12.4 C
İstanbul
Perşembe, Kasım 14, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Ege Bölgesinde Pamuk Üretimi %25 Arttı

EğirmeEge Bölgesinde Pamuk Üretimi %25 Arttı

- Eğirme Haber Sponsoru -

Hem pamuk ekim alanı hem de verimlilik bağlamında Ege Bölgesi bir önceki yıla kıyasla artış elde etmeyi başardı.

Ege Bölgesi’nde pamuk üretimindeki büyüme sektör temsilcilerini memnun etti. İzmir Ticaret Borsası (İTB) öncülüğünde İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçılar Birliği, Söke Ticaret Odası ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü işbirliğiyle Ege Bölgesi’nde 2016 sezonu için pamuk rekolte tahminleri açıklandı. Buna göre 2016 yılında pamuk üretiminin %25 artarak toplam 427 bin 243 tona yükselmesi bekleniyor Ayrıca 2016’da pamuk ekim alanının %10,8 oranında artarak 91 bin 553 hektara yükseleceği tahmin ediliyor. İller bazında bir önceki yıla göre ekim alanlarındaki artış şöyle oldu; “Aydın %6,26, İzmir %18,27, Denizli %34,56, Muğla %27,13, Balıkesir %63,34. Manisa’da ise pamuk ekim alanı %2,52 oranında düştü.

Bu çalışmaya göre, ortalama kütlü üretimin 427 bin 243 ton olacağı öngörülürken, yeni sezonda çırçır randıman oranının %39 olacağı belirtildi. Bu randıman oranı ile mahlıç pamuk üretiminin de 166 bin 635 ton olacağı tahmin ediliyor. 2018 yılında üretimde 1 milyon tona ulaşılması hedefleniyor.

İTB’nin çalışmasına göre, 2015-2016 döneminde 1,4 milyar dolar değerinde,920 bin ton pamuk ithal edildiği belirtiliyor.  Üreticilerin pamuk etmeye devam etmesi için yeterli desteğin sağlanması gerektiğini belirten yetkililer, bu sezon için 74 kuruş olarak açıklanan prim miktarını önemsediklerini vurguladı.

Pamuk rekolte çalışmalarını 2000 yılından bu yana, 17 yıldır uydu görüntüleri ile gerçekleştirdiklerini açıklayan İTB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak, şunları söyledi; “Tekstil sanayimizin ihtiyacı olan pamuğun en az yüzde 75’ini karşılayacak pamuk üretimi hedefimiz olmalıdır. 2017 yılından itibaren uygulanacağı açıklanan havza modelinde umarım bu bakış açısı hakim olur” dedi. Pamuk üretiminde ve pamuk tohumunda kalitenin en temel konulardan biri olduğunun altını çizen Uçak, çok fazla tohum çeşitliliğine son verilmesi gerektiğini savundu. Uçak, pamuk standardizasyonu konusunda piyasanın ihtiyacı olan kalıcı ve net adımların atılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler