11.2 C
İstanbul
Pazar, Kasım 17, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

ITMA Blog: “Geri Dönüşüm 4.0 – Döngüsel Ekonominin Anahtarı mı?”

GüncelITMA Blog: “Geri Dönüşüm 4.0 – Döngüsel Ekonominin Anahtarı mı?”

- Haber Sponsoru -

ITMA Blog: “Geri Dönüşüm 4.0 – Döngüsel Ekonominin Anahtarı mı?”
ITMA Blog: “Geri Dönüşüm 4.0 – Döngüsel Ekonominin Anahtarı mı?”

ITMA fuarlarında geçmişten bugüne, kumaş üreticilerine kaynak tasarrufu veya geri dönüşüm konusunda büyük ölçüde yardımcı olabilecek teknolojiler giderek daha fazla önem kazandı. Bu özellikle, kumaş terbiyesinde, geleneksel olarak büyük hacimlerde su, buhar, kimyasallar ve termal enerjinin gerekli olduğu durumlarda geçerlidir.

Terbiye teknolojisinin önde gelen üreticileri, standart hale gelen entegre ısı geri kazanım sistemleri ile desteklenen optimum sıcaklık dağılımını sağlamak için, kurutucuları içindeki alternatif ve bölünmüş akışlı (split-flow) hava sirkülasyon sistemleri gibi konseptlerle bu sorunu ele alıyorlar.

Bununla birlikte, bu kaynakların bir başka kısmı, hassas besleme, izleme ve kontrol olmaksızın boşa harcanabilir. Şimdi, kumaşların sıvı kaplamalara daldırıldığı geleneksel daldırma veya emme işlemlerinden, giderek kumaşlara daha seyrek ve sadece ihtiyaç duyulduğu yerlerde terbiye uygulanabilen sistemlere doğru bir geçiş söz konusu.

Bu sadece gerekli kimyasalların miktarından tasarruf etmekle kalmaz, aynı zamanda sonraki kumaş kurutma işlemi için gerekli olan enerjinin de önemli ölçüde azalmasını sağlar. Bununla birlikte, bu gibi teknolojik gelişmeler sadece tek başına, tekstil ve giyim endüstrisini gelecekteki döngüsel ekonominin bir parçası haline getirmeye yeterli olmayacaktır.

Geri dönüşüm ve entegre tedarik zincirleri

Çok daha eşgüdümlü, endüstri genelini kapsayan bir yaklaşım talep ediliyor ve Endüstri 4.0 bunu sağlamak konusunda ümit verici.

Kasım 2015’te Milano’daki son ITMA fuarında, özellikle China Hi-Tech Group Corp. Yönetim Kurulu Başkanı Zhang Jie’nin gözlemlerinden çok etkilendim. Şirketin tüm operasyonlarının senkronizasyonuna odaklandığı gözleminde bulundu; dünyanın herhangi bir yerinden cep telefonuyla tam olarak kontrol edilebilecek şekilde Çin’deki ilk akıllı iplik fabrikasını kurmuşlardı. Değişimin hızı göz önüne alındığında, bu tür fabrikalar hızla standart hale gelmektedir.

Zhang Jie; “Artan otomasyon ve dijital kontrol, tüm makine serilerinde hızla kullanılır hale gelecek ve bu daha sadece ilk adım. Tedarikçiler ve müşterilerle daha fazla entegrasyon bekliyoruz, çünkü gelecek tamamen entegre tedarik zincirlerinde” dedi.

Tamamen bütünleşmiş tedarik zincirleri, dünyadaki giysilerin % 73’ünün nihayetinde çöp alanlarına girdiği veya yakıldığı ya da bunlardan giysi üretmekte kullanılabilecek malzemelerin % 1’inden daha azının tekrar yeni kıyafetler haline dönüştürüldüğü gerçeğinin nasıl ele alınabileceğinin anahtarıdır.

Sadece Endüstri 4.0  ve Zhang Jie’nin bahsetmiş olduğu tam entegre tedarik zincirleri bunu sağlayabilirdi, ancak kazançlar da basitçe muazzam olabilirdi.

Ellen MacArthur Vakfı’na göre, eğer tekstil toplama oranı 2030 yılına kadar bugünün üç katına çıkacak olursa, dünya ekonomisinde 4 milyar Euro’dan fazla değer katacaktır.

Ancak bu rakam, yalnızca çöp alanlarına girmeyecek olan ürünlerin değerini temsil etmektedir. Eğer endüstri, bir şekilde işlediği tüm elyafları toplayıp yeniden geri dönüşüm döngüsüne dahil etmenin bir yolunu bulsaydı – ki bu yılda 100 milyon tondan fazladır – bu değer 80 milyar Euro’nun da üstüne çıkardı. Şu anda bu alanda müthiş bir çalışma var.

Örneğin, selülozik elyaf üreticisi Lenzing tarafından desteklenen ve dünyanın en büyük moda gruplarından biri olan Inditex ve Zara ile işbirliği yapan Refibra projesi, dönüştürülmüş elyafların kapalı döngü üretimini tamamen yeni bir seviyeye taşıyor.

Refibra programının oluşturulması, şu anda çok parçalı olan bir tekstil değer zinciri üzerinden işbirliğini içeriyor; ve benzeri görülmemiş bir düzeyde önemli bir işbirliği ve şeffaflık çağrısında bulunuyor. Bu, verimli geri dönüşüm zincirleri kurmak için çok önemlidir ve Endüstri 4.0 bunu bir aşama daha ileri taşıyabilir.

Yazılım firmaları

Bir başka ilgi çekici ve önemli gelişme ise şudur; Alman çözgü örme teknoloji lideri Karl Mayer; kısa bir süre önce 20 milyar Euro’yu aşan yıllık satışları ve Endüstri 4.0 açısından çok büyük tutkuları olan teknoloji şirketlerinin bir ortaklığı olarak ADAMOS – ADAptive Manufacturing Open Solutions’a katıldı.

ADAMOS, makine ve yazılım endüstrilerini bir araya getirmeyi, endüstriyel makine sektörüne odaklanmayı; ve geniş bir ekosistemde sektöre özel ‘Nesnelerin İnterneti’ standartlarını ve paylaşılan hizmetleri geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Kurucu ortak Software AG’nin baş müşteri sorumlusu Eric Duffaut şöyle diyor; “Böylelikle, imalatçı firmaların giriş engellerini her yerde indirgiyor, riski azaltıyor ve en son teknolojiyi kullanarak deneylere olanak sağlıyor. “Hangi boyutta olursa olsun her üretim şirketinin, bir yazılım şirketine dönüşmesini hızlandırıyor.”

Tamamen entegre tedarik zincirlerine doğru hareketle birlikte, bir şirket seviyesindeki bu dönüşümün; 3 trilyon Euro’dan fazla olan küresel giysi endüstrisindeki tüm elyafların nihai olarak daha fazla toplanmasını; ve geri dönüşümünü sağlayacak olması boş bir rüyadan fazlasıdır.

Ve, bunu zemin seviyesinde güçlendiren tüm teknolojiler Barcelona’da ITMA 2019’da sergilenecek ve gösterilecek.

Yazan: Adrian Wilson

Kaynak: Link

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler