6.7 C
İstanbul
Cuma, Kasım 22, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

İpeker Dünyanın İlk Vegan Kumaş Üreticisi Unvanını Aldı

Dokumaİpeker Dünyanın İlk Vegan Kumaş Üreticisi Unvanını Aldı

- Dokuma Haber Sponsoru -

İpeker Dünyanın İlk Vegan Kumaş Üreticisi Unvanını Aldı
İpeker Dünyanın İlk Vegan Kumaş Üreticisi Unvanını Aldı

146 farklı kumaş türüne Vegan kumaş V-Label sertifikası alan İpeker , bu alandaki ilk üretici olurken, sürdürülebilirlik ve farkındalık adına önemli bir adım daha atmış oldu.

Türkiye’nin en köklü tekstil işletmelerinden ve markalarından biri olan Bursa merkezli İpeker, Türk tekstil sektörü adına yeni bir ilke imza attı. Dünyanın ilk Vegan-V Label Sertifikası’nı alan kumaş üreticisi olarak fark yaratan İpeker, 146 kumaş türünü bu sertifika ile onaylattı. Küresel çapta moda markalarının tercih ettiği kumaş üreticisi İpeker, başarılarla dolu geçmişinden aldığı güçle yenilikleri sektörümüze kazandırıyor.

Vegan kumaş serüveni

İpeker sektörel çalışmalarında sürdürülebilirlik kavramını; ekonomik, sosyal, çevresel ve etik boyutlarıyla sahiplendi. Sürdürülebilirliğin ekonomik boyutunda;  AR-GE ve ÜR-GE ile birlikte inovatif teknolojiyi kullanarak katma değerli ürünler elde ederek ülke ekonomisine katkıda bulunurken, sosyal boyutta ise; tüketim alışkanlarının iyileştirilmesi, ürün yaşam döngüsü eğitimleri, regülatörlerin koymuş olduğu standartların üzerinde sosyal olanakların sağlanmasına yönelik uygulamalara ağırlık verdi. Çevresel boyutta; doğal kaynakların kullanımındaki verimlilik ve tasarruf, su ve karbon ayak izinin indirgenmesi ele alınırken, sürdürülebilirliğin etik boyutunda; adil ticaret, paydaşlar ile sürdürülebilir ilişkiler, kurumsal yönetim, şirket değer ve ilkeleri hayata geçirildi.

Hayvanları çevrenin ayrılmaz bir parçası olarak kabul eden İpeker, 3 yıl öncesinde kendi alanında Vegan Deklarasyonunu duyuran ilk kumaş üreticisi olmuştu. Katıldığı fuarlarda ve etkinliklerde müşterilerini ve pazara bu konuda bilinçlendirme çalışmaları yapan firma, yeni bir aşama kaydetti. Avrupa Vejeteryan Birliği (EVU) ve üyesi Türkiye Vegan ve Vejeteryan Derneği ile yürüttüğü çalışmalar sonucunda dünyanın ilk Vegan V-Label sertifikasını alan kumaş üreticisi oldu.

Ürünlerde ve Proseste Hiçbir Hayvansal Katkı Bulunmuyor

Uzun soluklu bir sürecin sonunda firma, kumaşlarında hayvansal bir DNA bulunmadığını testlerle kanıtlayarak, 146 farklı ürünü için Vegan V-Label sertifikasını alan ilk vegan kumaş üreticisi oldu. İpeker’de kumaş konstrüksiyonundan başlayıp, üretim prosesinde kullanılan tüm girdilere kadar her adım için denetim süreci tekrarlandı. Çapraz bulaşma riskinin bulunmadığı üretim parkında işlemler tüm şeffaflıkla gerçekleştiriliyor. Vegan V-Label sertifikası alan 146 farklı kumaşın büyük bir kısmı, Cupro olarak belirtilen bakır ipeğinden oluşuyor.  Bu elyaf, pamuğun atık kısımlarından elde edilen rejenere elyaflardan üretiliyor.

Sıfır Karbon ayak izi hedeflenerek üretilen Cupro, inovatif teknoloji ile insan cildine en hassas bir kumaş olarak nihai halini alıyor. Firmanın ürün gamında, ipeğe alternatif olarak yer alan Cupro kumaşlar bazı özellikleri ile ipeğe üstünlük sağlıyor. Belirli şartlar altında toprağa gömüldüğünde 2 ay gibi kısa bir sürede toprağa hiçbir zarar vermeden yarı yarıya çözülüyor.

Makine Parkuru Güçlendirildi

İpeker, Vegan kumaş Cupro üretimi için makine parkında önemli yatırımlar gerçekleştirdi. İpeğe alternatif olarak tanımlanması için yapılan çalışmalar sonucunda, ipeksi dokunuşu arttırmak ve cilt hassasiyetini sağlamak amacıyla inovatif teknolojiler ile makine parkuru güçlendirildi.

Firma animal-welfare (hayvan refahı) kapsamındaki çalışmalarını tasarımcı Stella McCartney’in yönlendirmesi ile daha da güçlendirdi. İpeker sahip olduğu sertifikalar ve çalışmalarla insana ve doğaya karşı hassasiyetini gösteriyor. İpeker geniş ürün gamı ile her kesime hitap edebilen özelliğini Vegan ve Vejetaryenleri de kapsayacak şekilde büyüttü. Diğer canlıların kendi özgün yaşam koşullarına sahip olması ve yaşam haklarının korunması alanındaki hassasiyet düşünüldüğünde, tüm Vegan ve Vejeteryan tüketiciler İpeker’in V-Label etiketine sahip kumaşlarını güvenle kullanabilirler.

Dünyanın en güvenilir vegan etiketi kabul edilen V-Label etiketini kullanan İpeker, ayrıca %100 tüm ürün gamı için Oeko-Tex Standard 100 sertifikasına sahip bulunuyor. 1930 yılında kurulan İpeker’in Bursa’daki fabrikası iplik hazırlık, dokuma, gravür, boya, baskı, apre ve dijital departmanları ile tam bir entegre tesis konumunda bulunuyor. Merkez İpeker Bursa  olmak üzere İpeker İstanbul, İpeker Como ve İpeker Augsburg şubeleri ve de 20’den fazla acenta ile 52 ülke’de 1000’den fazla müşterisine kumaş ve koleksiyonlarını sunmaktadır.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler