GAİB, Tex-stain sürdürülebilirlik projesini duyurdu

Yazar:

Home Page » Green Times » GAİB, Tex-stain sürdürülebilirlik projesini duyurdu

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GAİB) ‘Tex-stain: Tekstilde Sürdürülebilirlik’ adıyla bir UR-GE projesinin uygulanması kararı aldığını açıkladı. T.C. Ticaret Bakanlığının ‘Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) Proje Desteğine İlişkin Genelge’si kapsamında yer alan proje ile birliğe üye firmaların, üretim süreçlerini Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlu ve Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında yayımlanan düzenlemelere uygun hale getirmek üzere karşılaşacakları dönüşüm zorunlulukları konusunda farkındalıklarının artırılması amaçlanıyor. Proje ayrıca üyelerin uluslararası pazarlarda rekabet güçlerinin geliştirilmesi konusunda da bilinçlenmelerine katkı sağlayacak.

Tex-stain projesinde her faaliyet için toplam maliyetin %75’ini Ticaret Bakanlığı karşılayacak Görsel Kaynak: Freepik

GAİB’in Tex-stain projesinde her faaliyet için toplam maliyetin %75’ini Ticaret Bakanlığı karşılayacak

Proje süresi en fazla 3 yıl olarak belirtilirken, her bir alt faaliyetin Bakanlık onayına tabi olduğu açıklandı. Proje süresince gerçekleştirilmesi öngörülen her bir faaliyetin toplam maliyetinin %75’inin Ticaret Bakanlığı tarafından destekleneceği, %25’lik kısmının ise faaliyete katılım sağlayan firmalar tarafından katkı payı olarak tahsil edileceği bilgisi paylaşıldı.

UR-GE projelerinin uygulama aşamaları ve firmalara sağladığı avantajlar özetle şu şekilde belirtiliyor:

İhtiyaç Analizi: Projenin ilk aşaması olan ihtiyaç analizi faaliyeti kapsamında şirket, sektör, değer ve tedarik zinciri analizi yapılması suretiyle firmaların mevcut durumları belirlenerek firmalar için sürdürülebilirlik planı oluşturulacak, plan ile sürdürülebilirlik stratejisi hazırlanacak ve projenin yol haritası belirlenecektir.

Eğitim ve Danışmanlık Faaliyetleri: Proje yol haritası doğrultusunda firmalara, belirlenen ihtiyaçları esas alınarak eğitim ve danışmanlık programları düzenlenecektir. (Örneğin: Tekstil Ekolojisi, Karbon Ayak İzi Hesaplama, Su Ayak İzi Hesaplama, Enerji Verimliliği, Atık Yönetimi, Geri dönüşüm vb.)

İyi Uygulama Örnekleri-Yurtdışı Tesis Ziyareti: Proje kapsamında tekstilde sürdürülebilirlik alanında ilerleme sağlamış olan yurt dışında yerleşik tesisler ziyaret edilebilecektir.

Engin Buz
Engin Buzhttps://www.textilegence.com
Engin Buz, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. 2000 yılından sonra çeşitli yayıncılık şirketlerinde çalışmaya başlayarak kültür-sanat ve daha sonra ekonomi haberleri hazırlamıştır. 2009 yılından itibaren tekstil endüstrisine dönük yayınlarda editör olarak görev alan Buz, 2013 itibariyle kurulan Textilegence’de haber editörü olarak yer almaya başlamıştır. Engin Buz halen başta tekstil ve dijital baskı endüstrileri olmak üzere ekonomi haberleri hazırlamaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir