HKRITA ‘Green Machine’ çözümünü ödülle taçlandırdı

Yazar:

Home Page » Green Times » HKRITA ‘Green Machine’ çözümünü ödülle taçlandırdı

Hong Kong Tekstil ve Giyim Araştırma Enstitüsü‘nün (HKRITA) araştırma projesi ‘Green Machine’ (Yeşil Makine) Proses/Prototipleme kategorisinde 2022 R&D 100 Awards’ın (2022 Ar-Ge 100 Ödülleri) kazananları arasında yer aldı. H&M Foundation ile iş birliği içinde geliştirilen hidrotermal ayrıştırma sistemi, 1963 yılında kurulan ve teknolojik önemi nedeniyle satışa veya lisansa hazır olan yeni ticari ürünleri, teknolojileri ve malzemeleri tanıyan tek bilim ve teknoloji ödülleri yarışması olan R&D 100 Awards’da başarısını bir kez daha kanıtladı.

Küçük ölçekli Green Machine 2018’de Hong Kong’da kurulurken, günlük 1,5 ton işleme kapasitesine sahip ilk endüstriyel ölçekli sistem 2020 yılında Endonezya’da yerleşik bir tekstil üreticisi olan PT Kahatex’te faaliyete geçti. Bu teknolojiyle elde edilen tekstil malzemelerini koleksiyonunda kullanan ilk moda markası ise Monki oldu. Ayrıca, dünyanın önde gelen denim üreticilerinden ISKO™, 2021 yılında Green Machine için bir lisans anlaşması imzaladı.

Pamuk-polyester karışımlı tekstilleri uygun ölçekte ayrıştırmak ve geri dönüştürmek için hidrotermal bir çözüm sunan Green Machine, pamuğu seçerek selüloz tozlarına ayrıştırmak için yalnızca ısı, su ve biyolojik olarak parçalanabilen bir kimyasalın %15’inden azını kullanıyor. Böylece polyester elyafın karışımlardan ayrışmasını sağlıyor. Ayrılan lifler yeniden kullanıma hazır halde bulunurken, selüloz tozları ise rejenere selüloz liflerine ve dayanıklı bir su itici apre ayırıcısı veya tarımsal uygulama için süper emici polimere dönüştürülebiliyor.

Green Machine pamuk-polyester karışımlı tekstilleri uygun ölçekte ayrıştırmak ve geri dönüştürmek için hidrotermal bir çözüm sunuyor

“Yapılaşmış şehirlere, uygulanabilir bir tüketici sonrası geri dönüşüm çözümü sunacak”

Bu ödülü almaktan mutluluk duyduklarını dile getiren HKRITA CEO’su Edwin Keh, Green Machine’in tekstil atıklarıyla başa çıkmak için verimli bir çözüm sunduğunu belirtti. Bu teknolojinin, 2016 yılında laboratuvar ölçekli bir projeden hızla bugün pazara sunulmaya hazır, endüstriyel ölçekli bir sisteme geçtiğini hatırlatan Keh; “Yakında yeni kurulumumuzun da göstereceği üzere, Green Machine, geliştirme aşamasındaki otomasyon ve akıllı üretim gibi özelliklerle güçlendirildiğinde, Hong Kong gibi yapılaşmış şehirlere uygulanabilir bir tüketici sonrası geri dönüşüm çözümü sunacak” diye konuştu.

Karışım kumaşları ayrıştırmanın, tekstil atıklarının üstesinden gelmede esas olduğunun altını çizen H&M Foundation, Gezegen Pozitif Strateji Lideri Christiane Dolva; “Moda ve tekstil sektörünün tedarikçileri ve markaları için böyle bir aracı sağlayabilmek, döngüsellik yolunda önemli bir kilometre taşıdır. Şimdi endüstrinin benimsemesi, uygulaması ve sahada gerçek bir etki yaratması gerekiyor!” dedi.

Yağmur Melis Şimşek
Yağmur Melis Şimşekhttps://www.textilegence.com/
Yağmur Melis Şimşek, Saint-Benoît Fransız Lisesi’nde eğitim görmüş, ardından Anadolu Üniversitesi’nde iki yıllık Fotoğrafçılık Bölümü’nü tamamlamıştır. Daha sonra lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde sürdürmüş, mezuniyetin ardından ise 2017 yılında iş hayatına atılmıştır. Pek çok farklı projede, fotoğrafçılık ve grafik tasarımcılığın yanı sıra teknoloji alanında içerik ve haber yazarlığı gibi çeşitli pozisyonlarda yer alan Şimşek, 2021 yılından bu yana Textilegence’da dış haberlerde yardımcı editör olarak görev yapmaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!