Global Organik Tekstil Standardında (GOTS) sertifikalı tesis sayısı, 2015 yılında 3814 işletmeden 2016’da 4642 işletmeye kadar yükselerek önemli bir miktarda artış gösterdi. GOTS sertifikasına sahip tesisler 63 farklı ülkede yeralıyor. ( 2015’te bu rakam 68 idi) . Büyüme, kitlesel pazar ve büyük markalar da dahil olmak üzere tüm pazar segmentlerinde eşit olarak görüldü. GOTS sertifikasyonu, tarladan bitmiş ürüne kadar olan tüm tedarik zinciri boyunca organik elyafların işlenmesini/prosesini kapsar.
2016 yılında Global Organik Tekstil Standardı sertifikasyonunda en fazla artışı elde eden ülkeler veya bölgeler sırasıyla şöyle idi: Bangladeş (+121), Çin (+68), İtalya (+54), Almanya (+41); Hindistan (+47) ve Pakistan (+30). Toplam onaylı kuruluş sayısı bakımından ilk on ülke: Hindistan (1488), Türkiye (423), Almanya (347), Bangladeş (331), Çin (269), İtalya (195), Pakistan (172), Portekiz (96), Kore (61) ve Japonya (58).
“Global Organik Tekstil Standardı sertifikalı tesislerin sayısındaki belirgin artış gösteriyor ki, giderek daha fazla yönetici GOTS kriterlerine uyumlu olma istekliliği yanında, aynı zamanda bağımsız bir üçüncü parti sertifikası alarak bu uyumluluğu kanıtlamaya da istekli olduğunu gösteriyor” diye belirtiyor Herbert Ladwig, Global Organik Tekstil Standardı Genel Müdürü GOTS adına çalışan 18 Akreditasyonlu bağımsız Sertifika Kuruluşu, 4354 adet (gerçek sayı 4642) Global Organik Tekstil Standardı sertifikalı tesiste, 1.4 milyondan fazla çalışan kişiyi rapor etmektedir.
Global Organik Tekstil Standardı Pazarlama Direktörü Claudia Kersten, “Artarak pazardan gelen talep, Global Organik Tekstil Standardının sürdürülebilirlik temelli farklı konulara çözüm üretebilmesinin bir sonucudur; risk yönetimi ve kredilibite yanında tüketicinin ihtiyaç duyduğu şeffaflığı da sağlamaktadır.
Yeni versiyon GOTS 5.0
2016 Global Organik Tekstil Standardı için bir revizyon yılıydı: 1 Mart 2017’de GOTS 5.0 yayınlandı. Kısaca ana değişiklikler: Viskon ve Modal kullanımı (ek fiber içeriği olarak ) şimdi% 10 ile sınırlandırıldı.( Spor giyim ve çoraplarda % 25). Lyocell, daha sürdürülebilir üretim süreçlerine sahip olduğundan %30’a kadar kullanılabilecek. İlk kez bebek karyolaları, araba koltukları veya tekstil kumaşlı döşemeli mobilyalar içeren puset gibi “Kombine Ürünler” sertifika ve etiketlendirme kapsamına alındı.. Global Organik Tekstil Standardı sosyal kriterler alanındaki, etik iş davranışı bölümüne “yolsuzluk yasağını” ekledi, bu aynı zamanda Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesinin getirdiği bir gereklilik..
Zorunlu kriterlerden Global Organik Tekstil Standardı Sosyal Uyum Yönetim Sistemi, şirketlerin sosyal performanslarını ölçmelerine ve geliştirmelerine yardımcı olmak için SAI Sosyal Parmak İzi ™ gibi araçların kullanımı ile ilgili rehberlik bilgileri ekledi. Global Organik Tekstil Standardı Sürüm 5.0, Uygulama Kılavuzu (Sürüm 5.0) ve ilgili değişikliklerin bir listesini adresinde bulunabilir.
Yeni GOTS Temsilcileri
2016’da yedi bölge Temsilcisi GOTS tanıtımı üzerinde çalışıyordu. Üç yeni Bölge Temsilcisi atandı; Almanya, Avusturya ve İsviçre’de Lina Pfeifer; Kuzey Amerika’da Lori Wyman ve ilk Türkiye GOTS Temsilcisi Elif Yaraşık atandı; Türkiye dünyada sertifika sayısı en yüksek 2. ülke olması sebebiyle önemli bir satın alma pazarı.
2016 GOTS faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgi, GOTS 2016 Yıllık Rapor‘unda bulunabilir.
423 Global Organik Tekstil Standardı belgeli operasyon ile dünya genelinde ikinci en yüksek sayıya sahip olan Türkiye; Global Organik Tekstil Standardı sertifikalı tekstiller için cazip bir üretim pazarı olmayı sürdürüyor. Stratejik olarak – organik tarım ilkeleriyle bağlantılı olarak; tarımsal ürünler için GDO tohumları yasak olduğundan, Türkiye iyi bir konumda. Yeni bir trend, Türk online perakendecilerinden ve küçük lokal markalardan artan ilgi. Kimyasal üreticileri de, kimyasallarını Global Organik Tekstil Standardı pozitif listesine kabul ettirmek için çalışmalarını sürdürüyor.