Akademi ve tekstil sektörünü buluşturmayı hedefleyen 14. IITAS 2017 başarı ile gerçekleştirildi. Üç gün süren sempozyum yurtiçi ve yurtdışından gelen katılımcılarla oldukça canlı bir havaya sahip oldu.
14. Uluslararası İzmir Tekstil ve Hazır Giyim Sempozyumu IITAS (International İzmir Textile and Apparel Symposium) 25-28 Ekim tarihleri arasında İzmir- Çeşme’de gerçekleştirildi. Sempozyum Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü tarafından üç yılda bir düzenleniyor. Etkinlik bu yıl 3. kez organize edilen Medikal Tekstiller Kongresi (EGEMEDITEX 2017) ile eşzamanlı olarak konuklarını ağırladı.
Sempozyumun Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. E. Perrin Akçakoca Kumbasar, tekstil ve hazır giyim endüstrisini temsil eden çok sayıda katılımcının gösterdiği ilgiden memnun olduklarını açıkladı. IITAS’ın her etkinlikte büyük aşamalar kaydederek geliştiğine belirten Kumbasar, alanında uzman araştırmacı ve firmaların sunduğu bildirilerin sektörün gelişimi açısından önemli olduğunu söyledi;
“Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından tekstil ve hazır giyim endüstrisini temsilen çok sayıda katılımcının ilgi odağı olma yolunda büyük aşamalar kaydeden ve geleneksel olarak düzenlediğimiz IITAS ve 2010 yılında başlattığımız EGEMEDITEX Kongresi, en son yeniliklerin ve güncel konuların paylaşıldığı, karşılıklı bilgi alışverişinin sağlandığı platformlardır.”
IITAS 2017’de Kapsamlı Konu Başlıkları
Akademi ve sektör arasında karşılıklı bir bilgi alışverişine dönüşen sempozyum şu konuları kapsadı; Elyaf ve iplik teknolojisi, dokuma, örme ve dokusuz yüzeyler teknolojisi, boya terbiye ve baskı teknolojisi, hazır giyim, nanoteknolojisi ve nano elyaflar, proses ve uygulamalardaki son gelişmeler, tekstil makineleri, tekstil kimyası, teknik tekstiller, ekoloji ve çevre, giysi konforu, kalite kontrol, modelleme ve simülasyon teknikleri, tekstil sektöründe e-aktivite uygulamaları, tedarik zincir yönetimi, tekstil tasarımı ve moda, tekstil eğitimi, tekstil ekonomisi ve işletmeciliği.
Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu sempozyumun ilk gününde yaptığı konuşmada sektörün gelişimini ele aldı. Tarakçıoğlu ‘Tekstil sanayii gelecekte nerede üretecek?’ başlığını taşıyan konuşmasında sektörün katma değerli üretime geçmesi gerektiğinin altını çizdi. Siemens Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy da yaptığı konuşmada, Endüstri 4.0 gelişimini ve Türkiye’nin bu gelişimi yakalaması gerektiğini anlattı.