10.1 C
İstanbul
Pazartesi, Kasım 18, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Düşük alım fiyatları Türkiye pamuk üretimini olumsuz etkileyebilir

GüncelDüşük alım fiyatları Türkiye pamuk üretimini olumsuz etkileyebilir

- Haber Sponsoru -

Türkiye pamuk ekim alanını artırarak bu yıl 2 milyon 750 bin ton kütlü pamuk ve bunun karşılığı da 1 milyon tona ulaşan elyaf elde etmeyi bekliyor. Hem ülkede hem de dünyada stratejik bir ürün olan pamuk, asıl ve yan ürünleriyle otuza yakın sanayiye ham madde sağlayarak ülke ekonomisinde önemli bir konuma sahip bulunuyor. Öte yandan düşük pamuk alım fiyatlarının artan maliyetler karşısında üreticilerin taleplerini karşılayamadığı ve dolayısıyla bu durumun gelecek sezon üreticileri ekim yapma konusunda olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

Bu yıl Türkiye pamuk için 2 milyon 750 bin ton rekolte bekliyor

Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Araştırma ve Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cafer Mart, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son derece stratejik bir ürün olan pamuğun ekim alanının bu yıl arttığını söyledi. Pamuğun lifinden çiğidine kadar her unsurunun farklı sektörler için ham madde olduğunu aktaran Mart; “Geçen yıl ülke genelinde 432 bin hektar alanda ekimi yapılan üründen 2,25 milyon ton kütlü pamuk alındı. Bu yıl 550 bin hektar civarında ekim alanı gerçekleşti ve buradan da 2 milyon 750 bin ton kütlü pamuk bekliyoruz. Bunun karşılığı da 1 milyon tona ulaşan elyaf anlamına geliyor. Pamuk, 30’a yakın sanayide ham madde olarak kullanılıyor. Başta yağ, çiğit, küspe, barut ve tekstil yapımı olmak üzere ekonomiye ciddi katkı sağlıyor” diye konuştu.

Birçok sektör için ham madde olan pamuğun geliştirilmesi ve tohum çeşidinin artırılması için de önemli çalışmalar yapıldığını dile getiren Mart, Hatay’da bulunan Progen Tohum AR-GE İstasyonu’nda yapılan çalışmalarla 8 yerli tohum çeşidinin geliştirildiğini belirterek, burada yıllık üretilen 10 bin ton tohumun yurt içine ve dışına satıldığını kaydetti. Yerli tohumlara talebin çok fazla olduğunu dile getiren Mart; “Yunanistan, İspanya, Azerbaycan, Kırgızistan ve Tacikistan gibi ülkelere tohum ihracatı gerçekleştiriyoruz ve her yıl talep artıyor” dedi. Mart, her unsuru önemli olan pamuğun kalitesinin ve ekim alanının artırılması için çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

Düşük alım fiyatları Türkiye pamuk üretimini olumsuz etkileyebilir

Ege Bölgesi 2022-2023 sezonu pamuk rekolte tahmini 221 bin ton

2022-2023 sezonu Ege Bölgesi rekolte tahmin sonuçlarına ilişkin açıklamada bulunan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak, bölgede pamuk ekim alanlarının önceki sezona göre yüzde 28 artışla 119 bin dekara çıktığının tahmin edildiğini aktardı. Uçak, pamuk rekoltesinin ise 221 bin ton olarak gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti. Ortalama kütlü pamuk veriminin dekarda 463 kilogram olması beklendiğini kaydeden Uçak; “Buna göre kütlü pamuk üretimin 552 bin ton olacağını öngörüyoruz. Yeni sezonda çırçır randıman oranının yüzde 40 olacağı ve bu randıman oranı ile mahlıç pamuk üretiminin 221 bin ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir” dedi.

“Böyle devam ederse önümüzdeki sezon üretici pamuktan soğuyabilir ve ekmeyebilir”

Pamuk sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bülent Uçak, dünya pamuk piyasasının geçtiğimiz sezon hareketli bir dönem yaşadığına dikkati çekerek, dünyadaki krizlerin etkisiyle artan maliyetlerin tedarik zincirinde bozulmalara neden olduğunu belirtti. Fiyat belirlemede yaşanan zorluklar nedeniyle geçtiğimiz sezona ait siparişlerin teslim edilmediğini duyduklarını aktaran Uçak, şunları söyledi:

“Sezon başında kilogram fiyatı 19 TL olan pamuk 61-63 TL bandına kadar çıktı. Bu günlerde fiyatlar 40 lira seviyesine geriledi. Bu fiyatların üreticinin beklentisini karşılamadığını görüyoruz. Böyle devam ederse önümüzdeki sezon üretici pamuktan soğuyabilir ve ekmeyebilir. Bu da ekim alanların daralması ve rekoltenin düşmesine neden olacaktır. Türkiye genelinde 1 milyon ton üzerinde pamuk üretim beklentisi var ve bu sevindirici bir gelişmedir. Ancak yeni sezonda fiyatların düşük olması durumunda maliyetlerini kurtaramayan üretici ürünü satmak istemeyebilir. İplikçilerin stoklarında bulunan yüksek fiyattan alınmış pamuk ve yüksek maliyetle üretilmiş iplikler var olması yeni sezonda yüzde 12-20 oranında talep daralması yaratabilir. Yılbaşından sonra üreticilerin daha iyi fiyatlarda karşılaşacağı beklenmektedir.”

“Böyle devam ederse önümüzdeki sezon üretici pamuktan soğuyabilir ve ekmeyebilir”

“Kütlü pamuk üretici satış fiyatının en az 21.05 TL’nin altında olmaması gerekiyor”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube, 2022 yılı pamuk maliyetine ilişkin yaptığı basın açıklamasında, kütlü pamuk kilogram maliyetini yaptıkları maliyet analizine göre 15.05 TL olarak belirlediklerini duyurdu. Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Üretim maliyetlerinin bir yılda yüzde 200-300 artış göstermesinden dolayı kütlü pamuk üretici satış fiyatının en az 21.05 TL’nin altında olmaması gerekiyor. 110 krş olan pamuk prim desteğinin ise en az 200 krş olması artan maliyetlerden dolayı kaçınılmazdır.” Bunun yanı sıra çiftçinin önünü görebilmesi için ürünün alım garantisinin olması gerektiği ve taban fiyatın hasattan önce belirlenmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler