Endüstriyel makine iğneleri, hassas parçalar ve hassas aletlerin yanı sıra tekstil yüzeyleri için sistem ve hizmetlerin önde gelen tedarikçilerinden Groz-Beckert, gerçekleştirdiği iş birlikleriyle sektörde standartları yükseltiyor. Geçtiğimiz yıllarda Alman yuvarlak örgü makinesi üreticisi Mayer & Cie. ile birlikte optimize edilmiş Relanit platini SNK F’yi geliştiren firma, bundan bağımsız olarak yeni LCmax™ enerji tasarruflu iğneleri de geliştirdi. Her iki geliştirmenin de odak noktası verimlilik, enerji tasarrufu ve artan işlem güvenilirliği oldu. 2023 Haziran ayında Milano’da düzenlenen ITMA fuarında, Groz-Beckert, ‘İş birliği yoluyla yenilik’ sloganı altında başarılı iş birliklerinden bazılarını sunmuştu. Bunlar arasında Mayer & Cie. ve Groz-Beckert tarafından birlikte gerçekleştirilen bu iki yeni geliştirme de tanıtılmıştı.
Optimize edilmiş Relanit platin SNK F
2018 yılının sonunda, yuvarlak örgü makinesi üreticisi Mayer & Cie., Relanit ailesinden seçilen makineler için kullanılan iğnelerle birlikte daha sorunsuz, güvenilir ve verimli şekilde çalışacak bir platin geliştirmek amacıyla Groz-Beckert’e başvurdu. Platin kalınlığına uyarlanmış yay kuvvetine sahip entegre bir yay içeren yeni platin, başarıyla sonuçlanan saha testleriyle işlevselliğini ve avantajlarını kanıtladı.
Yeni geliştirilen Relanit SNK F platinleri, benzersiz uyarlanmış yayları sayesinde çelik yolu boyunca çalışırken güvenli bir şekilde yönlendirilerek daha sessiz bir çalışma sağlar. Bu, işlem güvenilirliğini artırır ve gelişmiş bir örgü döngü yapısı sağlar. Ayrıca platinlerin döner uçlarındaki aşınma da azalır. Bu, platinlerin hizmet ömrünü uzatır ve süreci daha sürdürülebilir ve uygun maliyetli hale getirir.
LCmax™ iğneleri sayesinde daha yüksek enerji verimliliği
Mayer & Cie. ile yakın zamanda gerçekleşen ikinci iş birliği ise Groz-Beckert tarafından başlatıldı. Bu proje ile, uygun maliyetli ve enerji tasarrufu sağlayan bir iğne geliştirmek hedeflendi. Çeşitli seçenekler değerlendirildikten sonra Mayer & Cie. ve Groz-Beckert’in ortak tercihi, yenilikçi, dalga şekilli gövde geometrisine sahip LCmax™ örgü makinesi iğnesi oldu. İlk prototipler Groz-Beckert’in TEZ merkezindeki laboratuvar makinelerinde kapsamlı bir şekilde test edildi. Denemeler yeni teknolojinin avantajlarını kanıtladı.
LCmax™ iğnesinin yenilikçi, dalga şeklindeki gövdesi, iğneye iğne kanalında daha küçük bir temas alanı sağlar. Bu durum, daha az sürtünme yaratarak makine sıcaklığını düşürür ve standart bir iğneye kıyasla yüzde 20’ye kadar enerji tasarrufu sağlar ve aynı zamanda makinenin mümkün olan maksimum hızda çalıştırılmasına olanak tanır.
Her iki projede de Mayer & Cie. ile Groz-Beckert arasındaki iş birliği, ürün geliştirmenin çok ötesine geçti. Uygulama Mühendisliği ve tasarımın yanı sıra, şirketlerin Satış ve Satın Alma departmanları da yakın bir çalışma ortamı içinde yer aldı. Tüm seviyelerdeki bu iş birliği açıklık, yapıcılık, ortaklık ve hedef odaklılık, her iki şirketin müşterilerinin faydalanabileceği başarılı sonuçlara yol açtı.
Groz-Beckert, ilgilenen makine üreticileriyle birlikte ortaklaşa yeni ürünler geliştirmek veya mevcut ürünleri optimize etmek için farklı iş birliği seçenekleri sunuyor. Groz-Beckert Teknoloji ve Geliştirme Merkezi (TEZ), ortak geliştirme projeleri olarak adlandırılan bu projeler için uygun çerçeveyi sağlıyor.
“Yeni versiyon platinlerin performansından çok memnun kaldık”
Toraman Tekstil San. Ve Tic. A.Ş. firması Mayer & Cie. Relanit model makineleri için yeni geliştirilen SNK F platinleri hakkındaki şu açıklamada bulundu: “Platinleri kovana dizerken herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadık. LS+ 90.41 G 0059 iğneleri ile birlikte SNK-F-OL 55.44-18 G 1 yaylı Relanit platinlerini sorunsuz olarak kullandık. Platinleri kullandığımız süre boyunca OE Viscon, Vortex Viscon, Ring Viscon, OE Cotton, Ring Cotton iplikleri ile 312.000 kg’lık kumaş üretimi yaptık. Yeni versiyon platinlerin performansından çok memnun kaldık.”
Buyruk Tekstil Konfeksiyon Ltd. Şti. Örgü İşletme Müdürü Soner Boy ise “Mayer & Cie. Relanit 3.2 HS 2018 model makinemizde yeni nesil yaylı Relanit Platin olarak SNK F OL 55.44-18 G1 ve Groz-Beckert LS+ 140.41 G0086/87/88/89 serisi iğne setleri kullanılıyor. SNK F OL 55.44-18 G1 Relanit yaylı platinleri makinemizde 45 RPM hızda sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Platinin kullanım aşamasında 36/1 penye, 30/1 penye, likralı lacoste, likralı 2 iplik, likralı süprem ve düz süprem kumaşlar sorunsuz şekilde örüldü. Platinler hala makinede çalışmakta olup makineye takıldığı günden bugüne dek 200 ton kumaş üretimi gerçekleştirildi; tahmini kullanım olarak ise 500 ton üretim hedefleniyor” şeklinde konuştu.
Firma olarak tüm Relanit makinelerinde kullanılacak olan GB platin versiyonu olarak bundan sonra SNK F OL 55.44-18 G1 kodlu platinleri kullanma kararı aldıklarını açıklayan Boy; Groz-Beckert firmasına bu tür geliştirilmiş ürünler çıkartarak, örgü firmalarının maliyetlerini asgariye indirme çalışmalarına desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz ve bu tür ürün geliştirme çalışmalarında üzerimize düşen her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz” dedi.
“LCmax™ iğnelerinin en büyük avantajlarından biri maliyetleri azaltması”
Has Örme Tekstil San. ve Tic.Ltd.Şti. firması İşletme Müdürü Adem Aşıkuzun Mayer & Cie. Relanit model makineleri için Groz-Beckert tarafından yeni geliştirilen LCmax™ iğneleriyle ilgili görüşlerini şu şekilde aktardı: “Mayer & Cie. Relanit 3.2 II 28 fayn 2016 model makinede yeni tip LCmax™ 90.41 G 0060 iğneleri kullanılıyor. İğneler 26 RPM hızda çalışıyor. Söz konusu iğne ile şu ana kadar yaklaşık 52.300 kg 36/1 compact penye (likralı) ve 40/1 melanj (likralı) süprem kumaş üretimi yapıldı. İğneler hala çalışmakta olup, yaklaşık 150 tona kadar üretim hedefleniyor. Firmamız bünyesinde bulunan diğer 28 fayn Mayer & Cie. Relanit makinelerinde de bu iğnenin hem kısa hem de uzun versiyonlarının kullanılabileceğini düşünmekteyiz. Groz-Beckert’in AR-GE faaliyetleri sonucu ortaya çıkan bu yeni iğnenin bize sağladığı en büyük avantajlarından birisi de makinenin bakım süresini uzatıp maliyetleri azaltması oldu. Bunun yanı sıra, makine bakımlarında bu iğnede eski tip iğneye kıyasla daha az miktarda iğne bozulmasına rastlandı.”