15 C
İstanbul
Pazar, Nisan 20, 2025

2025’in ilk çeyreğinde Türkiye tekstil ihracatında en büyük artışı Mısır’da yaşadı

İTHİB’in yayınladığı mart ayı ihracat performans raporuna...

Önümüzdeki dönemde Türkiye tekstil ve giyim üretiminde rotayı nereye çevirecek?

Türkiye tekstil üretiminin bir kısmını son dönemde...

Egeli tekstilciler yeni vergi oranlarıyla ABD’ye ihracat hedeflerini artırdı

ABD’nin uygulamaya aldığı yeni gümrük vergileri Türkiye’yi...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

İhracatın Değeri Az Arttı, Rotası Aynı Kaldı

Güncelİhracatın Değeri Az Arttı, Rotası Aynı Kaldı

- Haber Sponsoru -

İhracatın Değeri Az Arttı, Rotası Aynı Kaldı
İhracatın Değeri Az Arttı, Rotası Aynı Kaldı

İhracatın değeri az arttı, rotası aynı kaldı; 2018 yılında Türk tekstil endüstrisi %4 artışla 10,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, hazırgiyim sektörü %3,6’lık artışla 17,6 milyar dolar değer elde etti. Türkiye genel ihracatının altındaki bu artış oranlarının yanı sıra ihracattaki klasik pazarlar önemlerini korudu.

Türk ekonomisinin itici güçlerinden tekstil ve hazırgiyimde ihracat rakamları 2018 yılında artış kaydetti. İTHİB (İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği) ve İHKİB (İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği) verilerine göre, tekstil ve hammaddeleri sektörü ihracatta %4’lük artışla 10,5 milyar dolarla 2018 yılını kapattı. Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü ise ihracatı %3,6’lık artış ve 17,6 milyar dolar gelirle tamamladı. Bununla birlikte, Türkiye genel ihracatı geçen yıl %7,1 artışla 168,1 milyar dolara çıktı.  Bu rakamlara göre, hem tekstil hem de hazırgiyim sektörünün ihracat artışı Türkiye’nin genel ihracat oranının altında kaldı. 2018 yılının genel ihracatında tekstil sektörünün payı %5,7 olurken, hazırgiyimin payı %10,5 oldu.

İhracatın değeri az arttı, katma değer sorunu devam ediyor

2018 yılında ihracatta %4 oranında değer artışı elde eden tekstil sektörü, ihracatını miktar bazında ise  %6,1 oranında arttırarak 2,3 milyon ton ihracat gerçekleştirdi. Benzer şekilde ihracatta katma değer sorununu hazırgiyim sektörü de yaşamayı sürdürüyor. 2018 yılında hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün ihracatta birim fiyatı bir önceki yıla göre %3,3 oranında azalarak kg başına 14,5 dolara geriledi.

Türk üreticiler için AB ana pazar olmayı sürdürdü

Türk üreticiler için en önemli ihracat pazarı AB bölgesi olmayı sürdürdü. Hem tekstil ve hammaddeleri hem de hazırgiyim ve konfeksiyon sektörleri ihracatlarının yarısını bu bölgeye gerçekleştirdi. Tekstil endüstrisinin 28 AB ülkesine yaptığı ihracat geçen yıl %1,1 artışla 5,4 milyar dolar değerinde gerçekleşti. Sektör ihracatının %51,3’ü AB ülkelerine gitmiş bulunuyor. Tekstil üreticilerinin en büyük ikinci ve üçüncü pazarları Afrika ve Ortadoğu ülkelerine de 1’er milyar dolarlık ihracat gerçekleşti.

2018 yılında Türkiye’nin en fazla hazırgiyim ve konfeksiyon ihraç ettiği ilk üç ülke Almanya, İspanya ve İngiltere oldu. Geçen yıl Almanya’ya ihracat %0,9 oranında azalarak 3,2 milyar dolar, İspanya’ya ihracat %15’lik artışla 2,4 milyar dolar, İngiltere’ye ihracat ise %3,6 artışla 2 milyar dolar oldu. Bu 3 ülkeyi Hollanda, Fransa, Irak, ABD, İtalya, Danimarka ve İsrail takip ediyor.

Dokuma kumaş ve örme giyim en büyük ihracat ürünleri oldu

Tekstil sektörünün ihracatta en önemli ürün grubunu %23,8’lik payla dokuma kumaşlar oluşturdu. 2017 yılına kıyasla 2018’de dokuma kumaşların ihracatı %1,7 artışla 2,5 milyar dolar oldu.  Sektörün ikinci önemli ihracat kalemini %18,3’lük payla iplik grubu oluşturdu. İplik ihracatımız geçen yıl %4’lük artışla 1,9 milyar dolara ulaştı. %15,3’lük payla en önemli 3. ürün grubu olan ev tekstili ürünleri, %1,3’lük gerilemeyle 1,6 milyar dolar değer elde etti.

Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün ihracattaki en önemli ürün grubunu ise örme giyim eşyaları oluşturdu. Bu ürün grubunda ihracatın değeri bir önceki yıla göre %2,4 oranında artarak 9,1 milyar dolara çıktı. İkinci önemli ihracat ürünü dokuma giyim eşyalarında ise ihracat %5,8 artışla 6,3 milyar dolarak yükseldi. Ev tekstil ürünlerinin de içinde yer aldığı diğer hazır eşya ürün grubundaki ihracat ise %1,9 artışla 2 milyar doları gördü.

Türkiye’nin 2018 yılındaki konfeksiyon yan sanayi ihracatı ise %16,7 oranında artarak 757 milyon dolara erişti. Bu grupta tela ve benzeri eşyalar %66’lık ihracat payına sahip. Bu ürünlerin ihracatı geçen yıl %24,4 artışla 503 milyon dolar oldu. İkinci önemli ürün grubunu %11’lik payla fermuar, kopça, toka vb eşyalar oluşturdu. Bu ürünlerin ihracatı ise %0,3 artışla 83 milyon dolara çıktı. Konfeksiyon yan sanayi ihracatında en büyük pazar ABD oldu. Bu pazara ihracat %36,8 artarak 70 milyon dolara çıktı.

2018 Aralık ayında tekstil ürünleri imalatında 76,7 olarak gerçekleşen kapasite kullanım oranı, bir önceki yıla göre %5,5 oranında gerileme gösterdi. Aynı ay içinde giyim eşyası imalat sanayisindeki kapasite kullanımı ise %80,7 oldu. Bu bir önceki yıla göre  %0,7 oranında azalma anlamına geliyor.

Halı ihracatı %4,7 arttı

Dünyanın en önemli halı üreticileri ve ihracatçıları arasında yer alan Türkiye, 2018 yılında ihracatını %4,7 oranında arttırarak 2,2 milyar dolara çıkardı. Böylece Türkiye’nin toplam ihracatında halının aldığı pay %1,4 oldu. Ürün grupları içinde %84,5 ile makine halısı ana ürün oldu. Toplam halı ihracatında %13,2’lik paya sahip olan tüfte halı ise ihracatta %15’lik artış elde etti. Bununla birlikte el halısı ihracatında %8,7’lik gerileme yaşandı. 2018’de halı ihracatında en önemli ülke grupları Ortadoğu ülkeleri, Amerika ülkeleri ve AB ülkeleri oldu.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler

Textilegence Dergisi ve Dijital Platform
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.