Uster Technologies, geri dönüştürülmüş hammadde kullanımındaki güncel sorunları tartışmak üzere tekstil endüstrisi liderlerini bir araya getirdi. Hindistan’dan iplikçilerden oluşan bir heyet, İsviçre’deki Uster merkezinde Rieter, Säntis-Textiles, Otto Yarns, Gherzi Textile Organization ve TVU’dan uzmanlarla buluştu.
Panelistlerin fikirleri ve çözümleri, geri dönüştürülmüş ipliklerle nasıl başarılı olunacağı konusunda ayrışıyor ve hedefe ulaşmak için farklı yaklaşımlar görüyorlar. Rieter’den Michael Will’e (Tekstil Teknolojisi ve Süreç Analitiği Başkanı) göre, geri dönüştürülmüş ipliğin kalitesi, mekanik açma ve eğirme işlemi arasında ek bir adımla iyileştirilebilir. Ön açma veya taraklama mutlaka iplikçilerin sorumluluğunda olmak zorunda değildir. Elyaf tedarikçileri tarafından da gerçekleştirilebilir. Otto Yarns’tan Andreas Merkel (CEO) ise, tüketici öncesi elyaflarla daha iyi sonuçlar alınacağını öngörüyor. Tüketici sonrası atıklar, büyük miktarlarda hazır olmasına rağmen zor bir ham madde olmaya devam ediyor. Gelecekte büyük fırsatlar olacağını tahmin ediyor, ancak bunun için biraz zaman gerekecek.
Säntis-Textiles’in sahibi Stefan Hutter de geri dönüşüm işine ve geri dönüştürülmüş malzemenin bir standart haline geleceğine inandığını belirtti. Biri endüstriyel, diğeri tüketici sonrası atığa dayalı olmak üzere iki segmentin büyümesini bekliyor. Çok fazla altyapı çalışması yapılmasına rağmen bu işe girmek için hala iyi bir zaman olduğu belirtiliyor.
“İplik özellikleri işlenmemiş elyafla karşılaştırılamaz”
Ticaret ve boyama perspektifinden bakıldığında ise, geri dönüştürülmüş ipliklerin kalitesi ve tedariki zorluklar içeriyor. TVU’dan Thomas Franz (Satış ve Satın Alma Müdürü) iplik özelliklerinin işlenmemiş (virgin) elyafla karşılaştırılamayacağını ve pamukta polyesterden daha zor olduğunu, dolayısıyla ne boyama sonuçlarının ne de proses verimliliğinin aynı olmadığını belirtiyor.