Türkiye’ye satışlarını %28 arttıran İtalyan Makineciler ; 2017’nin ilk yarısında pazarda pozitif bir görünüm olduğunu teyit ediyor.
Tekstilde İtalyan Makineciler çatı örgütü ACIMIT, sektörde 2017’nin birinci ve ikinci çeyreğinde büyüme seyrinin sürdüğünü açıkladı. 2016’nın Nisan-Haziran dönemi ile karşılaştırıldığında İtalyan tekstil makinecilere olan sipariş %26 oranında arttı. Toplamda 12 bin çalışanı bulunan yaklaşık 300 firmanın bulunduğu sektörü temsil eden ACIMIT, 2017 yılına ilişkin olumlu beklentilerin altını çiziyor.
Haziran ayında ACIMIT’ın yeni başkanı olarak seçilen Alessandro Zucchi, Textilegence’a değerlendirmelerde bulundu. 2017 yılının ilk çeyreğinde hem İtalya’dan hem de yurtdışı pazarlarından gelen siparişlerle İtalyan tekstil makineleri üreticileri için olumlu bir çizginin oluştuğunu belirten Zucchi, ikinci çeyrekte bu gelişmenin sürdüğünü belirtti. Sektörün ilk çeyrekte bir önceki yıla göre %24, ikinci çeyrekte ise %26 sipariş artışı elde ettiğini vurgulayan Zucchi şunları söyledi; “Elde edilen sipariş artışlarıyla 2017’nin ilk 6 ayında hem iç hem de dış pazar açısından oldukça olumlu bir görünüm yakalandı. İtalya’dan siparişler 2016 yılının Nisan-Haziran dönemine göre %66 artarken, yurtdışında %22 artış elde edildi. Güncellenen tekstil makinelerinin İtalyan ihracatı verileri bu büyüme eğilimini doğruluyor.”
İtalyan makineciler açısından yılın ilk yarısında satış ve sipariş beklentilerinin gerçekleştiğine değinen Zucchi, 2017’de tekstil makineleri ithalatında iki global lider olan Çin ve Türkiye pazarlarında talepte toparlanmaya tanık olduklarını belirtti. Zucchi; Üreticilerimiz Türkiye’ye satışta 2016’ya kıyasla %28’lik bir artış kaydetti. Bunun yanı sıra, Bu arada, Vietnam ve İran gibi ülkelerdeki artan talep, endüstrimizin dış ticaretindeki bu olumlu trende katkıda bulundu.
ACIMIT Üyelerini Pazarlarda Destekliyor
İtalyan şirketlerinin 2017 yılını hem üretim hem de ihracat alanında daha fazla bir artışla kapatmasını beklediklerini ifade eden Zucchi, Türk pazarındaki gelişmenin İtalyan makinecilerin satışlarına olumlu yansıyacağı kaydetti. Türk tekstil sektörünün küresel pazarda liderler arasında yer aldığını ve her zaman ön planda olduğunu belirten Zucchi, bu pazarın daha da güçlenmesini beklediklerini belirtti.
70 yıllık bir geçmişe sahip olan, sektörün çatı örgütü ACIMIT’in, üyelerine dönük desteklerinden bahseden Alessandro Zucchi, sözlerini şöyle sürdürdü; “Üyelerimize destek girişimlerimiz; yeni pazarlara girmeden önceki faaliyetlerden pazarlama istihbarat hizmetlerine, yerel endüstri fuarlarına katılımından, seçilen ülkelerdi tekstil girişimcileri ile gelen misyonlar ve tesislerde düzenlenen teknoloji seminerlerine kadar uzanıyor. Bütün bunlar, ACIMIT tarafından İtalyan Ticaret Ajansı ile düzenli olarak gerçekleştirilen tanıtım faaliyetlerinin sadece birkaç örneğidir.”
İtalyan makineciler için bir sonraki önemli tarihin 2019 olacağını söyleyen Zucchi, bu tarihte yapılacak ITMA Barselona fuarının önemine dikkat çekti. Birçok makine ve çözüm üreticisinin yeniliklerle bu buluşma için hazırlandığını dile getirerek sözlerini şöyle bitirdi; “2018 yılı, Endüstri 4.0 perspektifinden üretim süreçlerinin dijitalleşmesinin artırılmasına odaklanan teknolojilerin geliştirilmesine hizmet edecek ara bir yıl olacaktır.”
İtalyan Makineciler için Türkiye pazarı 172 Milyon Euro değerinde
2016 yılında 2.7 milyar Euro’luk bir değere sahip olan makine üreten İtalyan tekstil makineleri sektörü üretiminin %85’ten fazlasını küresel pazara ihraç ediyor. Aynı dönemde sektör ihracatını %2,3 arttırarak ihracattan 2,3 milyar Euro gelir elde etti. Başlıca ihracat pazarlarının payı ise şöyledir; %47 Asya, Avrupa %35, Kuzey Amerika %8, Güney Amerika %7 ve Afrika %3. 2016 yılında İtalyan makinecilerin en büyük pazarları şöyle sıralandı; Çin (308 milyon Euro), Türkiye (172 milyon Euro), Hindistan (135 milyon Euro), Bangladeş (110 milyon Euro), ABD (97 milyon Euro), Pakistan (80 milyon Euro), Almanya (79 milyon Euro), Vietnam (49 milyon Euro), Meksika (47 milyon Euro) ve Portekiz (47 milyon Euro).
İtalyan makinecilerin geçen yıl tedarik ettiği makine grupları şöyle bir dağılım gösterdi; %32 terbiye makineleri, %22 iplik makineleri, %22 aksesuar, %11 örme makineleri, %8 dokuma makineleri ve %5 diğer makineler. İtalyan firmaları inovasyon için her yıl cirolarının %5’ten fazlasını AR-GE çalışmalarına ayırıyor. Bunun sonucunda enerji tasarrufu ve verimliliği yüksek makineler geliştiriliyor.