10.1 C
İstanbul
Perşembe, Kasım 28, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektörü İlk Bilimsel Raporu açıklandı

GüncelEndüstriyel Reklam Ürünleri Sektörü İlk Bilimsel Raporu açıklandı

- Haber Sponsoru -

Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektörü İlk Bilimsel Raporu açıklandı
Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektörü İlk Bilimsel Raporu açıklandı

Endüstriyel reklam sektörü ilk bilimsel raporuna kavuştu. Sektörün hem mevcut yapısına hem de sektörün beklentilerine ışık tutan Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektörü Raporu, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) kurduğu İstanbul Düşünce Akademisi’nin (İDA) öncülüğünde, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi ile Açıkhava Reklamcıları Derneği’nin (ARED) desteğiyle hazırlandı. Rapora göre sektörde toplam 11 bin 712 firma faaliyet gösteriyor, 124.191 kişiye istihdam sağlanıyor ve yıllık 9.1 milyar lira ciro elde ediliyor.

Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektörü Raporu İTO’da 8 Eylül 2019’da gerçekleştirilen bir törenle kamuoyuna sunuldu. Törene İTO yönetiminin yanı sıra ARED yetkilileri ve reklamcılık sektörü profesyonelleri katıldı. Raporun sunuş konuşmasını yapan İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, endüstriyel reklam ürünleri sektörünün büyüdüğünü belirterek konuşmasına şöyle devam etti; “Sektörde 100 bin 663’ü İstanbul’da olmak üzere, 124 bin 191 kişi istihdam ediliyor. 6.8 milyar lirası İstanbul, 1 milyar lirası ise İzmir kaynaklı, toplam 9.1 milyar lira ciro gerçekleştiriliyor.”

Endüstriyel reklam ürünleri sektörünün ihracatı ithalatını geçiyor

Endüstriyel reklam ürünlerinin hem iç hem de dış mekanlar dahil olmak üzere çok geniş bir faaliyet/ uygulama alanını kapsadığına dikkati çeken İsrafil Kuralay, sektörün ihracattın ithalatın önünde olduğunu belirtti. Sektörün büyüdüğünü dile getiren Kuralay; “İşaret levhası, adres levhaları, sayılar, harfler ve diğer sembolleri kapsayın Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) altında tanımlanan ürünlerde 14.5 milyon dolar ihracat gerçekleşirken, 8.5 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Işıklı tabelalar, ışıklı isim panoları bazında ise 4,7 milyon dolar ithalata karşın, 31.5 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti” dedi.

Endüstriyel reklam ürünleri sektöründeki temel sorunlar

İsrafil Kuralay yaptığı konuşmada endüstriyel reklam ürünleri sektörünün temel sorunlarına da değindi. Sektöre giriş eşiğinin düşük olmasını, girdi maliyetlerindeki döviz kurlarına bağlı artışları ve nitelikli insan kaynağı yetersizliğini temel sorunlar olarak anlatan Kuralay sözlerini şöyle sürdürdü;

“Araştırmamızda, sektörde imal edilen dış mekan uygulamalarının uzun süreli kullanımlarına yönelik yönetmelik eksikliğinin de bir başka önemli sorun olduğunu gördük. Dış mekan uygulamalarında kullanılan materyallerin periyodik bakımlarının zorunlu hale getirilmesi gerekiyor. Buna ilişkin denetim standartlarının belirlenmesi, özellikle kamuya açık alanlarda oluşabilecek tehlikelerin önlenmesi açısından büyük önem taşıyor.”

ARED sektörün tek temsilcisi

Etkinlikte konuşma yapan ARED Başkanı Ahmet Özdemirel, endüstriyel reklam ürünleri sektörünü Türkiye’de ve uluslararası arenada temsil eden tek örgüt olduklarını dile getirdi. İDA öncülüğünde hazırlanan raporun kendilerine sektörün faaliyet alanlarını günün koşullarına göre uyarlama imkanı sağladığını söyleyen Özdemirel, sözlerini şöyle sürdürdü;

Bu raporla birlikte sektörümüzün tanımlanmasını önemsiyorum. Tabelacılıktan profesyonel reklam ürünleri sektörüne geçişin tarihçesi yazılırken, sektörümüz hem rakamlarla ifade edildi hem de büyük bir boşluk dolduruldu. Bu bilimsel kaynağın endüstriyel reklam sektörünün önünü açacağına inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.”

Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektörü İlk Bilimsel Raporu açıklandı
Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektörü İlk Bilimsel Raporu açıklandı

Rapor endüstriyel reklam sektörünün panoramasını çıkarıyor

Açıklanan Türkiye Endüstriyel Reklam Ürünleri Sektörü Raporu Prof. Dr. İbrahim Kırcova, Prof. Dr. Nurhan Babur Tosun, Arş. Gör. Damla Karşu Cesur ve Arş. Gör. Şirin Gizem Köse tarafından hazırlandı. İki bölümden oluşan raporun ilk bölümü  ‘Türkiye’de endüstriyel reklam ürünleri sektörüne genel bakış’ ve ikinci bölüm ‘Endüstriyel reklam ürünleri sektöründe faaliyet gösteren şirketler üzerine bir araştırma’ başlığını taşıyor.

Rapora göre sektörde, 2019 Haziran itibarıyla Türkiye çapında 3 farklı NACE (Avrupa Topluluğu’nda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması) kodu altında toplam 11 bin 712 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmaların 9 bin 319’u İstanbul’da bulunurken, onu İzmir, Ankara, Antalya ve Kocaeli takip ediyor. Ayrıca sıralamadaki ilk 10 il, sektörün katma değerinin yüzde 95’inden fazlasını oluşturuyor. İstanbul tek başına 6.8 milyar dolarlık ciro oluşturdu.

Küresel ticaret rakamları bağlamında ihracat/ithalat dengesine bakıldığında Türkiye endüstriyel reklamcılık sektörünün ithalatta 33. ihracatta ise 22. Sırada yer aldığı görülüyor. Küresel pazarın en büyük ithalatçı ülkeleri ABD, Çin ve Almanya olurken, ihracatta Çin, Almanya ve Hong Kong öne çıktı. Türkiye’nin en fazla ithalat yaptığı ilk 3 ülke Almanya, Çin ve İtalya olarak belirirken, en fazla ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, Senegal ve Bulgaristan olarak sıralandı.

Sektörün büyük çoğunluğu yatırım için kredi kullanmayı planlamıyor

Raporun ikinci bölümünde, Türkiye’den 33 ili kapsayan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden de 354 firmanın katılımı ile gerçekleştirilen anketin sonuçları yer alıyor.  Katılımcı firmaların %30’u kendisini endüstriyel reklam üreticisi olarak tanımlarken, %30’u dijital baskı, %10’u tekstil baskı üreticisi olarak belirtti. Geriye kalan katılımcılar ise kendilerini malzeme satıcısı, makine satıcısı ve diğeri olarak kaydetti. Ankete katılan firmaların %60’ı, gelecek 12 ay içerisinde yeni yatırım için kredi kullanma beklentisine sahip iken, %40’ının böyle bir beklentisi bulunmuyor.

Katılımcıların %58’inin iş yerlerinde kiracı olduğu görülürken, iş yeri sahipliği, daha çok küçük mekanlara sahip firmalarda yoğun olarak gözlemlendi. Katılımcıların büyük çoğunluğu 100-500 metrekare arasındaki iş yerlerinde faaliyet gösteriyor. Ankette görüşlerini açıklayan firmalar, artan ve çeşitlenen imalat faaliyetleri nedeniyle şehir içindeki lokasyonlarda faaliyet göstermenin zorlaştığı aktardı. Anket sonuçlarında firmaların siparişlerini çoğunlukla doğrudan, talep sahibi firmadan aldığı görülüyor.

Müşteriden doğrudan sipariş alınıyor, pazarlamaya yüksek bütçe ayrılmıyor

Ankete katılan firmaların %81 ile 100’ünün siparişlerini doğrudan talep sahibi firmadan aldığı, %61 ile 80’inin doğrudan sipariş aldığı gözlemlendi. Aracı reklam ajansından sipariş oranı ise %0 ile 20 arasında oldukça düşük bir seviyede kaldı.

Sektördeki firmaların pazarlama harcamalarına bakıldığında, bu firmaların %25.4’ünün cirosunun ne kadarını pazarlama için kullandığı bilinmiyor. Hiç pazarlama harcaması yapmadığını belirten katılımcı oranı yaklaşık %6 oldu. Buna karşılık firmaların büyük çoğunluğu pazarlama için cirolarının %1 ila 13’ünü ayırıyor.

Firmaların pazarlama faaliyetlerine yakından bakıldığında, şirketlerin %24’ünün doğrudan pazarlamayı tercih ettiği tespit edildi. Sektörde sosyal medya kullanımı ise yaklaşık %15 civarında kalırken, internet üzerinden reklam verme oranı %14 oranında kaydedildi.

Rapor ayrıca sektörde faaliyet gösteren firmaların %60’ının sektörle ilgili bir sivil toplum kuruluşuna üye olmadıklarını da gösteriyor. Sektörde faaliyet gösteren firmaları temsil eden tek sivil toplum örgütü konumunda ARED bulunuyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler