7.5 C
İstanbul
Perşembe, Ocak 23, 2025

Söktaş Tekstil Efeler Çiftliği satışı ile borçlarını kapattı

Pamuklu ve pamuk karışımlı gömleklik kumaş üretiminde...

Giyimkent yıllık 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyor

Türk tekstil sektörünün en önemli merkezleri arasında...

Ünlü giyim markalarıyla çalışan Fi Triko iflasını açıkladı

Zara, Pierre Cardin, USPOLO, LCW ve Defacto’nun...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

GDO’suz Türk pamuğu küresel pazarda markalaşıyor

GüncelGDO’suz Türk pamuğu küresel pazarda markalaşıyor

- Haber Sponsoru -

İzmir Ticaret Borsası, Ulusal Pamuk Konseyi ile İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği iş birliğinde Türk Patent Enstitüsü’nden alınan ‘GMO FREE Turkish Cotton’ marka tescili ile Türk pamuğu dünyaya tanıtılacak. Türk pamuğunun dünya pazarında katma değerinin yükseltilmesi için başlatılan girişim kapsamında alınan marka tescili, İzQ İnovasyon Merkezi’nde düzenlenen toplantıda duyuruldu. Üretici firmalardan Orta Anadolu ve SÖKTAŞ Tekstil’in GDO’suz Türk Pamuğu Markası sertifikalarını aldığı lansman toplantısında, Orta Anadolu Direktörü Sedef Uncu Akı ve SÖKTAŞ İplik Müdürü Akif Değirmendere konuşmacı olarak yer aldı. Ardından ‘GDO’suz Türk Pamuğu Markasının Türk Tekstili ve Pamuk Üretimi için Önemi’ ve ‘Sürdürülebilir Marka ve Üretimde GDO’suz Pamuğun Yeri’ başlıklı iki panel gerçekleştirildi.

Türkiye’nin önde gelen tekstil üreticileri GDO’suz Türk Pamuğu sertifikalarını almaya başladı

Yaptığı konuşmada Orta Anadolu olarak GDO’suz Türk Pamuğu sertifikasına sahip ilk denim üreticisi olmanın gururunu yaşadıklarını aktaran Sedef Uncu Akı; “Denimde sürdürülebilir uygulamaların ilerlemesi ve sektörümüzde Türkiye’nin dünya çapında söz sahibi olmasına katkıları olan bir denim firması olarak inancımız odur ki GMO Free Turkish Cotton Sistemi ile yerli ham madde ve üretimi desteklerken net pozitif bir denim ekosistemi yaratma misyonumuz daha da güçlenecektir” diye konuştu.

Akif Değirmendere ise konuşmasında SÖKTAŞ Tekstil’in sürdürebilirlik ile ilgili çalışmalarına uzun yıllardır devam ettiklerini ve bu çalışmalarının içerisinde ana ham maddeleri olan pamuğun sürdürülebilir olmasının çok büyük önem taşıdığına değindi. Pamuk üretiminde oluşan çevresel etkilerin azaltılması adına güzel sonuçlar aldıklarını ve bunları izlemeye devam ettiklerini dile getiren Değirmendere sözlerini şöyle sürdürdü: “Sürdürülebilir ham madde konusunda yeni bir standart olan GDO’suz Türk Pamuğu standardını destekleyerek sertifikasyonunu almış bulunmaktayız. Bundan sonra sürdürülebilir Türk pamuğunun gelişimi adına yapılacak olan tüm çalışmalara destek vereceğiz. GDO’suz Türk Pamuğu standardının ve sertifikasyonun tekstil sektörümüze hayırlı olmasını diliyoruz.”

GDO’suz Türk pamuğu küresel pazarda markalaşıyor

“GDO’suz Türk Pamuğu Markasının Türk Tekstili ve Pamuk Üretimi için Önemi” konulu ilk oturumun moderatörlüğünü üstlenen Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, Türkiye’de üretim yapan büyük tekstil firmalarından Orta Anadolu ve SÖKTAŞ’ın marka sertifikasını almış olmalarının kendilerine büyük bir güç kattığını belirtti. “Bundan sonra ise markamızın izlenebilirliğini güçlendirmek için tohumdan başlayarak üretim parseli, çiftçi ve çırçır aşamalarının şeffaf bir şekilde sürece dahil edilmesi gerekiyor. Bununla ilgili olarak bakanlıkların bizlere verdiği destek ve yol göstericilik 2023 yılında amacımıza ulaşmamızı kolaylaştıracak” diyen Balçık, 2023 yılı ile birlikte büyüme sürecini başlatmış olacaklarını sözlerine ekledi.

GDO’suz Türk pamuğunun markalaşması tekstilde rekabet gücünü artıracak

Projeye dahil olan kurumların ortaklığıyla kurulan GDO’suz Pamuk A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, Türkiye’nin tekstil üretiminde olduğu kadar pamuk üretiminde de oldukça önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin 1 milyon ton civarında pamuk üretiminin olduğunu ve GDO’suz (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) üretimde de dünyada birinci sırada yer aldığını aktaran Kocagöz; “Tarım ve Orman Bakanlığımızın yıllar önce almış olduğu çok doğru bir karar ile GDO’lu pamuk üretimi ve tohum ithalatı ne mutlu ki yasak. İşte bu sayede ülkemizdeki konvansiyonel tohum çeşitliliği kirlenmedi ve GDO’suz pamuk üretimimiz artmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

GDO’suz tohumları korumanın sürdürülebilir pamuk üretimi için önemli olduğunu söyleyen Kocagöz, GDO’lu tohumların girdiği ülkelerde GDO’suz tohumların mutlaka kirlendiğini ve bir daha özüne dönemediklerini belirtti. Bunun ise onları GDO’lu tohum ile pazarı eline geçiren şirketlere bir anlamda mahkum ettiğine dikkat çeken Kocagöz; “Böylece ulusal çeşit ve kalitedeki üretiminiz sürdürülebilir olmaktan çıkıyor. Bugüne dek bu üçlü ortaklık sayesinde kurulan GDO’suz Pamuk A.Ş. ile sertifikaya yetkili kuruluşlar onaylandı ve tüm sistem Türk tekstil ürünlerine bu sürdürülebilir markayı taşımaya hazır hale getirildi.”

Çalışma kapsamında pamuk üretiminden tüketiciye kadar olan zincirde sertifika kuruluşlarının markanın kontrol ve denetimini yapacağını kaydeden Kocagöz, Türkiye’ye özel bu markayla tekstilde rekabet gücünün artacağını sözlerine ekledi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler