İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından düzenlenen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonunda yürütülen Futuretex İstanbul Kumaş Tasarım Yarışması kazananları açıklandı. 18 yıldır düzenlenen Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası katılımcılara açık olan kumaş tasarım yarışması, genç tasarımcıların yenilikçi tasarım ve fikirleriyle sektörün gelişimine katkı sağlamayı sürdürüyor. Futuretex, hem sektördeki deneyimli isimleri hem de sektöre farklı bir dinamik katmak isteyen gençleri bir çatı altında toplamasıyla katma değer yaratıyor.
Futuretex kazananlarının ödüllerini aldığı organizasyonda sektörün geleceğine vurgu yapan İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz; “Sektör olarak sadece yakın geleceği değil, yarınlarımızı da düşünüyoruz. Sektörümüzün geleceği ise tasarımdan geçiyor. İhracat birim fiyatlarımız da Türk kumaşının marka olduğunu bize gösteriyor. Tasarımı, katma değerli ihracatın kilit unsurlarından biri olarak görüyoruz. Geleceğin ve katma değerli ihracatın anahtarı tasarımda” dedi.
Genç tasarımcılara ödül yağmuru
Futuretex yarışmasında; Seçil San birincilik ve Singer özel ödülü, Gülşah Yılmaz ikincilik ve Arife Gedik üçüncülük elde etti. İpekyol özel ödülünün sahibi ise Betül Tezcan oldu. 200’ü aşkın başvurunun arasından seçilen finalistler, Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle yurt dışında eğitim ödülü ve 6 ay yabancı dil eğitimi ödülü almaya hak kazandı. Tasarımlarıyla başarı elde eden finalistler bu ödüllerin yanı sıra maddi teşvik de elde ettiler. Futuretex birincisine 200 bin TL, ikincisine 150 bin TL, üçüncüsüne ise 100 bin TL’lik ödül verildi. Ayrıca genç tasarımcılar kazandıkları ödüller sayesinde kendilerini geliştirebilmek için İstanbul Moda Akademisi’nde tasarım eğitimi de alabilecek.
Sektöre katkı sağlayan tasarımcıların gelişmesi için verilen ödüller bu kadarla bitmiyor. Yarışmada ilk beşe kalan finalistler, sektörün dünyanın önde gelen fuarlarından birini de ziyaret edebiliyor. Yarışmada tüm finalistelere dikiş makinesi hediye eden Singer ise genç tasarımcıları desteklediğini göstermiş oldu.
Futuretex yarışmasında sektörün durumunu değerlendiren Ahmet Öksüz şu açıklamalarda bulundu: “Türk tekstil sektörü olarak 2023 yılının sonunda ihracatı bir önceki yıl da olduğu gibi 13 milyar dolarla tamamlamayı hedefliyorduk ancak, küresel ticaret dar bir koridordan geçiyor. Şubat ayında yaşadığımız yüzyılın en büyük afeti diyebileceğimiz deprem felaketinden tekstil sektörümüz oldukça etkilendi. Tekstil sektörümüzün güzide şehri Kahramanmaraş merkezli depremin yarattığı büyük yıkım sebebiyle 2023 yılını, kayıp yıl olarak değerlendiriyoruz. Tekstil sektörü ihracatımızdaki gerileme yüzde 10 seviyelerinde. Ancak, en büyük ihracat pazarımız olan AB ve ABD’nin dünya genelinden yaptıkları tekstil ithalatlarındaki düşüş oranı çok daha yüksek. Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD, tekstil ithalatında yüzde 20’lik bir gerileme yaşamasına rağmen biz, bu pazarlarda paylarımızı koruyabildiğimiz için mutluyuz.”
Katma değer yaratan tasarımlar sektörü geliştiriyor
Ödül töreninde açılış konuşması yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, her yıl daha da güçlenen tasarım kapasitemizle, tekstil ve hazır giyimde ülkemizi üst seviyelere çıkaracağımızın altını çizdi. Tasarımın değer üzerinde net bir çarpan etkisi olduğu ifade eden Gültepe, inovasyon ve markalaşmayla bu etkinin daha da arttığını sözlerine ekledi.
İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz ise gençlerin sektörün geleceği olduğunu şu sözlerle ifade etti: “Gelecekte Türk tekstil sektörünün küresel pazarlarda güçlü bir şekilde var olabilmesi için tasarım çok büyük önem taşıyor. Genç yetenekleri sektörümüze kazandırarak, tasarım algımızı güçlendirerek sektörümüzü çok daha ilerilere taşıyacağız.”