11.8 C
İstanbul
Cumartesi, Aralık 21, 2024

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yayınlandı

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yılı tekstil...

Yılın ilk 10 ayında Türkiye’nin Mısır’a tekstil ihracatı %30 arttı

İTHİB’in yayınladığı ‘Tekstil ve Ham Maddeleri Sektörü...

ABD başkanlık seçimi sonuçları Türkiye’deki ihracatçılara umut oldu

Tüm dünyayla birlikte Türkiye’nin de yakından takip...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Ezber bozan Mimaki teknolojileri ITMA 2023 ziyaretçilerini kendine hayran bıraktı  

ITMAEzber bozan Mimaki teknolojileri ITMA 2023 ziyaretçilerini kendine hayran bıraktı  

- Haber Sponsoru -

Dijital baskı makineleri, kesim plotterları ve 3D baskı modellerinin lider üreticilerinden Mimaki, katıldığı ITMA 2023 fuarında hem yenilikçi çözümleri hem de stant konsepti ile sürdürülebilirlik odaklı olduğunu gözler önüne serdi. Mimaki standında kompakt tasarımı ve yüksek üretim kapasitesi ile Tiger600-1800TS ve özel boya sirkülasyon sistemiyle sunulan DTF baskı makinesi öne çıkarken, fuar boyunca uygulamalı olarak gösterilen kumaştan süblimasyon baskı silme işlemi ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Fuarda sergilenen Mimaki teknolojilerinin detaylarını ve ITMA 2023 izlenimlerini Mimaki Europe (EMEA) Satıştan Sorumlu Genel Müdürü ve Mimaki Eurasia Genel Müdürü Arjen Evertse ile konuştuk.

İtalya ve Hindistan başta olmak üzere Pakistan, Brezilya, İtalya ve Türkiye’den de çok sayıda ziyaretçinin Mimaki standına yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Evertse, katıldıkları fuarların temalarında temelde inovasyon, sürdürülebilirlik ve iş birliği olmak üzere 3 ana noktanın ön plana çıktığını dile getirdi. Bu nedenle ITMA 2023 fuarında da stant konseptlerini yine bu çerçevede şekillendirdiklerini belirten Evertse, özellikle iş birliğinin önemine vurgu yaptı: “Mimaki olarak biz daima yeni teknolojiler üretiyoruz, ancak bizler gibi kendi alanında yetkin olan diğer firmalarla yapılan çalışmalar daha iyi ve etkili sonuçlar ortaya çıkarıyor. Yine ürettiğimiz teknolojiler ancak amacına hizmet ettiğinde, yani kullanıldığı ölçüde bir anlam ifade ediyor. Dolayısıyla tasarımcıların ve mevcut müşterilerimizin Mimaki teknolojileriyle bastığı nihai ürünlerin sergilendiği ve hikayelerinin anlatıldığı özel sergi alanlarımız stand konseptimizin vazgeçilmez bir parçası.”

Mimaki Europe (EMEA) Satıştan Sorumlu Genel Müdürü ve Mimaki Eurasia Genel Müdürü Arjen Evertse

“Süblimasyon baskının avantajlarını karışım kumaşlar için pigment baskıda sunuyoruz”

Arjen Evertse bugün gelinen noktada pazarda polyester yerine karışım kumaşlara yönelik bir talep olduğuna dikkat çekerek, bunun da yalnızca polyester kumaşlarda kullanılabilen süblimasyon baskıya alternatif bir çözüm gerektirdiğini söyledi. Pigment baskının bu noktada en ideal çözüm olarak öne çıktığını belirten Evertse sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak pigment baskının da süblimasyona göre özellikle sürdürülebilirlik anlamında bazı dezavantajları var. Süblimasyon kağıda baskı olduğu için daha az yatırım ve daha az bilgi birikimi gerektiriyor ve makine daha az yer kaplıyor. Pigment ise direkt kumaşa baskı olduğu için çok daha büyük bir yatırım ve bilgi gerektiriyor ve makine çok daha fazla yer kaplıyor. Dolayısıyla bu da üretimin belli ülkelerde toplanmasına yol açıyor ve ülkeler, hatta kıtalar arası nakliye gerektiriyor ki bu karbon ayak izinin önemli ölçüde artması anlamına geliyor. Biz Mimaki olarak süblimasyon baskının tüm bu avantajlarını karışım kumaşlar için pigment baskıda sunuyoruz. Süblimasyon baskıda nasıl kağıt üzerine basıp bir ön işlem ve son işlem olmadan baskıyı polyester kumaşa transfer edebiliyorsak, şu an aynı prosesi kendi ürettiğimiz pigment boyayı kullanarak Coldenhove’nin ürettiği Texcol isimli özel bir transfer kağıtla karışım kumaşlara transfer ederek gerçekleştirebiliyoruz.”

Mimaki portföyünün en hızlı yeni üyesi: Tiger600-1800TS

Mimaki’nin bugüne kadarki en hızlı baskı makinesi Tiger600-1800TS’nin ITMA 2023 fuarında büyük ilgiyle karşılandığını anlatan Arjen Evertse, bu yeni süblimasyon transfer baskı makinesinin saatte maksimum 550 m2 hıza ulaşabildiğini söyledi. Yalnızca bir operatörün bu makineden iki veya üç tanesi için yeterli olacağını belirten Evertse; “10 kg’lık boya tankları, boya değişimi için operatörlere geniş bir zaman kazandırıyor. Tiger600-1800TS’nin diğer bir avantajı da makine boyutunun üretim kapasitesine göre oldukça küçük görünmesi. Hatta fuarın ilk gününde makine kompakt görünümünden dolayı ziyaretçilerin ilgisini yeterince çekemedi. İkinci gün üzerine 550 m2/saat yazdıktan sonra herkes durup incelemeye başladı” dedi. Avrupa’daki beta alanlarında yapılan denemeler sonucu aldıkları geri bildirimlerle Tiger600-1800TS’nin son halini alacağını belirten Evertse, Ekim ayında makineyi satışa çıkarmayı planladıklarını açıkladı.

Mimaki portföyünün en hızlı yeni üyesi: Tiger600-1800TS

DTF’de Mimaki farkı

Yoğun olarak su, boya ve zararlı kimyasal ürünlerin kullanıldığı serigrafinin çevresel kirliliğe sebep olduğunu aktaran Arjen Evertse, doğrudan filme baskının (DTF) bu yöntemin dijitalleşmesini sağlayarak daha sürdürülebilir bir proses sunduğunu dile getirdi. Pazarda çok sayıda DTF çözümü olduğuna değinen Evertse: “Pazardaki mevcut DTF sistemlerinin tamamı açık sistem dökme boya kullanıyor. Bunun tozu havaya karışabiliyor, bazen de baskı makinesi bu boyayı kaldırabilecek kapasitede olmuyor ve dolayısıyla sorunlara yol açıyor. Mimaki olarak biz yeni bir boya sirkülasyon sistemiyle kendi DTF makinelerimizi geliştirdik ve pazarda büyük bir fark yarattık. Şu anda DTF baskı makinelerimize büyük bir ilgi var, zaten yüksek bir beklentimiz vardı ancak bunun da üzerinde bir sipariş aldık.”

“Nihai amaç sürdürülebilirlik ise yeri geldiğinde tüketici tercihleri de sorgulanmalı”

Pigment boya ile yapılan baskılarda renklerin diğerlerine kıyasla daha soluk bir görünüme sahip olduğunu belirten Arjen Evertse, tüketicilerin canlı renklere olan talebinin pigment baskıya geçişi olumsuz anlamda etkileyebildiğine ya da pigment baskı sonrası ek işlem ihtiyacı yarattığına dikkat çekti. “Eğer mevcut koşullarda pigment boya ile çevreye zarar vermeden baskıyı mümkün kılan bir teknoloji geliştirilemiyorsa ve nihai amacın da sürdürülebilirlik olduğu göz önüne alınırsa, bu noktada belki de çözümü tüketici tarafında aramak gereklidir. Tasarımcıların renk tercihleri de şüphesiz ki bu konuda etkili olacaktır” diyen Evertse, üreticisinden, baskı profesyoneline, tasarımcısından tüketicisine herkesin bu ortak amaç doğrultusunda hareket etmesinin önemini vurguladı.

Ezber bozan Mimaki teknolojileri ITMA 2023 ziyaretçilerini kendine hayran bıraktı  

“Tekstil baskısında dijitalleşme Mimaki ile başladı, Mimaki ile devam ediyor”

“Tekstil baskısının dijitalleşmesinin en başında Mimaki vardı” diyen Arjen Evertse, bugüne gelindiğinde tekstil baskısında dijitalleşmenin çift haneli artışla birlikte toplam baskı içinde hala düşük bir orana sahip olduğunu söyledi. Daha sürdürülebilir ve kolaylaştırılmış teknolojik çözümleriyle Mimaki’nin bu oranları artırmak için çalıştığını söyleyen Evertse, bu anlamda ITMA 2023’te tanıttıkları ve kumaş üzerindeki desenin defalarca silinip tekrar basılmasını sağlayan sıra dışı Neo-Chromato Process Teknolojisi hakkında şu detayları paylaştı: “Öncelikle süblimasyonla basılmış polyester kumaşın üzerine bir sıvı uyguluyoruz. O sıvının üzerine bir absorber koyuluyor. Sıvı, ısı ile birlikte süblimasyon prosesinin geri çevrilmesini sağlıyor. Yani tekrar buharlaşarak yukarıdaki absorber’a ulaşıyor ve baskıyı tamamen kumaştan çıkarıyor. Elinizde bembeyaz bir kumaş kalıyor. Esasen bildiğimiz süblimasyon prosesini tersine çevirmiş oluyoruz. Yaptığımız testlerde aynı kumaşta 20 kez bu işlemi gerçekleştirdik ve kumaşta herhangi bir deformasyon gözlemlemedik. Bu yöntem özellikle tekstil tabela (soft signage) alanında oldukça fayda sağlayacak. Örneğin fuarda yer alan baskılı polyester kumaştan banner’ları fuar bitiminde bu yöntemle temizleyip yeni bir etkinlik için tekrar kullanabilirsiniz.” Tekstil baskı sektöründe ses getirecek bu prosesi bir yıl içerisinde ticarileştirmeyi planladıklarını aktaran Evertse: “Tekstil baskısında dijitalleşme Mimaki ile başladı, Mimaki ile devam ediyor. Yenilikçi vizyonumuz ve teknolojilerimizle sektörün sürdürülebilir dönüşümünde öncülük etmeye ve bu alandaki iş birliklerimize devam edeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler