Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) düzenlediği bir çalışma ile üyelerinin son dönemde yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini ve devletten beklentilerini dinledi. EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul yaptığı açıklamada üyelerin ayakta kalmak için enerji ve kira giderlerinin desteklenmesi başta olmak üzere finansal destek ve teşviklerin arttırılmasını istediklerini aktardı.
Ertuğrul, Covid-19 nedeniyle tekstil sektörünün iş hacminin 2020 yılında düşeceği için kurumlar vergisinde %15’lik indirimin fayda sağlayacağını söyledi. Tekstil ve konfeksiyon sektöründeki tedarikçi ve yan sanayicilerin verilen ödeme ve öteleme imkanlarından faydalanamadığına dikkati çeken Ertuğrul sözlerini şöyle sürdürdü; “Tedarik ve yan sanayi tamamıyla sektöre ara mal sağlıyor. Bu sebeple sektörde ciddi firma kaybı yaşanacağı için teşviklere yan sanayinin de eklenmesi gerekir. Salgından dolayı piyasaları duran Avrupa birkaç ülke dışında pazarı açmaya başlayacak. Bizim bu talepler başladığında hazır olmamız gerekiyor. Hazır olabilmemiz, çalışmayan işletmelerin açılabilmesi teşviklerin artması, enerji ve kira giderlerinin desteklenmesi ile doğru orantılı.”
EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul: Asgari ücret desteği devam etmeli!
Hayati Ertuğrul sektörün desteklenmesi açısından asgari ücret desteğinin devam ettirilmesi gerektiğini savundu. Salgın nedeniyle çalışanların hijyen ihtiyaçlarına katkı sağlanması gerektiğini ifade eden Ertuğrul, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneğinin Haziran ayından sonraki üç ay için de uygulanma devam etmesinin faydalı olacağını belirtti. Sürdürülebilirlik açısından gelir vergisinde de indirim talep eden Ertuğrul, borç ötelemesinin firmalara ileriki vadede önemli bir borç yükü getireceğini söyledi. Sigorta, vergi, enerji giderlerinin uzun vadeli, taksitli tahsilatı ya da hibe edilmesinin görüşülebileceğini ifade eden Ertuğrul, ihracatçı firmalar için Eximbank kredi faiz oranlarının daha uygun hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Siparişler Bangladeş’e kayıyor
EGSD üyesi tedarikçi ve hazırgiyim üreticilerinden aldıkları bilgileri paylaşan Ertuğrul, iç ve dış talepte önemli ölçüde daralma meydana geldiğine değindi. Salgın hastalık nedeniyle duran Avrupa pazarının birkaç ülke dışında tekrar açılmaya başlayacağını belirten Ertuğrul, talep gelmeye başladığında buna hazır olunması gerektiğini dile getirdi. Ertuğrul sözlerini şöyle sürdürdü;
“Kumaşçıların ve boyahanelerin hazır olmamasından dolayı siparişlerin Bangladeş’e kaydığını gözlemliyoruz. Kumaş üreticilerinin ve boyahanelerin tam kapasite çalışabileceği adette sipariş henüz yok; enerji maliyetleri çok olduğu için düşkü miktarlı siparişlere yanıt veremiyorlar. Enerji desteği çok önemli. İhracat siparişlerinin teslim sürelerinin uzaması sebebiyle, yüklenilen KDV tutarları, şirketlerin üzerinde devreden KDV olarak birikti. Bu dönemde şirketlere finansman sağlanması açısından cari dönem devreden KDV tutarlarının ihracat taahhüdüne istinaden iade edilmesi planlanabilir.”