Dünyanın önde gelen otomasyon teknolojileri ve teknik eğitim tedarikçisi, Festo, katıldığı ITMA 2019 fuarında, tekstilcileri Salon 7’deki standında tekstil üretiminde daha fazla otomasyon ve dijitalleşmeye dönük çözümlerini keşfe davet etti. Fuar boyunca otomasyon çözümlerini ve bileşenlerini ziyaretçilerine anlatan firma, düzenlediği bir basın toplantısı ile ilgi çekici yenilikleri hakkında bilgi verdi.
4 ana segmentte ürünün gösterildiği Festo standında, ilk önce çekirdek teknolojileri olarak kabul edilen basit hareket ihtiyaçları için geliştirilen çözümler yer aldı. Yüksek kalite ve cazip fiyat özelliğindeki bu bileşenler içinde firmanın 2.200’den fazla ürünü bulunuyor ve bunlarla bir tekstil firması gereksinimlerinin %80’inden fazlasını kolayca karşılayabiliyor. Stanttaki bir başka odak noktası ise Endüstri 4.0 çözümleri oldu. Mekanik sistemden buluta doğru geçişin çözümlerini kapsayan bu ürünlerde firmanın IoT ağ geçidi CPX-IOT ile güvenli bulut yolunun açıldığı gösterildi.
Geleceğe dönük bir başka yenilik ise BionicCobat oldu. İnsan-robot işbirliği için hassas bir yardımcı olan bu ürün, tekstil sektöründeki basit besleme görevlerinden tehlikeli veya monoton işlemlere kadar birçok işi gerçekleştirebiliyor. Böylece çalışanların hem iş yükü azaltılıyor hem de güvenliği arttırılıyor. Festo standındaki yenilikçi bir başka ürün ise pnömatik kas oldu. Bu ürün örneğin çözgü leventlerinin hassas bir şekilde sıkıştırılması için pnömatik bir yay olarak idealdir. Pnömatik kas, bir membran büzülme sistemidir, yani baskı altında büzülen bir tüptür. Bu eşsiz yenilik, takviye ve dayanıklılık için esnek bir boruyu elyaflarla ve elmas/baklava şeklindeki bir kumaşla birleştiriyor.
Tekstil için ‘Festo Otomasyon Yıldızları’
Festo, 2200’den fazla bileşeni içeren temel ürün yelpazesi ile tekstilcilerin artan rekabet ve düşen karlılık karşısında daha verimli ve daha düşük maliyetli üretim taleplerine yanıt veriyor. Firmanın ‘Otomasyon Yıldızları’ olarak nitelendirdiği pnömatik ve elektrik kontrol gamındaki bu ürünler içinde basınçlı hava hazırlığı, silindirler, vanalar, boru ve bağlantı parçaları ile aksesuarlar bulunuyor.
Tekstil üreticilerinin artan rekabet ve düşen karlılık karşısında daha verimli ve düşük maliyetli üretim taleplerine ‘Otomasyon Teknolojisindeki Yıldızlar’ olarak nitelendirdiği ana ürün yelpazesiyle yanıt veriyor. Firma, ring ve kompakt eğirme makinelerinin zorlu çalışma koşulları açısından ihtiyaç duyduğu sağlam standart otomasyon bileşenleri geliştiriyor, üretiyor ve pazara sunuyor. FESTO’nun geliştirdiği pnömatik silindirler hem laboratuvarda hem de pratik uygulamada üstün dayanıklılıklarını milyonlarca kez gösterdi. Bu ürünler içinde DSNU (yuvarlak silindir), DSBC (ISO silindir) ve kendini ayarlayan tamponlama sistemi PPS’e sahip ADN (kompakt silindir) bulunuyor.
Aynısı, Festo’nun ürettiği VUVS valfleri ve VTUF valf terminalleri için de geçerlidir. Pnömatik kontrol devresi, Festo’nun MS serisinin esnek ve modüler servis üniteleri ile uygun boru ve bağlantı parçaları ile tamamlanmaktadır. Pozisyonlara kesin bir yaklaşım gerekiyorsa, seçimin çözümü Optimize Edilmiş Hareket Serisi’nden elektrikli silindir EPCO’dur. Çünkü pnömatik bir silindir kadar kolay kullanılabilir.
Gözlü ilik üretiminde üstün hız
İlikler tekstil ürünlerinde işlevsel olduğu kadar görsel bir unsur olarak yer alır. Festo’nun VUVG solenoid valfları sayesinde, Dürkopp Adler’in otomatik gözlü ilik makinesi 581 ile bir ilik oluşturmak dört saniyenin altındadır. 581 ilik makinesi modelinde VUVG tipi solenoid valfi, tüm pnömatik işlevleri kontrol ediyor. Farklı ilik formlarını bıçakları değiştirmeden kesebilen çok işlevli modern dikiş makinesinin önemli bir bileşeni olarak Festo’nun VUGS solenoid valfleri öne çıkıyor. Kompakt yapıya ve yüksek akış hızına sahip bu valfler sadece yeni ürünlere değil, aynı zamanda mevcut otomatik dikiş makinelerine de entegre edilebiliyor.
