’ın pazara sunulması ile sürdürülebilir bir kumaş imalatına daha da fazla odaklanmak isteyen en meşhur moda tasarımcılarının gerekliliklerini karşılayan denim kumaş üretiminde sürdürülebilirlik konusunda yeni bir ölçüt belirlendi. Ayrıca iSAVER, dokumacılara üstün tekstil kalitesi, üstün kullanıcı dostu ve somut enerji ve ham madde tasarrufu sunmak üzere tasarlanan rapierli dokuma makinası Itema R95002denim’in temel özelliklerinden bir tanesi konumunda bulunuyor. Itema R95002denim ve iSAVER kullanıcısı olan Sharabati Denim Genel Müdürü Nehad Set Alyaman, iSAVER’ın dokumada üretim atığını önemli derecede düşüren harika ve çok etkili bir yenilik olduğunu söyledi. Alyaman bu sayede hiç olmadığı kadar maliyet tasarrufu elde ettiklerini ve atık iplikte yıllık, 650kg ila 900kg tasarruf sağladıklarını belirtti.

Fatih Cengiarslan
Fatih Cengiarslanhttps://www.textilegence.com
Fatih Cengiarslan; Akademik İngilizce eğitimini Batı Avustralya Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerek İstanbul Aydın Üniversitesi’nde İnternet Gazeteciliği ve Yayıncılık bölümünü bitirip, Litvanya – Kaunas Teknoloji Üniversitesi’nde interaktif media üzerine 8 aylık eğitim aldı. Daha sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi girerek İşletme Fakültesini başarıyla tamamladı. CNNTURK’ kanalında stajını tamamladıktan sonra Referans Gazetesi’nde çalışmaya başladı. 2 yıl sonra Textilegence markasıyla tekstil endüstrisine yönelik kendi medyasını kurdu. Şu anda Textilegence.com, Printing3D ve NEFA PR Ajansı’nın 12 yıldır yönetimini yapmaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!