GOTS güçlü bir sürdürülebilirlik zinciri için kriterlerini güncelledi

Yazar:

Ana Sayfa » Green Times » GOTS güçlü bir sürdürülebilirlik zinciri için kriterlerini güncelledi

Sertifikalı organik elyaflar için dünyanın önde gelen işleme standardı Global Organik Tekstil Standardı (GOTS) 2023 yılında önemli gelişmeler yaşadı. GOTS sertifikalı tesislerin sayısının artmasının yanında, yeni standart versiyonunun yayınlanmasına kadar, GOTS değişen mevzuat, sosyal ve çevresel talepler arasında yol bulmaya çalışan işletmeler için bir yol gösterici olmaya devam etti.

Türkiye GOTS onaylı işletme sayısı ile dünyada üçüncü sırada

GOTS için 2023 yılı, Global Organik Tekstil Standardı onaylı 25 belgelendirme kuruluşunun 89 ülkede 14.676 sertifikalı tesis (2022’ye göre %8 büyüme) raporlamasıyla sonuçlandı. 2023 senesinde GOTS üreticilerin yanı sıra, Türk markalardan ve girişimcilerden ilgi görmeye devam etti. Onaylı işletme sayısı 1657’den 1700’e yükselirken 3%’lük bir artış yakalandı. Bu rakamlar ile Türkiye, onaylı işletme sayısı olarak dünyada üçüncü sırada yer aldı.

GOTS Versiyon 7.0 organik tekstil üreticilerine kapsamlı bir çözüm sunuyor

1 Mart itibariyle Global Organik Tekstil Standardı sertifikasına sahip olan tesisler, bir yıllık geçiş dönemiyle birlikte Mart 2023’te yayınlanmış olan yeni GOTS Versiyon 7.0 kapsamında faaliyet gösterecek. GOTS Versiyon 7.0 ve beraberindeki Uygulama Kılavuzu, organik tekstil üretmek isteyen ve tarladan bitmiş ürüne kadar tüm değer zinciri boyunca çevre ve insan hakları konusunda gerekli özeni göstermek için destek almak isteyen şirketler için kapsamlı bir çözüm sunuyor.

Global Standard Genel Müdürü Claudia Kersten; “GOTS’un özünde çözümler sunmak vardır. GOTS, tekstil endüstrisindeki öncülerin sürdürülebilir değer zincirlerine olan bağlılıklarını gönüllü olarak göstermeleri, bir risk yönetimi aracı olarak ve operasyonel verimlilik için her zaman bir araç olmuştur” diyerek, yeni tedarik zinciri yönetmelikleriyle birlikte GOTS’un, şirketlerin yasalara uyum göstermesine yardımcı olma rolünü de üstlendiğini sözlerine ekledi.

GOTS Versiyon 7.0, GOTS sertifikalı operasyonları, değer zincirleri boyunca olumsuz etkileri proaktif olarak tespit etmek, değerlendirmek ve azaltmak için donatan altı adımlı bir durum tespiti süreci ve el kitabı da sunuyor.

GOTS, 2023 yılında dünyanın en büyük organik pamuk üreticisi olan Hindistan’da iki büyük proje başlattı   Görsel Kaynak: GOTS
GOTS, 2023 yılında dünyanın en büyük organik pamuk üreticisi olan Hindistan’da iki büyük proje başlattı Görsel Kaynak: GOTS

GOTS organik pamuk projesi için Avrupa Uzay Ajansı ve Marple ile iş birliği yaptı

Global Organik Tekstil Standardı, 2023 yılında dünyanın en büyük organik pamuk üreticisi olan Hindistan’da iki büyük proje başlattı. Çiftlik ve çırçır üniteleri arasındaki bağlantıyı sağlamak için, organik kütlü ham pamuk verileri üreticileri olan çiftçi ya da çiftçi gruplarından toplandı. 2022-23 hasat sezonunda uygulanan bu proje, aynı zamanda güvenirliği de arttırdı.

Dünyada bir ilk olarak Global Organik Tekstil Standardı, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve yazılım şirketi Marple, organik pamuk yetiştirme metotlarının, uzaktan uydu ile izlenmesi sonucunda ortaya çıkacak potansiyeli keşfetmeyi amaçlayan yeni bir proje başlattı. Proje, Hindistan’daki pamuk tarlalarını tespit etmek ve bunları yetiştirme standartlarına göre otomatik olarak sınıflandırmak için ESA uydu verilerini kullanmak üzere yapay zekayı (AI) eğitti. Bu yenilik, standartlaştırılmış hasat verim ölçütlerini de kullanarak, GOTS’un belirli alanlarda organik pamuk verimine ilişkin gerçekçi tahminler üretmesini sağlayacak. Bunun, henüz organik sertifika almamış ancak organik tarıma geçiş potansiyeline sahip pamuk tarlalarını tespit etme konusunda GOTS’a bilgi verebileceği düşünülüyor. Projenin ilk sonuçları ise haziran ayında açıklanacak.

Tüketicileri bilinçlendirme kampanyası #Behindtheseams 21 milyondan fazla kişiye ulaştı

GOTS, paydaşların eğitimine yönelik süregelen taahhüdü çerçevesinde Kasım ayında 360 derecelik kapsamlı bir farkındalık ve eğitim kampanyası düzenledi. Hem tüketicilerin hem de sektör profesyonellerinin ilgisini çekmeyi başaran #Behindtheseams kampanyası, GOTS sertifikalı şirketlere ve ürünlerine ışık tutarak tüketicileri alışveriş yaparken daha bilinçli seçimler yapmaları konusunda güçlendirdi. 250’den fazla sertifikalı kuruluşun katılımıyla düzenlenen kampanya, dünya çapında 21 milyondan fazla tekil kişiye ulaşarak önemli bir küresel etki yarattı.

Engin Buz
Engin Buzhttps://www.textilegence.com
Engin Buz, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. 2000 yılından sonra çeşitli yayıncılık şirketlerinde çalışmaya başlayarak kültür-sanat ve daha sonra ekonomi haberleri hazırlamıştır. 2009 yılından itibaren tekstil endüstrisine dönük yayınlarda editör olarak görev alan Buz, 2013 itibariyle kurulan Textilegence’de haber editörü olarak yer almaya başlamıştır. Engin Buz halen başta tekstil ve dijital baskı endüstrileri olmak üzere ekonomi haberleri hazırlamaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir