Fashion for Good’dan Hintli tekstilcilere ‘tekstil atığı’ çağrısı

Yazar:

Ana Sayfa » Green Times » Fashion for Good’dan Hintli tekstilcilere ‘tekstil atığı’ çağrısı

Küresel bir girişim olan Fashion for Good, Hintli tekstil ve hazır giyim üreticilerini ve tedarik zincirinde yer alan paydaşları, Hindistan’daki tüketici öncesi tekstil atığı akışlarının anlaşılmasına yardımcı olmak için önemli bilgileri sağlamada gönüllü olmaya davet ediyor. Fashion for Good’un adidas, Levi Strauss & Co., PVH Corp., Arvind Limited, Birla Cellulose, Welspun India ve önemli teknoloji partneri Reverse Resources ile birlikte başlattığı Sorting for Circularity India (Hindistan Döngüsellik için Sınıflandırma/Tasnif) projesi, Laudes Vakfı tarafından sağlanan katalitik finansman yoluyla destekleniyor. Bu proje kapsamında; kapasiteler, yapılar, malzeme türleri, mevcut tedarik zinciri, zorlukları ve Hindistan’daki fırsatlar dahil olmak üzere tüketici öncesi atık akışının mevcut tekstil atığı ortamının anlaşılması amaçlanıyor.

Fashion for Good bunu başarmak için, yerel danışmanlık ve araştırma paydaşları Sattva Consulting ve Saahas Zero Waste ve Reverse Resources ile birlikte bir çalışma yürütüyor ve fabrikalarda/birimlerde üretilen tekstil atıklarıyla ilgili bilgileri gönüllü olarak paylaşmaları ve desteklerini sunmaları için insanlara ulaşıyor. Bunun, Hindistan’daki tekstil atık malzeme akışının belirlenmesine ve atığın izlenmesi, düzenlenmesi ve geri dönüştürülmesi için gereken çözümlerin saptanmasına yardımcı olması bekleniyor.

Laudes Foundation Malzeme Başkanı Anita Chester; “Fosil yakıt bazlı sentetik malzemeler, yenilikler büyütülmedikçe, pazardan satın alma olmadıkça ve tedarik zinciri altyapısı geliştirilmedikçe modaya hükmetmeye devam edecek. Fashion for Good ve Reverse Resources’ın sektördeki döngüsel malzemelerin potansiyelini ortaya çıkarmak için gereken yaratıcılığı ve ustalığı ilerletmek için iş birliği yaptığını görmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Tüketici sonrası tekstil atığı sınıflandırması, CREDIT: COURTESY OF SAAHAS ZERO WASTE

Milyonlarca tonluk tekstil atığı Hindistan’a gidiyor

Hindistan, tekstil ve hazır giyim ihracatında dünyada altıncı sırada yer alıyor. Ülkede tekstil ve hazır giyim sektörü, 45 milyon kişiye ve ilgili sektörlerden 100 milyon kişiye doğrudan istihdam sağlayarak tarımdan sonra en çok istihdam yaratan ikinci sektör konumunda bulunuyor. Hindistan’daki yerli hazır giyim ve tekstil endüstrisi, ülkenin GSYİH’sına %5, değer olarak endüstri üretiminin %7’sine ve ülkenin ihracat kazancının %12’sine katkıda bulunuyor.

Hindistan’ın bir tekstil üretim ve tüketim pazarı olarak konumu, beraberinde büyük miktarda atık akışı getiriyor. Tüketici öncesi atıklar yalnızca kısmen geri dönüştürülürken, geri kalan kısım çoğunlukla düşük kaliteli ürünlere dönüştürülüyor. Diğer taraftan, tüketici sonrası evsel atıkların izlenmesi son derece zor olurken, bunların geri dönüşümü için önemli olan atıkları, miktarları, yapıyı ve diğer faktörleri anlamak için mevcut veriler sınırlı kalıyor.

Hindistan ayrıca, ithal edilen ve çeşitli merkezler aracılığıyla elle ayrıştırılan, değeri 100 milyon Euro’yu aşan milyonlarca tonluk, küresel tüketici sonrası tekstil atığının en büyük alıcılarının başında geliyor. Evsel atıklara benzer şekilde, ithal edilen bu atık hakkında ise sınırlı bilgi bulunuyor. Doğru bilgi eksikliğinin yanı sıra, büyük hacimlerde ayrılmış ham maddelere ihtiyaç duyan geri dönüşümcüler için kaliteli tekstil atıklarının erişilebilir olmasını sağlamak için malzemeleri organize eden, kategorize eden ve sınıflandıran hiçbir teknoloji şu anda mevcut bulunmuyor. Bunlar geri dönüşümcülerin karşılaştığı tek zorluk olmamakla birlikte, Hindistan’da kimyasal geri dönüşüm teknolojilerinin büyümesinin önünde önemli bir engel teşkil ediyor.

Fashion for Good’dan Hintli tekstilcilere ‘tekstil atığı’ çağrısı

“Hindistan global tüketici sonrası tekstil atıklarının varış noktası olarak da kritik bir merkez”

Fashion for Good Genel Müdürü Katrin Ley Hindistan’ın, yalnızca tekstil üretimi ve tüketimi için değil, aynı zamanda global tüketici sonrası tekstil atıklarının varış noktası olarak da kritik bir merkez olduğunu belirtti. Ley bu projenin, bu önemli pazarın büyüklüğünü anlamak ve endüstrinin bu kullanılmayan kaynağın zenginliğinden faydalanması için teşvik, araç ve olanakları sağlamak açısından oldukça önemli olduğunun altını çizdi.

Reverse Resources CEO’su Ann Runnel küresel moda endüstrisi %100 döngüselliğe doğru sağlam bir yolda ilerlerken, yolculuğa başlayan üreticiler için şaşırtıcı iş fırsatları ve düşük maliyetli hedefler olduğuna dikkat çekti. Runnel; “Bunlardan biri, Bangladeş’teki çalışmalarımızda gördüğümüz gibi, tekstil atık akışlarını gerçek zamanlı olarak görünür kılmak ve bu akışların döngüsünü şeffaf bir şekilde kapatmak için akıllıca hareket etmek adına dijital araçlar kullanmaktır. İyi planlanmış iş birliğinin ve ortak hedef belirlemenin dijitalleşmenin yardımıyla ne kadar güçlü olabileceğini göstermek için Hindistan’da kolları sıvamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Yağmur Melis Şimşek
Yağmur Melis Şimşekhttps://www.textilegence.com/
Yağmur Melis Şimşek, Saint-Benoît Fransız Lisesi’nde eğitim görmüş, ardından Anadolu Üniversitesi’nde iki yıllık Fotoğrafçılık Bölümü’nü tamamlamıştır. Daha sonra lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde sürdürmüş, mezuniyetin ardından ise 2017 yılında iş hayatına atılmıştır. Pek çok farklı projede, fotoğrafçılık ve grafik tasarımcılığın yanı sıra teknoloji alanında içerik ve haber yazarlığı gibi çeşitli pozisyonlarda yer alan Şimşek, 2021 yılından bu yana Textilegence’da dış haberlerde yardımcı editör olarak görev yapmaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!