12.4 C
İstanbul
Pazartesi, Aralık 23, 2024

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yayınlandı

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yılı tekstil...

Yılın ilk 10 ayında Türkiye’nin Mısır’a tekstil ihracatı %30 arttı

İTHİB’in yayınladığı ‘Tekstil ve Ham Maddeleri Sektörü...

ABD başkanlık seçimi sonuçları Türkiye’deki ihracatçılara umut oldu

Tüm dünyayla birlikte Türkiye’nin de yakından takip...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

İhracatçılar döviz kuru ve enerji maliyeti nedeniyle rekabette zorlanıyor 

Güncelİhracatçılar döviz kuru ve enerji maliyeti nedeniyle rekabette zorlanıyor 

- Haber Sponsoru -

Türkiye’de uzun süredir uygulanan düşük döviz kuru ve düşük faiz politikası, yüksek seyreden enflasyon, artan enerji fiyatları ve finansmana erişim zorluklarının yanına şubat ayında yaşanan depremin etkilerinin de gelmesiyle Türk ihracatçılar küresel rekabette ciddi zorluklar yaşadığını belirtiyor. İhracatçılar döviz kurunda ve enerji fiyatlarında iyileştirme yapılması gerektiğini yüksek sesle dile getiriyor. Ege İhracatçı Birlikleri 2022 yılı Olağan Genel Kurul toplantısında konuşan Birlik Koordinatör Başkanı, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Kahramanmaraş merkezli 11 ili sarsan deprem sonrasında oradaki meslektaşların ve girişimcilerin ticari faaliyetlerine geri dönmeleri için çalıştıklarını söyleyen Eskinazi, Şanlıurfa’nın pamuğun, Kahramanmaraş’ın da ülkenin tekstil merkezi olduğunu dile getirdi. Eskinazi; “Dolayısıyla oralarda yaşanan bütün problemler hepimizi etkiliyor. Diğer bölgelerimiz siparişleri ve talepleri karşılamak için ellerinden gelen gayreti gösteriyor. Afet bölgelerindeki fabrikalar da toparlanmaya başladı. Türkiye’nin ihtiyacı olan ham madde yarı mamulü ihracatçılarımıza sunmaya çalışacaklar” dedi.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi

“Sektörlerimizin bugünkü döviz kuru ile rekabetçi olma şansı yok”

2022 sezonunda 1 milyon tonun üzerinde rekor pamuk üretimi gerçekleştiğini ve pamuk ithalatının azaldığını söyleyen Jak Eskinazi, dünyadaki resesyon ve siparişlerdeki hafiflemeden dolayı pamuktaki bu avantajın kullanılamadığını savundu. Eskinazi sözlerini şöyle sürdürdü; “Önümüzdeki günlerde dünyada piyasaların eski seyrine döneceğini, siparişlerin artacağını, kurun üzerindeki baskının azalacağını ümit ediyoruz. Bütün sektörlerimizin bugünkü döviz kuru ile rekabetçi olma şansı yok. Dünyada enerji fiyatları yarının altına düşerken rekabetçiliğimizi kaybettik. Enerji fiyatları yarı yarıya düşürülseydi rekabetçiliğimizi koruyabilirdik. Önemli olan rekabetçi kur, rekabetçi enerji fiyatı.”

Yaklaşan seçimler bağlamında ‘Kim iktidara gelirse gelsin sesimize kulak vereceğine inanıyoruz” diyen Eskinazi, tekstil sektörüne sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. Daha önce ITMA fuarlarına fabrikaları yenilemek için gittiklerini hatırlatan Eskinazi, haziran ayındaki edisyona ise neler yapıldığını görmek için gideceklerini ifade etti. Önümüzdeki aylarda siparişlerin yerine oturmasıyla yatırım yapacak duruma gelmeyi umduklarını belirten Eskinazi, şu anda sermayeyi korumaya çalıştıklarını, ancak yatırımsız da olmayacağının altını çizdi. Eskinazi; “Kredi sıkıntılarımız çok fazla. Kredi musluklarının açılması şart, açılmazsa sanayici zor günler geçirecek. Merkez Bankası’nın baskılarının bir an evvel ortadan kalkmasını diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

En çok okunan haberler