İhracat pazarlarında ciddi kayıp yaşayan Türk tekstil sektörü, ithalat konusunda da önemli bir gelişme nedeniyle hazır giyim sektörüyle ters düştü. 16 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Tekstil ve Hazır Giyim sektörlerinde uygulanan İlave Gümrük Vergileri (İGV) artırıldı. Karara göre İGV’lere yaklaşık olarak; iplik sektöründe 5 puan, kumaş sektöründe 7 puan ve hazır giyim sektöründe 9 puan artış yapıldı. Birleşik Arap Emirlikleri menşeli ürün grubu ithalatında uygulanacak İGV’lerin ise, 30 Ağustos 2023 tarihinde yayımlanan İGV oranları ile aynı kalacağı belirtildi. Ek gümrük vergilerine getirilen yeni düzenleme tekstil sektörü ve hazır giyim sektöründe farklı yankı buldu. Yeni karara tekstil üreticilerinden olumlu tepkiler gelirken, hazır giyim sektöründe karara ilişkin eleştiriler geldi.
Tekstil ve ham madde ihracatçıları ilave gümrük vergilerinden memnun
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “İç piyasa üretimini bozan, istihdam kaybı yaratan ve milyarlarca dolarlık yatırımlarla kurulan tesislerimizin atıl kalmasına sebep olan ithalatta haksız rekabete karşı, tekstil sektörümüzde ilave Gümrük Vergisi oranları talebimiz doğrultusunda yukarı yönlü güncellendi. Talebimizi dikkate alarak hızla çözüme kavuşmasını sağlayan ve sektörümüzün nefes almasına olanak sunan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere Ticaret Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer BOLAT ve tüm Bakanlık bürokratlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Daha fazla istihdam, daha fazla üretim, daha fazla ihracat için çalışmaya hız kesmeden devam!”
“Yanlış bir karar acilen iptal edilmeli”
“Ayağımıza sıkıyoruz” diyerek iplik, kumaş, hazırgiyim ve ev tekstili ürünlerine getirilen ilave vergi kararına tepkisini ortaya koyan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş ise; “Yanlış bir karar acilen iptal edilmeli” dedi.
Sektörlerin genelini ilgilendiren kararlar alınırken sektör temsilcilerinin bir araya gelerek bu kararları aldığının altını çizen Sertbaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçmişte hayati kararları birlikte alırdık. Bu konudaki kararı da tüm taraflar görüşerek alabilirdik. Bu karar, tekstil ve ham maddeleri sektörünün mevcut koşullarında geçici bir iyileştirme sağlayabilir ama katma değerli ürün ihraç eden konfeksiyon sektörüne büyük zararlar verir.”
Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile ipliklerde ilave gümrük vergisi oranı yüzde 10’dan 13’e, kumaşlarda ise yüzde 20 olan oran yüzde 27’ye çıktı. Hazır giyim ürünlerinde yüzde 30 olan oran yüzde 39’a, ev tekstili ürünlerinde ise yüzde 20 olan oran yüzde 29’a çıkarıldı. Hazır giyim sektöründe ise ilave gümrük vergileri oranlarındaki yeni düzenleme şu şekilde gerçekleşti: 60. fasılda yer alan örme eşyada ilave gümrük vergisi yüzde 27 seviyesine yükseltilirken 61. fasılda yer alan örme giyim eşyası ve aksesuarlarında 182 üründe gümrük vergisi yüzde 39’a, 62. fasılda yer alan örülmemiş giyim eşyası ve aksesuarlarında 292 üründe vergi oranları yüzde 39’a ve son olarak 63. fasılda yer alan dokunabilir maddelerden hazır giyim eşyasında 83 üründe ilave gümrük vergileri yüzde 39’a çıkarıldı. Karar yayınlandığı tarihten 30 gün sonra yürürlüğe girecek.