Ekoten yenilenebilir enerji kullanımını I-REC sertifikası ile belgeledi

Yazar:

Home Page » Green Times » Ekoten yenilenebilir enerji kullanımını I-REC sertifikası ile belgeledi

Türkiye ve Avrupa’nın önde gelen örme kumaş ihracatçılarından Sun Grup markası Ekoten, sürdürülebilirlik alanında yatırım yapmaya devam ediyor. Örgü fabrikasında kurduğu güneş enerjisi santraliyle elektrik ihtiyacının %55’ini güneş enerjisinden sağlayan firma, 2020 yılında satın alınan elektrik enerjisinden kaynaklanan karbon salımını da I-REC sertifikası ile sıfırladığını açıkladı. SOCAR Enerji firması ile iş birliği yaparak bu süreci belgeleyen Ekoten, RECS International tarafından, kullanılan elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini belgeleyen uluslararası sertifikasyon olan I-REC (Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası) Sertifikası aldığını duyurdu.

Dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik platformu UN Global Compact’ın üyeleri arasında yer alan Ekoten, firma genelinde enerji yönetiminin 2012’den beri ISO 50001 standardı ile sertifikalandırılmakta olduğunu açıkladı. Şirket ayrıca gönüllü olarak 2012 yılından beri karbon emisyonlarını CDP’ye (Karbon Saydamlık Projesi) raporladığını belirtti. 2021 ve 2022 yılları için de SOCAR Enerji ile anlaşan Ekoten, I-REC sertifikalı yeşil enerji kullanımına devam edeceğini beyan etti.

Ekoten: “Tekstil endüstrisine öncülük ediyoruz”

Ekoten Genel Müdürü İshak Aydın Öztürk; “Hepimiz için daha iyi bir gelecek yaratmanın ancak sürdürülebilirlik ile mümkün olacağına inanıyor, tekstil endüstrisine öncülük ediyoruz” dedi. Öztürk, sürdürülebilir malzeme ve metotlarla ürettikleri kumaşlar ile hem çevreye hem topluma duyarlı çözümler sunduklarını dile getirdi.

Ekoten Makine ve Enerji Müdürü Taylan Tugay sürdürülebilirlik stratejileri hakkında şu bilgileri paylaştı; “Son 10 yılda yaklaşık 35 Enerji Kaizen Projemiz ile 3 bin 250 TEP (Ton Eşdeğer Petrol) azaltımı, 19 bin 400 ton CO2 eşdeğeri sera gazı emisyon azaltımı gerçekleştirdik. Enerji tasarrufuna önemli bir katkı sağlayan 35 projeden 2’sini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile VAP (Verimlilik Artırıcı Proje) Projesi olarak gerçekleştirdik.”

1995 yılında kurulan Ekoten, 2000 yılından bu yana kurumsal faaliyetlerini Sun Grup bünyesinde sürdürüyor. Firma sürdürülebilirlik çerçevesinde üretim süreçlerini geliştirirken,  Global Compact üyesi olarak şu konularda önemli adımlar attı; Toplumsal cinsiyet eşitliği, İnsana yakışır iş ve ekonomik büyüme, Sanayi, yenilikçi ve altyapı ile sorumlu tüketim ve üretim.

Ekoten yenilenebilir enerji kullanımını I-REC sertifikası ile belgeledi

I-REC Sertifikası nedir?

Uluslararası geçerliliğe sahip olan IREC Sertifikası, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik tedarik edildiğini ispat eder ve Sera Gazı Protokolü tarafından kabul edilir. Kurumsal Şirketlerin operasyonlarından kaynaklanan emisyonların ölçülmesi ve yönetilmesi için Sera Gazı Protokolü tüm dünyada uygulanan standartları içermektedir. The International I-REC Standard, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin kaydını tutan ve son tüketici adına yenilenebilir enerji haklarının kaydedilmesini sağlayan yenilenebilir enerji sertifikası sistemi standardıdır. Bugün bu sisteme dünyanın 30’u aşkın ülkesinde 20 kW ve üzerinde her tesis en geç bir ay içerisinde kayıt olabiliyor.

I-REC Sertifikasını veren The International REC Standard Foundation’ın I-REC Yenilenebilir Enerji Türkiye Platformu ise Foton’dur. Foton Platform 2021 3. Çeyrek Raporu’na göre 2021’de devreye alınan IREC Platformuna ilk 9 aylık dönemde 72 şirket kaydoldu. Platforma kaydolan şirketlerin platform üzerinde gerçekleştirdikleri IREC ihraç miktarı 4.5 milyar kWh ve sertifika oluşturma işlemleri ise 1 milyar kWh olarak gerçekleşti.

RECS International, elektrik piyasası oyuncularını temsil eden, kar amacı gütmeyen bir vakıftır. Avrupa’dan ve dünya çapından üyeleriyle birlikte çalışarak, yaygın olarak kabul edilen ve uyumlu hale getirilmiş izleme sistemleriyle kolaylaştırılan, açık ve şeffaf, talep odaklı bir yenilenebilir enerji piyasası yaratmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Fatih Cengiarslan
Fatih Cengiarslanhttps://www.textilegence.com
Fatih Cengiarslan; Akademik İngilizce eğitimini Batı Avustralya Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerek İstanbul Aydın Üniversitesi’nde İnternet Gazeteciliği ve Yayıncılık bölümünü bitirip, Litvanya – Kaunas Teknoloji Üniversitesi’nde interaktif media üzerine 8 aylık eğitim aldı. Daha sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi girerek İşletme Fakültesini başarıyla tamamladı. CNNTURK’ kanalında stajını tamamladıktan sonra Referans Gazetesi’nde çalışmaya başladı. 2 yıl sonra Textilegence markasıyla tekstil endüstrisine yönelik kendi medyasını kurdu. Şu anda Textilegence.com, Printing3D ve NEFA PR Ajansı’nın 12 yıldır yönetimini yapmaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!