BionicCobot ile yüksek seviyede otomasyon
Küresel pazarda artan işgücü maliyetleri tekstil üretiminde daha fazla akıllı otomasyon çözümlerine talep yaratıyor. Festo, ITMA 2019 fuarında tekstil endüstrisi için devrimci bir çözüm olarak, BionicWorkplace konsept çalışması içinde BionicCobot ’ı tanıttı. Çok sayıda sensöre ve gerekli zekaya sahip olan BionicWorkplace konseptinde pnömatik olarak çalışan BionicCobot robotu önemli bir yere sahip. Hava basıncını kullanarak hareket eden BionicCobot, böylece insanlarda doğrudan ve güvenli bir etkileşim içine girebiliyor.
Doğal hareket kalıpları ve kullanılan esnek pnömatik bileşenler sayesinde biyonik hafif robotlar insanlar ve robotlar arasında güvenli işbirliği için idealdir. Bu robotlar özellikle monoton veya tehlikeli faaliyetleri gerçekleştirmek için yardımcı sistemler olarak hizmet görüyor. Motorlar, miller, frekans dönüştürücüler ve yer değiştirme kodlayıcıları dahil olmak üzere yedi eksene sahip BionicCobot, klasik robot konseptlerinin daha ucuz bir alternatifidir. Özel olarak geliştirilmiş bir grafik kullanıcı arayüzü aracılığıyla sezgisel olarak çalışan BionicCobot, uygulamaya bağlı olarak çeşitli kıskaçlarla donatılabiliyor.
Festo nesnelerin interneti ve Endüstri 4.0 için anahtar teslim çözümleri
Firmanın sunduğu bu alandaki kapsamlı akıllı çözümler içinde yazılımlar öne çıkıyor. Online Kullanma Kılavuzu (Handling Guide Online) eksen sistemlerinin hızlı tasarımı ve siparişi için geliştirildi. Festo Tasarım Aracı 3D ise tek tek bileşenleri pnömatik modüllerde birleştirmek için çalışıyor. Bu araç, her bir bileşenin net bir şekilde tanımlanması için ürün anahtarıdır. Bir dijital ikiz olarak ve Festo Hareket Terminali (Festo Motion Terminal) gibi uygulama tabanlı ürünlerde kullanılabilir.
Makine ve tesisatın hızlı ve kolay bir şekilde standartlara uygunluğunu belgelendirmek için FluidDraw 365, tasarımcıların devre şemalarını daha güvenli ve daha verimli bir şekilde oluşturmasını sağlıyor.
CPX-IoT ağ geçidi ile Festo, makine ve sistem üreticileri ve son müşterilerin genel ekipman verimliğini önemli ölçüde artırmalarını sağlayacak güvenli bir buluş çözümünün yolunu açtı. IoT ağ geçidi CPX-IOT, CPX/MPA vana terminali, MSE6-E2M enerji izleme modülü veya taşıma sistemleri gibi saha seviyesindeki bileşenleri ve modülleri OPC UA arayüzleri üzerinden Festo Cloud’a bağlıyor. Bulut verilerin işlenmesine ve izlenmesine olanak verir. Bu da trend analizlerinin yapılmasını ve kaza durumunda erken uyarı sistemlerinin ve otomatik bildirimlerin kurulmasını sağlar. IoT ağ geçidi, bulutu bir denetleyiciye bağlar, ilgili bilgilerin doğru biçimde doğru zamanda iletilmesini mümkün kılar.
IoT ağ geçidi CPX-IOT ile her Festo bileşeni için önceden yapılandırılmış panolara ve ek özelleştirmelere sahip olmak mümkündür. Kontrol paneli web tarayıcısından görüntülenir ve diyagramlar ile trafik ışıkları içeriyor.
VTEM ile dijital ve pnömatik birleşiyor
Firmanın Endüstri 4.0 için geliştirdiği ilk ürünlerden olan Festo Hareket Terminali VTEM, dijitalleşme ve pnömatiği birleştiriyor. Hızla aktif olan yazılım uygulamaları esnekliği ve enerji verimliliğini arttırıp üretim süreçlerini hızlandırarak pnömatik alanında devrim yaratıyor. Bu aynı zamanda tekstil makinelerinin yapımı ve işletilmesi için de birçok fayda sağlıyor. VTEM, 50’den fazla ayrı parçanın yerini alabilen uygulamalarla pnömatikleri Endüstri 4.0’a taşıyor. Yazılım uygulamaları ile birlikte, artık tek bir donanım parçası ile tüm değer zinciri basitleşiyor.