Avrasya Bölgesi’nin önde gelen baskı ve endüstriyel reklam fuarı FESPA Eurasia 2024 yılındaki edisyonu için yenilenen tarihi ile profesyonelleri ve yatırımcıları yenilikçi teknolojilerle buluşturmaya hazırlanıyor. 11-14 Eylül tarihleri arasında İFM’de düzenlenecek olan fuarda yapay zekanın baskı endüstrisinde devrim yaratan uygulamaları ön plana çıkacak. Ziyaretçiler geniş format dijital baskı, serigrafi baskı, tekstil baskı ve endüstriyel reklama yönelik kapsamlı teknolojileri ve çözümleri fuarda keşfedebilecek.
“FESPA Eurasia gibi platformlarda yer almak, bu dönüşüm sürecinde önemli avantajlar sağlayacaktır”
Sektörü A’dan Z’ye dönüştürmesi beklenen yapay zekâ teknolojilerine adaptasyonun çok önemli olduğunu vurgulayan FESPA Eurasia Genel Müdürü Levent Olcayto, yapay zekâ teknolojilerinin iş süreçlerini optimize etme, maliyetleri düşürme ve müşteri memnuniyetini artırma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekti. İlk adımda bu teknolojilerin küçük ölçekli projelerde test edilebileceğini, başarılı sonuçlar elde edildiğinde daha geniş uygulamalarda kullanılabileceğini dile getiren Olcayto sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitim programlarına katılarak ekipleri bu yeni teknolojiler hakkında bilgilendirmek ve onları bu değişime hazırlamak da kritik öneme sahip. Ayrıca, sektördeki gelişmeleri ve en iyi uygulamaları takip etmek için FESPA Eurasia gibi platformlarda yer almak, bu dönüşüm sürecinde önemli avantajlar sağlayacaktır. Teknolojinin sunduğu bu fırsatları değerlendirmek, işletmelerin rekabet gücünü artıracak ve gelecekteki başarısını garantileyecektir.”
Yapay zekâ ile baskı endüstrisini dönüştürmenin 7 yolu
Uzun süredir dijitalleşme sürecinde olan baskı endüstrisi, yapay zekâ ile hem prosesi hem de uygulamaları yeniden tanımlayacak bir sürece giriyor. 7 adımda bu dönüşüm şöyle özetlenebilir:
- Rutin görevlerin otomasyonu: Yapay zekâ destekli sistemler, baskı işlemini ve yönetimini otomatikleştirerek süreci hızlandırıyor, personelin daha yaratıcı işlere odaklanmasına fırsat veriyor.
- Öngörülebilir maliyet tasarrufu: Yapay zekâ, veri analizi yoluyla ekipmanların arıza ve bakım süreçlerini tahmin ederek maliyetleri azaltıyor. Bu sayede beklenmedik yüksek maliyetli kesintiler olmadan bakım süreçleri kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor.
- Gelişmiş baskı kalitesi: Yapay zekâ, çeşitli parametreleri gerçek zamanlı olarak optimize ederek baskı kalitesini artırabilir. Gelişmiş imaj tanıma ve işleme algoritmaları baskı hatalarını algılayıp düzelterek, renk dengesini, kontrastı ve diğer ayarları en iyi sonuçlar için ayarlayabilir.
- Atıkların azaltılması ve sürdürülebilirlik: Baskı endüstrisi açısından sürdürülebilirlik artan bir endişe kaynağı oluşturuyor ve yapay zekâ israfın azaltılmasında önemli bir rol oynayabilir. Yapay zekâ algoritmaları tüketilen kağıt, kumaş, boya ve diğer kaynakların miktarının en aza indirilerek malzeme kullanımını optimize edebilir.
- Yapay zekâ destekli analizler: Yapay zekâ destekli veri analizleri operasyonların çeşitli yönlerine ilişkin daha derin bilgi sağlayarak, hem verimlilik hem de pazar analizleri konusunda yardımcı olabilir.
- Kişiselleştirilmiş pazarlama ve müşteri katılımı: Yapay zekâ müşteri verilerinin analizini yaparak kişiye özel deneyimler yaratmada rol alabilir.
- Akıllı belge işleme: Yapay zekâ, belgelerin işlenme biçimini dönüştürerek büyük hacimli bilgilerin daha hızlı ve daha doğru işlenmesini sağlar. Akıllı belge işleme (IDP) sistemleri, manuel veri giriş ihtiyacını ve hatalarını ortadan kaldırır.